Voeding

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Vertel / Gezonde darmen: diarree vs. Obstipatie Gepubliceerd op 13 november 2020 Gezond eten, bewegen en vooral vezels eten zijn belangrijk voor gezonde darmen. Hierdoor voorkom je spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang. Maar wat te doen als je toch last hebt van diarree? Of van verstopping? Een paar handige tips voor gezonde darmen.
Eerste hulp bij diarree

Tip 1: Drink extra vocht
Normaal moet je anderhalve liter vocht per dag drinken, maar heb je last van diarree dan wordt aanbevolen om twee tot drie liter vocht te drinken. Denk aan: water, thee en sap, maar ook vla, bouillon en appelmoes. Wist je dat twee liter vocht overeenkomt met de inhoud van dertien limonadeglazen of zestien koffiekopjes?

Tip 2: Eet meer zout
Je lijf verliest veel zout bij diarree, dat kun je aanvullen met een kop bouillon of soep. Heb je hevige diarree? Ga dan voor een oplossing met rehydratatiezouten, zoals ORS.

Tip 3: Eet voldoende vezels
Kies vooral voor voeding met oplosbare vezels, zoals groenten, fruit en peulvruchten. Oplosbare vezels zorgen ervoor dat voedsel langer in de maag blijft zitten en langzamer door de dunne darm gaat.

Eerste hulp bij obstipatie

Tip 1: Veel vezels
Misschien denk je dat je ontlasting van vezels nog harder wordt, maar dat is niet het geval. Dertig tot veertig gram vezels per dag zorgt ervoor dat harde ontlasting zachter en soepeler wordt, terwijl zachte, dunne ontlasting juist indikt.

Tip 2: Beweeg voldoende
Beweging is belangrijk voor een goede stoelgang. Het stimuleert de werking van je darmen. Probeer daarom elke dag dertig minuten te bewegen.

Tip 3: Drink voldoende vocht
Als je te weinig drinkt (minder dan twee liter vocht), kunnen voedingsvezels niet genoeg opzwellen en dus ook niet zorgen voor zachte ontlasting. Hierdoor blijft je poep hard en droog.

Twijfel je of je genoeg vezels binnenkrijgt? Doe de online test Hoe gezond is jouw buik van de Maag Lever Darm Stichting. Na negen vragen krijg je de uitslag en persoonlijke tips in je mailbox.