'Oké, dat was de laatste keer dat u in mijn medisch dossier hebt gekeken.'

Van wie het medisch dossier is? Van mij!

01/08/17


Ineke Hazelzet houdt niet van etiketten. Ze wil niet als patiënt gezien worden, maar als mens. Daarbij hecht ze veel waarde aan haar privacy, en voert graag zelf de regie over haar medisch dossier. Als lid van het Patiënt Expertise Team van Ikone heeft ze een goed platform gevonden om dit onder de aandacht van de zorgwereld te brengen. Een uitgesproken blog van een mondige ervaringsdeskundige.

'Oké, dat was de laatste keer dat u in mijn medisch dossier hebt gekeken. Ik vind dit zeer ongepast.'
Dat was mijn reactie toen ik heel specifieke en suggestieve vragen kreeg van iemand die geen deel uitmaakte van het behandelend team. Dus ja, als ik merk dat iemand stiekem in mijn dossier heeft zitten kijken, benoem ik dat meteen. Nu is niet iedereen zo mondig. Daarbij ben je al te laat als je iemand achteraf waarschuwt. Maar goed dus dat er volgend jaar een nieuwe privacywet komt die patiënten meer bescherming biedt.

Levensbedreigende situaties
Privacy is belangrijk en ik wil zelf kunnen bepalen wie toegang heeft tot mijn medisch dossier. Maar er is natuurlijk ook een andere kant: in levensbedreigende situaties moeten artsen die medische gegevens wel direct in kunnen zien. Dat is in zo'n geval belangrijker dan het privacyvraagstuk. Ik ben dan ook een groot voorstander van een elektronisch patiëntendossier dat los van tijd en plaats toegankelijk is en waar alle relevante informatie in staat.

Patiënt is de constante factor
En wie de regie over zo'n PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) moet hebben? De patiënt zelf! Dat lijkt me niet meer dan logisch. Als patiënt ben je de constante factor. Stel dat een dokter een verkeerde aanname doet… Dan moet je dat als patiënt meteen kunnen aangeven zodat die onjuiste informatie niet in je medisch dossier terechtkomt.

Dokter, kom toch uit die ivoren toren!
Artsen die hun witte jas uitdoen en naast de patiënt gaan zitten om te bespreken wat de wensen zijn en wat er mogelijk is. En dat ze vervolgens bij het invullen van het medisch dossier de patiënt op hun scherm mee laten kijken. Die kan dan aangeven of het een goede samenvatting is van wat er daarvoor besproken is. We hebben nog een lange weg te gaan, maar die kant gaat het wel op. Zelf maak ik al steeds vaker mee dat ik niet meer als patiënt, maar als mens word aangesproken. Een wereld van verschil.

Andere blogs

'Waarom hackers zo blij zijn met medische dossiers?'

Maria Genova heeft zich als schrijver en onderzoeksjournalist verdiept in het thema cybersecurity. Ze heeft daar ook een boek over geschreven: 'Komt een vrouw bij de h@cker'. Wie dat boek leest, kijkt daarna heel anders naar zijn computer. Vanwege haar kennis over het onderwerp en haar vermogen om het laagdrempelig uit te leggen, wordt Maria regelmatig uitgenodigd om lezingen te geven. Zo ook binnen de zorgwereld.

lees deze blog


De uitdaging: privacy compliant worden én blijven

Al klaar voor de Europese privacywet? Als MediReva zijn we al een heel eind op de goede weg. Met dank ook aan Lennart Waelen, onze Functionaris voor de Gegevensbescherming. Hij deelt zijn ervaringen graag met jou.

lees deze blog


Altijd afsluiten die computer, altijd!

Wat merk je in je dagelijkse werk van de komst van de AVG? We vroegen Ans Tonen-Kusters om daar een blog aan te wijden. Zij is afdelingshoofd medische psychologie bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Daarnaast is ze als diëtist werkzaam bij het Maasziekenhuis.

lees deze blog


AVG in de praktijk: 4 stellingen

Privacygevoelige gegevens moeten beter beschermd worden. Met die stelling zullen weinig zorgverleners het oneens zijn. Maar welke impact heeft de AVG op de dagelijkse praktijk? Dat is vaak een heel ander verhaal. Daarom: vier prikkelende stellingen over privacy-bewust werken aan Gerrinde ten Brink-Kamperman, continentie- en O&G-verpleegkundige bij het Albert Schweitzer ziekenhuis.

lees deze blog


Gewenst in 2020: PGO met een gebruiksvriendelijk privacy-dashboard

De Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is volop in ontwikkeling. Nederlanders krijgen daardoor de regie over hun eigen medische gegevens. Meer grip op privacy dus. Maar hoe werkt dat in de praktijk? En welke uitdagingen zijn er nog te overwinnen? Marc van Lieshout, business director van het Privacy & Identity lab (PI.lab), blikt in zijn blog alvast vooruit naar 2020.

lees deze blog


Zorgaanbieders moeten hun patiënten helemaal niet vragen of ze belangrijke informatie mogen delen

Om veilige zorg te kunnen verlenen, is het essentieel dat zorgaanbieders patiëntinformatie met elkaar uitwisselen. Het is zelfs hun plicht om dat te doen. Maar op de een of andere manier zijn veel zorgverleners sinds de invoering van de AVG in de veronderstelling dat ze een handtekening van de patiënt nodig hebben om informatie met andere betrokken zorgverleners te kunnen delen. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Levensgevaarlijke situaties zelfs.

lees deze blog

"Cheyenne verliest wel eens ongewenst druppels urine"