Interview

Koken met drinkvoeding? Yes you can!

Vertel / ‘Gerechten met drinkvoeding kunnen écht lekker zijn Gepubliceerd op 15 september 2020 Als je regelmatig medische drinkvoeding neemt, heb je vast behoefte aan variatie. Ervaringsdeskundige Carrie van den Akker begrijpt dat als geen ander. Samen met haar diëtist Quirine Altorf maakte ze daarom het kookboek ‘Sterk’. Het eerste kookboek waarin recepten zitten met medische drinkvoeding.
Hoe zijn jullie op het idee van een kookboek voor medische drinkvoeding gekomen?
“Eind 2015 kwam ik bij Quirine terecht via medisch specialistisch revalidatiecentrum Revant, omdat ik een zeldzame hersenaandoening heb en veel afviel. Ik werd volledig afhankelijk van medische drinkvoeding en merkte ook meteen dat het tegenviel om dit te blijven nemen. Quirine gaf me tips om drinkvoeding te verwerken in normale gerechten. Maar de smaak van drinkvoeding vond ik toch altijd overheersen. Daarom ben ik vrij snel gaan experimenteren met drinkvoeding in gerechten. Dat bleek best een gedoe, want het is echt uitvinden hoeveel drinkvoeding je kunt verwerken in een gerecht en hoe je dat ook écht lekker kunt maken. Quirine wist dat ik veel aan het experimenteren was, ik bracht haar ook geregeld een lading cakejes. Op een gegeven moment vroeg ze of ik samen met haar een kookboekje zou willen schrijven voor revalidanten. Dat vond ik geweldig. Zelf speelde dat plan ook al een tijdje in mijn hoofd en het leek me ontzettend leuk om te doen.”
Hoe gingen jullie te werk?
“We hebben het heel serieus aangepakt. Dat moet wel, want je mag niet zomaar medische drinkvoeding in recepten stoppen en daar een kookboek over uitbrengen. Het is immers medische voeding. Al met al zijn we zeker twee jaar bezig geweest. Uren stond ik in de keuken en Quirine probeerde het op haar beurt uit en bestudeerde samen met wat hulp van andere diëtisten de voedingswaarden van alle gerechten. Hoe vaak ik wel niet bij haar op de stoep stond met een nieuwe lading hapjes…

Vervolgens hebben we 24 proefkokers gehad die alle recepten uitprobeerden voor ons. Ook heb ik maandenlang twee keer in de week hapjes gebracht naar het Paramedisch Centrum. Daar proefden COPD-patiënten, cliënten met MS en Parkinson de gerechten en noteerden we hun bevindingen. Hoe was de smaak? Hoe was het mondgevoel? Met lijsten vol feedback gingen we terug tot de recepten écht af waren. Uiteindelijk hebben we meer dan zeventig recepten in ons kookboek opgenomen, van soepen, hoofdgerechten, desserts tot cakejes en brownies.”

Wat is je favoriete recept?
“Ik denk de citroenpasta. Die vind ik heerlijk fris en romig. Net als de Griekse godenlunch, met ei, spinazie en feta, dat is echt een topper. Ook ben ik dol op de witte chocoladetiramisu en de panna cotta, dit is een recept van Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek dat ik heb aangepast. Als je zo lang aan een boek werkt, zijn het allemaal kindjes. Het is eigenlijk onmogelijk om één favoriet te kiezen.”
Hoeveel drinkvoeding zit er in een recept?
“Dat wisselt. In soepjes, smoothies en toetjes kun je veel drinkvoeding verwerken, maar als je muffins of brownies bakt, gaat daar wat minder in. Maar dan is de bedoeling: vries wat je hebt gebakken in en pak elke dag als tussendoortje een cakeje of brownie, of iets anders lekkers. Als je dat regelmatig doet, dan heb je toch snel een flesje binnen.

Ben je overigens volledig afhankelijk van drinkvoeding dan is het niet mogelijk om alle drinkvoeding in gerechtjes te verwerken. Het lukt mij maximaal zo’n 2-3 flesjes per dag in gerechten te verwerken. De overige flesjes drink ik zo nog op. Het is echt bedoeld als variatie in smaak, geur en kleur.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik heb vroeger veel gereisd en ook een tijdje in Frankrijk gewoond, daar heb ik leren koken. Daarna heb ik een tijdje een cateringbedrijf gehad waarin de mediterrane keuken centraal stond. Koken is dus al jaren een hobby van me. Nu haal ik overal inspiratie vandaan. Van kookboeken tot kookprogramma’s, zo ben ik groot fan van Masterchef Australië. Als ik iets lekkers zie, denk ik meteen na of ik een variant met drinkvoeding kan maken.”
Wat maakt jullie kookboek zo bijzonder?
“Naast dat dit het eerste kookboek is met recepten waarin drinkvoeding wordt gebruikt, is het ook het eerste kookboek met IDDSI-niveaus. IDDSI staat voor International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. Het wordt door zorgprofessionals gebruikt om de dikte van voedsel en verdikte vloeistoffen aan te geven. Dat is voor onze doelgroep natuurlijk heel belangrijk. Veel mensen hebben slikproblemen en/of last van maag- en darmen. Je kunt in dit boek bij elk recept het IDDSI-niveau zien waarna de logopedist of diëtist kan aangeven welk niveau en dus welke recepten voor jou geschikt zijn.

Ook hebben we gezorgd dat de recepten niet al te moeilijk zijn. Je hoeft er dus niet uren voor in de keuken te staan. Dat is voor mensen met beperkte energie wel zo handig. Overigens kun je drinkvoeding in de recepten ook vervangen door bijvoorbeeld melk, slagroom of andere producten.”

Wat is het doel van dit kookboek?
“We hopen dat mensen met drinkvoeding met plezier kunnen eten en dat ze gezellig aan tafel kunnen mee-eten met andere gezinsleden, en niet met een apart bereide maaltijd voor zich zitten. Eten is zoiets sociaals, als je drinkvoeding gebruikt, valt dat sociale aspect met familie of vrienden vaak weg. Met de gerechten uit dit kookboek kun je gezellig samen tafelen en ik durf te zeggen dat je niet proeft en ruikt dat er drinkvoeding in zit. Dat is ook echt de kracht van het boek. Met citroen, veel kruiden en goede combinaties kun je veel oplossen.”

Zelf aan de slag met de inspirerende recepten met medische drinkvoeding uit het kookboek Sterk (€24,99 Karakter Uitgevers)? Je vindt het boek hier.