Voeding

Sandy (32) liet haar dochtertje Merel testen op koemelkallergie. Dat veranderde alles.

Vertel / Byebye buikkrampjes, hallo blije baby Gepubliceerd op 28 maart 2018 Wat doe je als je baby van de één op de andere dag last krijgt van hevige buikkrampjes? Sandy Waajen (32) zat met de handen in het haar. De nieuwe allergiepoli in Heerlen bood uitkomst.

“Van een lieve, rustige en tevreden baby veranderde Merel in een meisje dat altijd huilde. Ze was niet stil te krijgen. Ze had ontzettend last van buikkrampjes en was erg misselijk. De ene na de andere huilbui volgde. Slapen deed ze bijna niet. Mijn vriend en ik zaten met onze handen in het haar. Er is niets erger dan je pas twee weken oude baby’tje zo in tranen te zien terwijl je haar niet kunt helpen. Ik voelde me ontzettend machteloos.”

Testen op koemelkallergie
“Ik probeerde van alles om Merel te helpen. Van een warm, ontspannen badje tot het masseren van haar buikje. Niets hielp. Daarna probeerde ik haar andere voeding te geven. Maar Merel bleef last houden van buikkrampen en oprispingen. In overleg met het consultatiebureau zijn we naar de allergiepoli in het Atrium Ziekenhuis in Heerlen gegaan. Ik wilde haar laten testen op een koemelkallergie. Mijn oudste dochter Zoë kreeg als baby deze diagnose. Ook met haar zijn we naar de poli geweest, omdat ze last van krampen had. Nog diezelfde week konden we er terecht. Daar bleek na meerdere testen dat Merel inderdaad een koemelkallergie heeft.”
Minder last van krampjes
“Natuurlijk hoor je liever niet dat je kind een allergie heeft, maar we wisten nu in ieder geval waarom ons baby’tje zo veel pijn had. En belangrijker: we konden haar de juiste zorg en voeding geven. De poli schreef Merel hypo-allergene voeding voor. Hierin zitten koemelkeiwitten die compleet vergruisd zijn. Hierdoor hoeven haar darmpjes niet meer zo hard te werken om eiwitten te verteren en krijgt ze minder last van krampen.”
Eindelijk weer een blije baby
“Inmiddels is Merel weer de blije, vrolijke baby die ze was. Dat is zo’n opluchting! Last van buikkrampen heeft ze niet meer. Wel voelt ze zich soms nog misselijk en heeft ze oprispingen. Naar de poli hoeven we voorlopig niet meer. De speciale voeding van Merel bestellen we telefonisch bij MediReva en dan wordt het al de volgende dag thuis afgeleverd. Superfijn! Als Merel een jaar is, moet ze zich opnieuw bij de poli laten testen. Het komt vaak voor dat baby’tjes rond hun eerste verjaardag over hun allergie heen groeien. Natuurlijk hopen we dat dat bij Merel ook het geval is. En zo niet, dan zal ze andere voeding krijgen. Maar ook dan zal de poli ons net zo goed helpen, dat weet ik zeker.”
Benieuwd wat MediReva voor jou kan beteken op het gebied van medische voeding? Je leest het hier.