Lifestyle

2x heerlijke brainfood-recepten

Vertel / 2x heerlijke brainfood-recepten Gepubliceerd op 21 december 2020 Charlotte Labee gooide na een heftige burn-out het roer om. Verdiepte zich in de invloed van voeding op je brein en schreef het boek Brain Food. Een boek vol heerlijke recepten die je brein direct een boost geven.
Bloemkool-havermout wafels
Havermout is een gezonde start van je dag. Van de grote hoeveelheid vezels worden je darmen blij, want in ons westerse voedingspatroon komen we vaak vezels tekort. Met havermout kun je deze snel en gemakkelijk aanvullen. Daarnaast bevat dit ontbijt antioxidanten die zorgen voor minder ontstekingen.

Ontbijt (voor 4 wafels)
Bereidingstijd: 20 min

Dit heb je nodig
125 g havermout • 300 g bloemkoolroosjes • 50 ml rijstmelk / kokosmelk • 50 g biologische volle yoghurt / kokosyoghurt • 2 eieren (middelgroot) • 1 tl honing • 1½ tl bakpoeder • 1 tl kaneel • 2 el chiazaad • 1 handje walnoten • kokosolie • snufje zout

Voor de topping
50 g biologische volle yoghurt of plantaardige kokosyoghurt • stukje fruit naar keuze om te garneren

Handig om te gebruiken
wafelijzer

Zo maak je het

  1. Verwarm het wafelijzer en vet dit in met wat kokosolie.
  2. Doe de havermout in de keukenmachine of blender en mix het fijn tot havermoutmeel.
  3. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot een glad beslag.
  4. Verdeel een deel van het beslag over de vorm en bak de wafels gaar. Zet het wafelijzer op de hoogste stand.
  5. Serveer de wafels naar smaak met een beetje vers fruit, noten en een schepje yoghurt.

Wortelspaghetti met gebakken wilde zalm
Wilde zalm is een echte brain food. Dat komt door de eiwitten, maar bovenal door de omega 3-vetzuren die essentieel zijn voor de hersenen. Ons brein bestaat voor meer dan 60 procent uit vetten en het omega 3-vetzuur DHA wordt gezien als echte bouwsteen voor de hersenen. Ik kies voor wilde zalm in plaats van gekweekte zalm, omdat kweekzalm vooral veel omega 6 en nauwelijks omega 3 bevat.

Avondeten (2 personen)
Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig
3 gekleurde wortels • 1 ui gesnipperd • 1 knoflookteen • 150 g wilde zalm • 0,25 g pesto • 40 g pijnboompitjes • 100 g kerstomaatjes • 20 g Parmezaanse kaas • peper en zout, naar smaak • roomboter om in te bakken • mosterd • honing • 1 avocado • zak rucola

Keukengerei: spirelli-spiraalsnijder

Zo maak je het

  1. Snijd de zalm horizontaal doormidden tot dunne platte stukjes. Bestrooi deze met zout en peper.
  2. Smeer de zalm in met honing en laat even intrekken.
  3. Zet een bakpan op het vuur en laat de roomboter smelten.
  4. Bak de zalm gaar en leg apart.
  5. Bak de ui en knoflook.
  6. Snijd de avocado in blokjes en leg apart.
  7. Rooster de pijnboompitjes in een droge pan en leg ook apart.
  8. Snijd de tomaatjes in plakjes.
  9. Maak van de wortels spaghetti met de spirelli-spiraalsnijder.
  10. Laat de tomaatjes zacht worden in de pan.
  11. Voeg de wortel en de pesto toe.
  12. Verwarm ongeveer 2 minuten op hoog vuur en hussel regelmatig door elkaar.
  13. Serveer met de zalm, pijnboompitten, avocado, rucola en Parmezaanse kaas.

Smaakt dit naar meer?
Het boek Brain Food staat vol praktische voedingstips, interessante feiten en 79 gezonde recepten. Brain Food van Charlotte Labee, € 26,50.
Win!
Wij mogen enkele exemplaren van het boek Brain Food weggeven. Wil je kans maken stuur dan vóór 1 maart een mail naar vertel@medireva.nl.