Wat is ontlastingsincontinentie?

Ontlastingsincontinentie, ook wel fecale of faeces incontinentie genoemd, is het ongewild verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van ontlasting. Hieronder lees je welke vormen van ontlastingsincontinentie er zijn en om welke soorten ontlasting het gaat.


1: Winderigheid

Wanneer je voedsel door je darmen gaat komen er gassen vrij. Die gassen worden geproduceerd door de bacteriën die je voedsel afbreken. De gassen verlies je via de anus. Bij winderigheid heb je meer gasvorming dan normaal. Dit kan het gevolg zijn van je dieet of een aandoening aan de darmen. Winderigheid kan gênant zijn in gezelschap en je een vies gevoel geven. Heb je vaak last van ‘natte’ winden, waarbij ook slijm of ontlasting vrijkomt? Raadpleeg dan je huisarts. Mogelijk is het een fijn idee om (tijdelijk) incontinentiemateriaal te dragen.


2: Aanhoudende dunne ontlasting of diarree

Diarree is een dunne waterige ontlasting. Bij diarree zit er te veel water in je dikke darm. Je lichaam probeert dit water kwijt te raken. Diarree kan leiden tot ontlastingsincontinentie, omdat je plotseling een hevige aandrang krijgt, die je bijna niet kunt stoppen. De oorzaken voor diarree variëren van virusinfecties tot hevige pyschische stress.


3: Overloopdiarree / paradoxale diarree

Deze vorm van ontlastingincontinentie ontstaat bij obstipatie (moeite met poepen). Er zit harde ontlasting in de darmen die niet naar buiten kan. Daar begint dunne(re) ontlasting langs te lopen. Deze ontlasting lekt weg via de endeldarm, wat incontinentie veroorzaakt.


4: Slijmverlies uit de anus

Je darmen hebben een slijmvlies. Dit vlies produceert slijm dat je darmen beschermt en de doorstroom van ontlasting makkelijker maakt. Wanneer je een ontsteking of irritatie in de darmen hebt, produceer je extra slijm. Dit slijm raak je kwijt via de anus. Er zit dan vocht bij je ontlasting, of je verliest alleen vocht. Doordat het slijm waterig is, kan het soms ongewild de sluitspier passeren.

Meer weten over vormen van ontlastingsincontinentie?

Bij MediReva vertellen we je graag meer over de incontinentie van ontlasting en de beschikbare hulpmiddelen. Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie. Onze gespecialiseerde medewerkers weten precies wat je nodig hebt!