Voeding

Oei, zit er daar zóveel suiker in?

Vertel / De overeenkomst tussen sladressing, augurken en granola? Gepubliceerd op 14 februari 2020 Dat frisdrank en snoep echte dikmakers zijn, weten we wel. Maar ook producten die op het eerste gezicht gezond lijken, blijken vaak bomvol suiker te zitten. Welke zijn dat? En wat is een gezondere (en toch lekkere) keus?
1 Versgeperst vruchtensap
Heerlijk bij het ontbijt, zo’n glas versgeperst sinaasappelsap. Helaas zit er net zoveel suiker in als in een glas cola. En de vitamines die erin zitten, krijg je meestal ook wel met ander voedsel binnen. Omdat de vezels in het zeefje achterblijven, raak je bovendien niet vol van vruchtensap. Met het risico dat je ervan blijft doordrinken en dus steeds meer suiker binnenkrijgt.
Liever: een sinaasappel eten, dan krijg je ook meteen vezels binnen. En wil je iets drinken, kies dan voor groentesap of tomatensap. Of water, koffie of thee. Zonder suiker natuurlijk.
Ter vergelijking: in een glas vruchtensap van 200 ml zit circa 20-25 gram suiker, in tomatensap maar 6 gram, in wortelsap zo’n 13 gram.
2 Cruesli en granola
Ontbijt je graag met muesli, cruesli of granola in de yoghurt of kwark? Op zich verstandig, want deze producten bestaan uit een mengsel van geroosterde noten, havervlokken en zaden. Gezond en vullend dus! Helaas bevatten de kant-en-klare mengsels uit de supermarkt meestal veel suiker: ze worden gemaakt met honing en vaak zitten er chocoladebrokjes of karamelstukjes in.
Liever: doe havermout in je yoghurt met daarbij wat noten en vers fruit. Of maak zelf een heerlijke cruesli of granola van havervlokken, pompoenpitten, noten, gedroogde vruchten en een snufje kaneel. Nog goedkoper ook.
Ter vergelijking: in 100 gram kant-en-klare granola van de supermarkt zit soms wel 20 gram suiker, in 100 gram havermout maar 1 gram.
3 Kant-en-klare sauzen
De meeste kant-en-klare (pasta)sauzen zitten tjokvol suiker, soms tot wel 33%. Ook in curry, ketchup, sladressings en satésaus zit vaak veel suiker.
Liever: zelf maken, zonder suiker toe te voegen. Van tomaten en kruiden maak je met een staafmixer een heerlijke pastasaus. Kijk op internet voor suikervrije recepten voor ketchup en sladressings.
Ter vergelijking: in 100 ml chilisaus zit ca 40 gram suiker, 100 ml mayonaise bevat ca 3 gram suiker.

Een glas versgeperst vruchtensap bevat net zo veel suiker als cola

4 Appelstroop
Appelstroop, dat is toch hartstikke gezond vanwege alle ijzers? Klopt, ijzers zijn gezond. Maar de hoeveelheid suiker die ook in de appelstroop zit, is dat zeker niet: 55 tot 70% namelijk! Dit broodbeleg wordt meestal gemaakt van 70% suikerbietsap en 30% appelsap. Soms zit er zelfs bijna geen appel in.
Liever: plakjes aardbeien, banaan of appel op brood.
5 Pindakaas
De smaak is hartig, maar toch wordt er aan pindakaas vaak suiker toegevoegd (op het etiket dextrose en glucose-frucosestroop genoemd). Sommige soorten bestaan voor 13% uit suiker, dat is een suikerklontje per boterham.
Liever: kiezen voor 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker.

Advies: maximaal 12 tot 15 suikerklontjes per dag

6 Ontbijtkoek
Als je de reclame moet geloven, is ontbijtkoek een verstandig tussendoortje. Toch bestaat de gemiddelde ontbijtkoek voor maar liefst 40% uit suiker. Ook het vezelgehalte valt tegen: dat is ongeveer evenveel als in witbrood.
Liever: als tussendoortje een handje noten, een rijstwafel of een plakje roggebrood.
Nog meer onverwachte suikerbommetjes:
  • Augurken: hoezo gezonde snack? Sommige merken augurken bevatten 11% suiker.
  • Honing: omdat honing door bijen wordt gemaakt, denk je misschien dat zo’n natuurlijk product gezonder is dan suiker. Toch is honing gewoon vloeibare suiker, een mengeling van glucose en fructose.
  • Krentenbol: in een krentenbol van 50 gram zit 10,8 gram suiker.
  • Ovenchips: voor wie dol is op chips maar minder vet wil eten, is er speciale ovenchips die 50% minder vet bevat dan gewone chips. Maar wist je dat hier vaak weer wat meer suiker inzit om het gemis aan vet wordt te compenseren? Het gaat om 3,2 gram per schaaltje van 40 gram chips.
  • Banaan of cola? Is de suiker uit een banaan gezonder dan die uit een glas cola? Niks hoor. Je lichaam ziet het allebei als suiker. Toch is een banaan of een ongezoet zuivelproduct een gezondere keus, omdat deze naast suiker ook belangrijke voedingstoffen bevatten als vitamines, mineralen en vezels. Frisdrank, snoep en gebak bevatten niet alleen veel calorieën, ook weinig voedingsstoffen.

Goed om te weten:
  • Nog geen onsje per dag
    Volledig suikervrij leven is niet te doen, en gelukkig hoeft dat ook niet. Veel voeding die je nodig hebt om gezond te blijven, bevat van nature namelijk suiker. Zoals groente, fruit en ongezoete zuivelproducten als melk en yoghurt. Daarnaast zijn er vrije suikers, die bijvoorbeeld in honing, siropen en vruchtensappen zitten. Plus de suikers die voedselfabrikanten toevoegen, omdat ze textuur geven, voeding conserveren en een smaakversterker zijn. Denk aan koekjes, gebak, chips en sauzen. Probeer dagelijks in totaal niet meer dan 90 gram suiker binnen te krijgen, is het advies van het Voedingscentrum. Dat zijn de van nature aanwezige suikers en vrije suikers bij elkaar opgeteld. Vooral door de toegevoegde suikers in allerlei producten, krijgen we veel meer suiker binnen dan goed voor ons is.
  • 4 gram
    Een suikerklontje is 4 gram suiker. Het advies is dat een vrouw 50 gram aan ‘vrije suikers’ per dag mag binnenkrijgen, oftewel 12 suikerklontjes. Voor een man is dit 60 gram vrije suikers (15 suikerklontjes).
  • En de naam is…
    Stond er maar altijd ‘suiker’ op het etiket van een product. Maar het gaat ook om suiker als er dextrine-maltose op staat, of glucosestroop, fructosestroop, agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en glucosefructosestroop. Goed om op te letten dus.

Ken jij nog meer onverwachte suikerbommen? Of weet jij nog lekkere en gezonde alternatieven? Log in en vertel!