Lifestyle

Trots op mijn stoma

Vertel / Weg met dat taboe op stoma Gepubliceerd op 21 december 2020 Het zou de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn, maar toch kun je als stomadrager soms nog op vreemde blikken en onbegrip rekenen. Reden om je stoma onder je shirt te verstoppen? Niet voor deze stomadragers.
Over poepen en plassen praat je niet, toch? Waarom eigenlijk niet: iedereen doet het, iedere dag opnieuw. Toch rust er nog altijd een taboe op spijsverteringsziekten en stoma’s in het bijzonder, zo blijkt uit onderzoek van de Stomavereniging en Maag Lever Darmstichting. Een op de drie stomadragers ervaart een taboe en ruim 50% probeert zijn of haar stoma te verbergen. In het onderzoek noemen stomadragers een aantal misvattingen over het hulpmiddel die ze graag doorbroken willen zien: een stoma zou vies en eng zijn, stinken en alleen iets zijn voor oude mensen. Die laatste misvatting heeft de 7-jarige Narik Babanian eigenhandig de wereld uitgeholpen. Hij poseerde met zijn hulphond Pip, in stoere spijkerbroek, met blote bast én een zakje op zijn buik. Zijn foto’s gingen viral. ‘Waar wij al jaren ons best voor doen, hebben jullie met één foto bereikt’, reageert de Maag Lever Darmstichting enthousiast.
Open en bloot
Net als Narik verstopt ook Anna Devilee haar stoma niet. Voor een fotoshoot met Vertel… showde zij vol trots haar stoma. “Man, wat heb ik gehuild toen ik hoorde dat ik een stoma moest. Een stoma stond voor mij synoniem aan vies en stinken”, vertelt ze openhartig. Dat ze het mis had, wist ze al vrij snel. En dat je met een stoma vrijwel gewoon en gelukkig kunt leven werd ook al snel duidelijk. Haar geluk werd bezegeld met twee prachtige zonen. Want met een stoma kun je gewoon zwanger worden en bevallen. Daar is Anna het bewijs van. In diezelfde fotoshoot liet ook Jac van Geneijgen zijn stoma zien. Hij reageerde meteen enthousiast: “Ja, waarom niet. Ik ben juist heel blij met mijn stoma. Dankzij mijn stoma heb ik mijn vrijheid weer terug.”
Weg met dat taboe
Wereldwijd hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen een stoma. In Nederland zijn er meer dan 38.000 stomadragers, waarvan er ongeveer 10% jonger is dan 40 jaar. Volgens de Britse Jade Hughes mag je best trots zijn op je stoma. “Als ik geen stoma had, zou ik nu dood zijn”, vertelt ze aan The Sun. Door haar stoma op social media te laten zien, wil ze het taboe op een stoma doorbreken. Een stoma mag gezien worden!