Urineverlies tijdens je zwangerschap: waarom?

Incontinent zijn tijdens of na je zwangerschap is niet vreemd. Het komt bij veel vrouwen voor. Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam hormonen aan die het lichaam voorbereiden op de bevalling. Die hormonen zorgen onder andere voor het verslappen van de spieren. Ook de sluitspieren in de blaas en urinebuis worden hierdoor beïnvloed. Dit kan ervoor zorgen dat je plotseling urine verliest. Daarnaast is er tijdens een zwangerschap minder ruimte voor de blaas dus raakt de blaas sneller vol.

Bewegend kindje en beperkte ruimte

Tijdens je zwangerschap groeien je baarmoeder en je kindje. Je baarmoeder vult zich met vruchtwater en zet uit, terwijl je kind start ter grootte van een erwtje, maar na negen maanden wel vier kilo kan wegen. Dat betekent veel voor de positie van je ingewanden. Die worden door de baarmoeder weggedrukt en ze krijgen er soms flink van langs als je baby schopt, slaat of zichzelf draait in je buik.

Ook de blaas krijgt minder ruimte om zich te vullen. De baarmoeder drukt er van bovenaf op. Hierdoor neemt de druk op je blaassluitspier toe. Ook de sluitspier in de plasbuis komt meer onder druk te staan. Soms wordt die druk te groot en verlies je enkele druppels of meer urine, bijvoorbeeld wanneer je kindje tegen de blaas schopt, of wanneer je jezelf inspant. Dan spreken we van incontinentie tijdens je zwangerschap.

Veel plassen begin zwangerschap

Het kan zijn dat je veel moet plassen tijdens het begin van je zwangerschap. Dit is normaal gesproken geen vorm van incontinentie. Door je zwangerschap wordt er meer bloed naar je nieren gepompt. Die beginnen ook efficiënter te werken, waardoor je blaas sneller vol raakt. Het HCG-hormoon is hiervoor verantwoordelijk. Natuurlijk kan het zijn dat je hierdoor een keer hoge nood hebt en niet op tijd een wc kan bereiken.

Witte vlokken in urine tijdens zwangerschap

De hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap kunnen zorgen voor verschillende soorten afscheiding uit de vagina. Die hebben niet altijd te maken met incontinentie. Veel zwangere vrouwen zien bijvoorbeeld witte vlokjes in hun urine drijven. Dit is geen ontlasting. Het zijn meestal onopgeloste eiwitten.

Incontinentie na je zwangerschap

Ook na je zwangerschap kan je incontinentie ervaren. Dit kan urine-incontinentie zijn of ontlastingsincontinentie. Veel van de incontinentieklachten hebben te maken met verslapte spieren in de bekkenbodem. Die krijgen het zwaar te verduren tijdens de bevalling en hebben daarna lang nodig om te herstellen. Veel jonge moeders krijgen hierdoor moeite om hun blaas helemaal te legen. Ook moeten de darmen opnieuw hun plek vinden in de buikholte, waardoor winderigheid kan ontstaan.

Meer lezen

Lees meer over incontinentie na je zwangerschap in het ervaringsverhaal van Kim: Zwangerschapsincontinentie: hoe ga je daarmee om?

‘Daar sta je dan met je baby en je doorweekte broek’

Lees het verhaal van Kim >

Medireva_platform_bevallings incontinentie_header_2280x1250

Meer weten over incontinentie en zwangerschap?

Bij MediReva vertellen we je graag meer over zwangerschapsincontinentie en de beschikbare hulpmiddelen. Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie. Onze gespecialiseerde medewerkers weten precies wat je nodig hebt!