MediReva: jouw partner voor continentie en retentie

Ongewenst verlies van urine en/of ontlasting of het juist niet meer naar het toilet kunnen, kan een enorme impact op je dagelijkse activiteiten hebben. Dat snappen wij bij MediReva maar al te goed. Om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, is er meestal wel een passend hulpmiddel beschikbaar. MediReva kan je helpen bij het vinden en adviseren van hulpmiddelen en materialen op het gebied van continentie- en retentiezorg. Zo kun je de dagelijkse bezigheden weer zo goed als mogelijk oppakken.

Wat is incontinentie?

Continentie is het kunnen ophouden van urine en/of ontlasting. Op het moment dat je urine of ontlasting niet kunt ophouden, ben je incontinent. Bij onvrijwillig urineverlies spreken we over urine-incontinentie. Incontinentie voor ontlasting wordt ook wel fecale incontinentie genoemd.

In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen mensen (zo’n 750.000 vrouwen en 250.000 mannen) een vorm van incontinentie. Boven de 40 jaar heeft zelfs 1 op de 4 mensen moeite zijn urine op te houden. Incontinentie is daarmee één van de grootste lichamelijke en maatschappelijke problemen. Toch is het in veel gevallen mogelijk dit ongemak te verhelpen of te verbeteren. Bezoek daarom bij problemen altijd je huisarts.

Wat is urine-retentie?

Retentie betekent vasthouden. Bij urine-retentie hoopt urine zich op in de blaas, doordat je niet kunt plassen of slechts kleine beetjes plast. Het kan acuut zijn of chronisch. Bij acute retentie leegt de blaas zich niet helemaal, ondanks grote aandrang om te plassen. Er treedt dan een plotselinge, pijnlijke ophoping van urine op. De acute vorm is een medische noodsituatie.

Chronische urine-retentie ontstaat daarentegen gedurende langere tijd. Bij chronische retentie plas je de blaas niet meer volledig leeg. Er blijft een steeds grotere hoeveelheid urine in de blaas achter, waardoor deze steeds meer uitrekt.

Wat is obstipatie?

Obstipatie is een vertraagde stoelgang (minder dan 3 keer per week). Ook kan je stoelgang soms moeilijker dan normaal verlopen. Doordat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij hard en droog. Andere benamingen zijn constipatie, verstopping darmen en moeilijke stoelgang of trage stoelgang.

Obstipatie is een vervelend probleem. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last ervan. Wereldwijd komt verstopping bij 12–19 procent van de mensen voor. Volwassenen en kinderen die te zwaar zijn, hebben er tweemaal zo vaak last van. Meestal nemen de problemen toe met het ouder worden. Rond de 80 jaar heeft zelfs ruim 70 procent een zeer trage darmwerking.