Incontinentie en de werking van de blaas

De blaas is een spier en dient als opslagfunctie. Urine die in de nieren wordt geproduceerd, komt met kleine beetjes in de blaas. De blaasspier rekt langzaam uit en de gevoelszenuwen in de blaaswand geven tijdig een seintje aan de hersenen. Eerst voel je een lichte aandrang, die meestal nog is te onderdrukken. Maar naarmate de blaas voller wordt, wordt het signaal sterker en zul je bij een vulling van 300-500 ml moeten gaan plassen. Gemiddeld plast een mens vijf keer per 24 uur.

Bij incontinentie heb je problemen om je plas op te houden. Je blaas werkt niet zoals die zou moeten. Incontinentie is altijd het gevolg van een aandoening en geen ziekte op zichzelf. Wanneer je last hebt van urineverlies, raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan achterhalen wat de oorzaak van jouw incontinentie is en je doorverwijzen naar een specialist.

Wat zijn de oorzaken van urine-incontinentie?

  • Verzwakte bekkenbodemspieren
  • Neurologische aandoeningen
  • Operatieve ingrepen in de onderbuik
  • Overige oorzaken

1: Verzwakte bekkenbodemspieren

Een verslapping van de bekkenbodemspieren kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door een bevalling, een te hoog lichaamsgewicht, hormonale veranderingen door de menopauze of gynaecologische operaties. Doordat de bekkenbodemspieren niet goed worden aangespannen, sluit de blaas niet goed af. Hierdoor kun je bij drukverhoging in de buik (hoesten, niezen, persen, bukken of sporten bijvoorbeeld) urine verliezen.

2: Neurologische aandoeningen

Zenuwen sturen de spieren van je bekkenbodem, blaas en sluitspieren aan. Door de samenwerking van deze spieren houd je normaal gesproken urine op. Aantasting van de zenuwen verstoort de werking van deze spieren en kan de oorzaak zijn van urine-verlies. Dit komt bijvoorbeeld door vaatafwijkingen, een rughernia, aangeboren afwijkingen of een dwarslaesie. Vaak komt de plas al zonder dat de blaas vol is en zonder dat je vantevoren aandrang voelt.

Bij sommige aandoeningen zoals MS, Parkinson, of na een herseninfarct- of bloeding wordt de prikkel vanuit de hersenen niet (goed) doorgegeven. Hierdoor krijgt men dus

geen aandrang om te plassen.

3: Operatieve ingrepen aan de buik

Een operatie is een van de mogelijke oorzaken van urineverlies. Bij een urologische operatie, gynaecologische operatie of een andere operatie in de onderbuik kan het gebeuren dat er zenuwen beschadigd raken. Dit leidt soms tot incontinentie. Ook bij het gedeeltelijk of volledig verwijderen van de baarmoeder kan het gebeuren dat er incontinentie ontstaat.

4: Medicijngebruik

Bepaalde medicijnen kunnen de oorzaak zijn van incontinentie. Door medicijngebruik neemt het urineverlies soms toe. Plastabletten zorgen dat je in korte tijd veel extra urine produceert. Bij kalmerende middelen herken je de aandrang soms niet op tijd. Ook kan urineverlies een bijwerking zijn van het gebruik van bepaalde antidepressiva.

5: Vergrote prostaat

Incontinentie kan bij mannen ontstaan door een vergrote prostaat. De prostaat drukt de plasbuis gedeeltelijk dicht, waardoor niet goed kan worden uitgeplast. Zo blijft er steeds meer urine in de blaas achter met een volle en overrekte blaas tot gevolg. Die kan daarna overlopen.

6: Een te kleine blaascapaciteit

Dit komt bijvoorbeeld door bestralingen in de onderbuik en urineweginfecties en kan zorgen dat je een veelvuldige aandrang hebt om te plassen. Met als gevolg een overactieve blaas. Als de blaas overactief is, trekt deze ongewild samen bij kleine prikkels. De ongewenste samentrekkingen veroorzaken zo’n hoge druk in de blaas, dat het afsluitmechanisme de urine niet meer kan tegenhouden. Het gevolg: je verliest urine.

Een blaasontsteking is de bekendste oorzaak van een overactieve blaas. Andere oorzaken zijn: blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis), bestraling van het bekken, blaastumoren, blaasstenen en neurologische afwijkingen.

Meer weten over de oorzaken van incontinentie?

Bij MediReva vertellen we je graag meer over de oorzaken van jouw urineverlies en de beschikbare hulpmiddelen. Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie. Onze gespecialiseerde medewerkers weten precies wat je nodig hebt!