Vertel / Winterdip: uitleg en tipsGepubliceerd op 18 november 2021Voel jij je somber, moe en heb je nergens zin in? Misschien heb je wel last van een winterdip. En nee, dat is geen hippe term. Het is wetenschappelijk aangetoond dat veel mensen in de winter last hebben van een dip. Gelukkig zijn er dingen om die winterdip te voorkomen.
Wat is een winterdip? Een winterdip – ook wel winterblues genoemd – is het gevolg van een verstoring van het natuurlijke dag- en nachtritme van het lichaam. Tijdens de donkere dag in de winter maakt je lichaam minder van het feelgood-stofje serotonine aan. Bovendien is het slaaphormoon melatonine in de winter uit balans, waardoor je sneller moe en minder fit bent.
Wat zijn de symptomen van een winterdip? Ieder jaar hebben honderdduizenden mensen in Nederland last van een winterdip, veelal vrouwen. Komen onderstaande symptomen je bekend voor, dan heb jij wellicht last van de winterblues.
(Extreme) vermoeidheid
Prikkelbaar
Slechtere conditie
Weinig tot niet meer kunnen genieten
Toename van je eetlust (koolhydraatrijk voedsel/snoep/alcohol)
Wat kun je doen om een winterdip te voorkomen? Lichttherapie helpt vaak goed tegen een winterdip, maar gelukkig zijn er ook veel dingen die je zelf kunt doen om de winterblues te voorkomen of te verminderen.
Eet jezelf blij Voeding heeft een grote invloed op je stemming. Zo kun je je humeur boosten als je je somber voelt. Eet bijvoorbeeld voldoende eiwitten. Deze zitten vol met het aminozuur tryptofaan dat je brein nodig heeft om serotonine aan te maken. Zet daarom deze boodschappen maar op je lijstje: eieren, Griekse yoghurt, vette vis (zalm, makreel, haring), kikkererwten, banaan, zoete aardappel en pure chocolade. Of probeer eens een van deze gerechten, een directe boost voor je brein. Overigens zorgen magnesium en vitamine B er ook voor dat je de blijmakende stof serotonine kunt aanmaken. Magnesium geeft je daarnaast ook nog een boost aan energie en gaat lusteloosheid tegen.
Beweeg jezelf blij Ook al heb je geen zin of voel je je niet goed, probeer toch dagelijks te bewegen. Als je elke dag een half uur beweegt blijf je niet alleen fit, maar verbeter je ook je geheugen en verminder je de kans op ziektes. Na een halfuur komt er bovendien het stofje endorfine vrij waardoor je je blij, voldaan en gelukkig voelt.
Gerelateerde verhalen
“Soms voelt het alsof het leven me deze kant heeft opgeslingerd”Lees verder
Willem (31) is professioneel sit-kitesurfer en inspireert anderen hoe om te gaan met tegenslag. ...
3 jaar geleden
Kinderboek met een boodschapLees verder
Lucie (18) strijdt voor meer inclusiviteit met haar zelfgeschreven kinderboek....
3 jaar geleden
Op de bres voor EDSLees verder
Martine strijdt voor meer erkenning voor het Ehlers Danlos Syndroom, een (zeldzame) bindweefselaandoening waarmee zij te maken hee...
3 jaar geleden