Vertel / Het was het allemaal waard, want ze bloeide op Gepubliceerd op 10 mei 2018 Lange tijd kreeg Sanne (20) door vanwege een spierspanning-aandoening sondevoeding. Ze spuugde alleen zoveel taaislijm op. Door een vakantie in Frankrijk besloot haar moeder Ellen: waarom niet voeding via een sonde geven?

Ellen: “Sanne heeft vanwege zuurstoftekort tijdens de zwangerschap en de bevalling problemen met haar spierspanning. Ze is daardoor rolstoelgebonden en moet altijd door twee mensen geholpen worden. Lange tijd gaven we haar sondevoeding, maar ze spuugde zo veel taai slijm op.”

Babyvoeding via een sonde
“Dat veranderde door een vakantie in Frankrijk. We stonden daar op een camping, speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking. Daar kwam ik in contact met een Nederlandse kok die voor zijn gehandicapte zoon eten kookte dat door de sonde gegeven kon worden. Zo ben ik voorzichtig begonnen babyvoeding te geven, aangevuld met groenten en vlees.”
Puzzelen met de diëtiste
“Op een gegeven moment kreeg Sanne precies wat wij aten, alleen fijngemalen. Het was een hele zoektocht, omdat ik geen idee had hoeveel calorieën, vitamines en vezels ze binnenkreeg, iets wat bij sondevoeding precies op de verpakking staat. Samen met een diëtiste heb ik flink zitten puzzelen. Dan moest er weer extra honing bij, of wat vitaminepillen. Het aanrecht was elke avond een ravage, omdat ik én eten voor mijn man, onze zoon en mijzelf kookte én voor Sanne moest samenstellen en moest pureren. Uiteindelijk werd maandag mijn kookdag waarop ik voor de hele week maaltijden voor Sanne klaarmaakte en invroor.”
Trots om ‘normaal’ te kunnen eten
“Alle moeite was het allemaal waard, want Sanne bloeide helemaal op. Ze had normale ontlasting in plaats van ‘zure brei’. Ook kon zichzelf warm houden en ze spuugde minder taai slijm op. En belangrijk: ze was blij en trots dat ze ‘normaal’ kon eten. Alles ging goed tot er weer een zomervakantie kwam. Hoe moesten we al dat ingevroren eten meenemen?”
Aangepaste sondevoeding geeft rust
“Op ons vakantieadres had ik niet alle benodigde keukenspullen voor handen. Sannes gestel is te kwetsbaar om over te stappen op andere voeding. Kortom: het was te complex. Het besluit te stoppen was verdrietig, maar gaf ook rust. Samen met onze diëtiste en MediReva heb ik een zo goed mogelijk voedingsplan opgesteld. ’s Morgens en ’s avonds krijgt Sanne nu Clinutren Cereal van Nestlé Health Science, aangevuld met potjes babyfruit en haverdrink via de sonde met de spuit. Overdag krijgt ze sondevoeding op basis van soja, met de sondepomp. Het gaat heel goed met Sanne. Deze aangepaste sondevoeding geeft rust en stabiliteit. Ik ben blij dat we via de verse voeding bij deze oplossing terechtgekomen zijn.”
Heb jij ook een stoer besluit genomen? Vertel jouw verhaal via vertel@medireva.nl.

Gebruik jij ook sondevoeding? Wat je vraag of behoefte ook is, onze gespecialiseerde verpleegkundigen en diëtisten helpen je graag! Klik hier voor meer informatie.