Continent en incontinent: betekenis

Iemand die continent is heeft controle over zijn blaas en sluitspier. Als jij je ontlasting en plas op kunt houden, ben je continent. Het woord continentie is ook een synoniem voor onthouding. Met andere woorden: jezelf kunnen stoppen om te plassen of poepen.

De betekenis van incontinent is het tegenovergestelde. Iemand die incontinent is, heeft geen controle over zijn blaas of sluitspier en kan plas en/of ontlasting niet ophouden.

Incontinentie is geen ziekte. Het kan het gevolg zijn van stress, bepaalde neurologische aandoeningen of een infectie. Ook zwanger zijn kan (tijdelijk) zorgen voor incontinentie-klachten. Bij kinderen onder de vijf jaar spreken we nog niet van incontinentie. De controle over de blaas en en sluitspier zijn dan nog in ontwikkeling.

Incontinentie: cijfers Nederland

In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen mensen (zo’n 750.000 vrouwen en 250.000 mannen) een vorm van incontinentie. Boven de 40 jaar heeft zelfs 1 op de 4 mensen moeite om zijn of haar urine op te houden. Incontinentie is daarmee één van de grootste lichamelijke en maatschappelijke problemen. Toch is het in veel gevallen mogelijk dit ongemak te verhelpen of te verbeteren. Bezoek daarom bij problemen altijd je huisarts.

Welke vormen van incontinentie zijn er?

Incontinentie kent twee verschillende vormen: urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie. Wanneer je je plas niet op kunt houden ben je urine-incontinent. We spreken van ontlastingsincontinentie wanneer je onvrijwillig ontlasting verliest. Dit laatste wordt ook wel fecale incontinentie genoemd.

Verder lezen:

Incontinentie, retentie en obstipatie

Incontinentie wordt vaak genoemd met deze verwante termen: retentie en obstipatie. Incontinentie is de term voor het onvrijwillig verliezen van urine of ontlasting. Retentie en obstipatie hebben juist te maken met het ongewild vasthouden ervan.

Retentie is het onvermogen om je blaas te legen. Dit kan pijnlijk zijn wanneer urine zich ophoopt. Obstipatie (ook wel constipatie) is een vertraagde stoelgang. De ontlasting blijft te lang in de dikke darm zitten en wordt daardoor hard en droog. Hierdoor kunnen de darmen verstopt raken.

MediReva: jouw partner voor continentie en retentie

Ongewenst verlies van urine en/of ontlasting of juist niet meer naar het toilet kunnen, kan een enorme impact hebben op je dagelijkse activiteiten. Dat snappen wij bij MediReva maar al te goed. Om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, is er meestal wel een passend hulpmiddel beschikbaar. MediReva kan je helpen bij het vinden en adviseren van hulpmiddelen en materialen op het gebied van continentie- en retentiezorg. Zo kun je de dagelijkse bezigheden weer zo goed als mogelijk oppakken.

Meer weten over vormen of de betekenis van incontinent zijn?

We helpen je graag verder. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie door heel Nederland. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!