Voeding

Op gewicht blijven met medische drinkvoeding

Vertel / Drinkvoeding is geen astronautenvoer Gepubliceerd op 30 oktober 2020 Zo’n drie jaar gebruikt Maico (42) medische drinkvoeding. Maico zit al jaren aan de ondergrens met zijn gewicht. Hoewel hij hier geen onderliggende aandoening voor heeft, zakt zijn gewicht vaak in tijden van stress of drukke periodes. Medische drinkvoeding helpt hem op gewicht te blijven.
Maico heeft een supersnelle spijsvertering, waardoor hij kan eten wat hij wil, maar toch afvalt. “Mensen zeggen weleens tegen mij: zo jij mag weleens wat meer gaan eten. Dat soort opmerkingen kunnen mij best raken, want men heeft geen idee waar ze het over hebben. Ik eet om de twee uur sowieso iets, meestal een of twee bruine boterhammen en daarnaast ook nog wat fruit en vaak een koekje bij de koffie. Op mijn werk ben ik echt degene die het meeste eet, maar toch ben ik de slankste.”
Naar de diëtiste
Een aantal jaar geleden is Maico naar de diëtiste gegaan om te kijken wat hij kon doen om op gewicht te blijven. “We hebben een jaar lang gekeken naar verschillende opties om mijn gewicht op peil te houden, maar niks hielp. Na een jaar kwam de diëtiste met het voorstel om aan de medische drinkvoeding te beginnen. Daar schrok ik wel even van. Voor mij was medische drinkvoeding voor zieke of oudere mensen, maar dat ben ik niet.” Ook de omgeving van Maico reageert er in eerste instantie niet echt positief op. “Mensen zeiden: ga jij aan dat vieze astronautenvoer beginnen?”

“In mijn omgeving zei iedereen: ga jij dat astronautenvoer drinken?”

Banaan is mijn favoriet
“Samen met de diëtiste had ik mijn doel besproken en dat is dat ik in ieder geval boven de 60 kilo zou blijven. Het was even een puzzel die we moesten maken. Vanwege mijn onregelmatige werktijden, heb ik geen vast ritme en kunnen de momenten dat ik zo’n flesje neem steeds anders zijn. Daar moesten we een goede weg in vinden.” Naast zijn vaste maaltijden, drinkt Maico ter ondersteuning nog zo’n drie flesjes per dag. “Ik ben vrij eenkennig in de smaken, want banaan is echt mijn favoriet dus die neem ik altijd. Ik hoor vaak in mijn omgeving dat men het vies vindt, maar dat is echt onzin. Mijn vriend heeft laatst uit nieuwsgierigheid een slokje geproefd en hij vond het eigenlijk heel lekker.”
Obsessief met de weegschaal bezig
“Hoewel mijn diëtiste van tevoren vertelde dat het enige tijd zou duren voordat ik verschil merkte, hoopte ik toch dat ik binnen een aantal weken iets zou merken. Ik was in de eerste weken obsessief met de weegschaal bezig. Elke dag ging ik erop staan en zag ik dat ik weer niet was aangekomen. Dat werkte zo frustrerend. De diëtiste zei op een gegeven moment tegen mij: ‘Maico focus je niet zo op de weegschaal, maar op hoe je je voelt’. Ze had daarin gelijk, want ik voelde me inderdaad beter. Hoewel ik dus op de weegschaal niet meteen resultaat zag, merkte ik wel dat ik na een paar weken al meer energie had.”

“De bananensmaak is echt mijn favoriet”

Stoppen is geen optie
Om de twee maanden gaat Maico ter controle langs bij zijn diëtiste. “Ik ben heel blij dat ze alles zo goed in de gaten houdt. Mijn diëtiste helpt mij heel goed in dit traject. Continu kijkt ze naar wat het beste werkt. Als ik even niet goed in mijn vel zit, leidt dat vaak bij mij tot gewichtsverlies. De diëtiste gaat dan met mij in gesprek, ze is op zo’n moment net een soort psycholoog. Dat werkt heel prettig voor mij. Zonder een diëtiste had ik dit ook niet kunnen doen.”

Hoewel Maico ook zeker tegenslagen in dit traject heeft, zou hij niet willen stoppen met de medische drinkvoeding. “Als ik stop, wordt het alleen maar erger. Ik zie alleen maar het nut hiervan in en heb er onwijs veel baat bij. Stoppen is voor mij geen optie.”

Wil jij weten wat Barbara van medische drinkvoeding vindt? Lees dan hier haar verhaal.