Interview

Wintersport met diabetes type 1: yes you can!

Vertel / Op wintersport met diabetes type 1 Gepubliceerd op 22 september 2021 Als je diabetes type 1 hebt, weet je dat je daar altijd rekening mee moet houden. Zo ook op wintersport. Want hoog in de bergen, in de kou en actief skiën of snowboarden, dat vraagt om aanpassingen. Jasper Iking (34) is fanatiek wintersporter en event manager bij Bas van de Goor Foundation die wintersportvakanties voor kinderen organiseren. Hij deelt zijn ervaringen en tips.
Jasper: “Frappant genoeg kwam ik er na mijn eerste wintersportvakantie achter dat ik diabetes type 1 had. Ik was 21 en ging met school met de bus naar Oostenrijk. Die busrit duurde zeker veertien uur en elk half uur spurtte ik naar de wc om te plassen. Ik kan je vertellen: da’s niet fijn. Ook tijdens het wintersporten merkte ik dat ik me niet helemaal oké voelde. Als beginnend snowboarder viel ik natuurlijk vaak, maar aan het eind van de week had ik de kracht niet meer om omhoog te komen en was ik ontzettend moe. Toen wist ik zeker: er was iets niet goed.”

“Op wintersport spuit ik minder insuline, omdat ik weet dat ik minder nodig heb als ik actief bezig ben”

De piste op
“Ondanks die bijzondere eerste wintersport was ik enthousiast. Actief buiten bezig zijn, in een fantastische omgeving met bergen en sneeuw, daar word ik blij van. En hoewel ik nu niet per definitie een groot fan ben van de kou, is het prima te doen als je goed bent ingepakt. Mijn diabetes heeft me dan ook zeker niet tegengehouden om vaker te gaan. Al weet ik wel dat ik er op wintersport extra rekening mee moet houden. Actief bezig zijn en sporten heeft namelijk direct invloed op mijn bloedsuiker en insulinegebruik.”
Pas op jezelf
“Goed slapen en stevig ontbijten en lunchen, dat zijn dingen die belangrijk zijn. Zelf eet ik het liefst met een combi van snelle en langzame koolhydraten. Zo krijg ik meteen een energieboost, maar die langzame koolhydraten zorgen ervoor dat die energie lang aanhoudt en dat mijn bloedsuiker niet te snel stijgt. En ook als ik op de piste sta, moet ik zorgen dat ik altijd een snack en drinken met suikers in mijn rugzak mee heb. Je wil niet het risico lopen op een te lage bloedsuiker. Zelf kies ik ervoor om liever wat hoger in mijn bloedsuikers te zitten, dan te laag. Daarom dien ik tijdens een wintersportvakantie minder insuline toe, omdat ik weet dat ik minder nodig heb als ik actief bezig ben.”

“Goed slapen en stevig ontbijten en lunchen, dat is heel belangrijk tijdens een wintersportvakantie”

Prikken op de berg
“Ik heb nu een sensor en dat is ideaal. Op wintersport hoef ik niet meer te prikken, maar kan ik mijn bloedsuikerwaarden meteen aflezen op m’n insulinepomp. Tijdens eerdere wintersportvakanties had ik die sensor nog niet en dan was meten voordat ik de piste opging altijd het eerste wat ik deed. Het liefst prikte ik ook bovenop de berg nog een keer. Alles om er zeker van te zijn dat ik tijdens een afdaling geen hypo kreeg. Of de kou invloed had op het prikken? Dat valt alles mee. Je kleedt je warm aan en als het echt hard sneeuwt, dan stopte ik even snel bij een restaurant.”
Uitdaging
“Wintersporten met diabetes gaat prima, al begrijp ik best dat het voor anderen met diabetes misschien een uitdaging is. Maar als je goed voor jezelf zorgt, is het echt het leukste wat er is. Zelf weet ik bijvoorbeeld dat ik niet de hele dag non-stop kan doorgaan. Ik moet voldoende rust hebben en op tijd gaan slapen. Doe ik dat, dan race ik net zo hard de berg af als alle anderen.”
Lekker skiën met diabetes type 1? 6 handige tips
  1. Neem voldoende diabetesspullen mee. En vergeet ze niet óók in je handbagage te doen.
  2. Zorg dat je voldoende hypo-snacks mee hebt, zoals Dextro, cola of sap.
  3. Vergeet je diabetesverklaring niet mee te nemen.
  4. Vertel degenen met wie je gaat skiën of snowboarden wat ze kunnen doen als er iets met je gebeurt op de piste.
  5. Draag de insulinepomp én het slangetje altijd onder je kleding, zodat de insuline niet kouder wordt dan 2 graden Celsius. Dit geldt ook voor pennen en meters.
  6. Ga je wintersporten in een gebied dat hoger ligt dan 3.500 meter? Neem dan vooraf contact op met je huisarts. Elk lichaam reageert anders op hoogte waardoor je onvoorspelbaar kunt reageren op insuline.

 

Lees meer over de Bas van de Goor Foundation en hun (winter)sportkampen voor kinderen en jongeren met diabetes.