Zorgaanbieders moeten hun patiënten helemaal niet vragen of ze belangrijke informatie mogen delen

Als jurist maakt Jolanda van Boven zich grote zorgen over de veel gehoorde interpretatie van de AVG, namelijk dat sinds de inwerkingtreding van die nieuwe privacywet het delen van informatie in de gezondheidszorg erg is gelimiteerd. Met alle mogelijke consequenties van dien. In haar blog waarschuwt ze voor de risico's van een dergelijke interpretatie voor goede en veilige patiëntenzorg. Ze luidt zelfs de noodklok!

lees verder

Gewenst in 2020: PGO met een gebruiksvriendelijk privacy-dashboard

De Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is volop in ontwikkeling. Nederlanders krijgen daardoor de regie over hun eigen medische gegevens. Meer grip op privacy dus. Maar hoe werkt dat in de praktijk? En welke uitdagingen zijn er nog te overwinnen? Marc van Lieshout, business director van het Privacy & Identity lab (PI.lab), blikt in zijn blog alvast vooruit naar 2020.

lees verder

AVG in de praktijk: 4 stellingen

Privacygevoelige gegevens moeten beter beschermd worden. Met die stelling zullen weinig zorgverleners het oneens zijn. Maar welke impact heeft de AVG op de dagelijkse praktijk? Dat is vaak een heel ander verhaal. Daarom: vier prikkelende stellingen over privacy-bewust werken aan Gerrinde ten Brink-Kamperman, continentie- en O&G-verpleegkundige bij het Albert Schweitzer ziekenhuis.

lees verder

Altijd afsluiten die computer, altijd!

Wat merk je in je dagelijkse werk van de komst van de AVG? We vroegen Ans Tonen-Kusters om daar een blog aan te wijden. Zij is afdelingshoofd medische psychologie bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Daarnaast is ze als diëtist werkzaam bij het Maasziekenhuis.

lees verder

De uitdaging: privacy compliant worden én blijven

Al klaar voor de Europese privacywet? Als MediReva zijn we al een heel eind op de goede weg. Met dank ook aan Lennart Waelen, onze Functionaris voor de Gegevensbescherming. Hij deelt zijn ervaringen graag met jou.

lees verder

Hackers hebben liever een medisch dossier dan creditcardinformatie

Onderzoeksjournalist Maria Genova verkende de schimmige wereld van hackers en schreef daar speciaal voor #ditisprive een blog over. Weet jij wat hackers op dit moment allemaal kunnen?

lees verder

Van wie is het medisch dossier? Van mij!

'Oké, dat was de laatste keer dat u in mijn medisch dossier hebt gekeken. Ik vind dit zeer ongepast.' Een uitgesproken blog van Ineke Hazelzet, een mondige ervaringsdeskundige.

bekijk hier de cijfers

"Cheyenne verliest wel eens ongewenst druppels urine"