Interview

“Je hoeft niet in te boeten op feesttradities als je diabetes hebt”

Vertel / Suikervrij de feestdagen door Gepubliceerd op 24 november 2020 Wie zoet is, krijgt lekkers. Zeker in de feestmaand die december heet. Tv-presentatrice en foodblogger Jessica Mendels (39) laat zien dat het ook anders kan. Zij en haar 8-jarige dochter Ilse hebben een zeldzame vorm van diabetes en leven daardoor suikervrij. Wat zijn Jessica’s tips voor een smaakvolle én verantwoorde decembermaand?
“Ik ben gék op feestjes. Ik kijk dan ook ieder jaar erg uit naar december. Zo’n gezellige maand vind ik dat altijd! En daar horen natuurlijk tradities bij. Dus pepernoten met Sinterklaas, kerstkransjes met kerst en oliebollen met Oud en Nieuw. Ja, ook bij ons thuis. Ook al hebben mijn dochter Ilse en ik MODY, een zeldzame en erfelijke vorm van diabetes. Maar ik ben van mening dat je echt niet hoeft in te boeten op feesttradities. Zelfs als je diabetes hebt, of om een andere reden suikervrij- of arm door het leven gaat. Met een beetje aanpassen kun je die tradities in ere houden. En gewoon meedoen aan de feestdagen.”
Speciaal snoep aan Piet geven
“Dat was in het begin wel even zoeken. Elk jaar gaan we naar de Sinterklaasintocht hier bij ons in Den Haag. Hoe pak je dat aan als je dochter diabetes heeft? Mijn remedie: suikervrij snoep kopen wat Ilse niet kent. Dat stop ik dat in een onbewaakt moment een Piet toe, en vraag fluisterend of hij dat aan dat meisje in dat roze jasje kan geven. En als Ilse haar snoep dan in handen krijgt, reageer ik met: ‘wauw, wat is dit voor iets lekkers? Dat moet vast heel speciaal zijn, als het helemaal uit Spanje komt!’. Zo doet ze toch mee, voelt ze zich niet buitengesloten. En wordt er op school gestrooid als de Sint langskomt? Dan raapt Ilse de pepernoten op en bewaart ze het. De volgende dag geeft ze dat dan aan klasgenootjes of de buurmeisjes. Want ze weet dat het niet goed voor haar is. En mag ze iets lekkers uit onze speciale suikervrije snoep-la pakken.”

“Met een (klein) beetje aanpassen kun je alle feestelijke eettradities in ere houden”

Suikervrije pepernoten maken
“Of dat zielig is voor mijn dochter? Nee, dat vind ik niet. Ik vind het belangrijker dat kinderen niet te vroeg verpest worden met smaak. Dat ze leren wat gezonde voeding is. En dat het echt niet nodig is om zoveel suiker binnen te krijgen. Daar heb je – helemaal op de lange termijn – veel meer aan. Dat is ook echt mijn missie geworden sinds ik moeder ben. En geloof me, er is zoveel mogelijk. Als je bereid bent om iets verder te denken en creatief te zijn. En wat meer moeite te doen. Zo heb ik een recept ontwikkeld voor volkoren spelt speculaas zonder geraffineerde suiker en zonder boter. Daarmee ben ik naar mijn bakker gegaan, die is er verder mee aan de slag gegaan. En zo hebben we samen vijfduizend verantwoorde speculaasjes weten te produceren. Supertof! Op mijn blog staat ook een recept voor gezondere kruidnootjes. Leuk om samen met je kids te maken!”
Zelf ‘poedersuiker’ maken
“Ook oliebollen slaan we bij ons thuis niet over. Daar zitten namelijk geen toevoegde suikers in, althans niet als je de goede koopt. Ik kies altijd voor de spelt-variant, omdat ik niet goed op tarwe reageer. Ook koop ik ze ‘kaal’, dus zónder poedersuiker. Want die maak ik liever zelf, door stevia en erythritol te mengen. Erythritol lijkt qua substantie op poedersuiker. Met als groot verschil dat het niet alleen caloriearm is, maar ook een niet-afbreekbaar koolhydraat is. Dat betekent dat het niet in je darmen terecht komt.  Wel zo prettig! Vervolgens zoet ik het met stevia, voor de smaak. Succes gegarandeerd! Stevia gebruik ik overigens ook altijd als ik slagroom klop. Soms doe ik er ook een klein beetje mascarpone erdoorheen. Echt, als je mijn variant proeft, wil je geen ‘gewone’ slagroom meer!”

“Mijn tip: bedenk hoe je ‘foute’ ingrediënten kunt vervangen door gezondere dingen”

Anders op smaak brengen
“Dat is volgens mij ook de kunst, om je gerechten op een andere manier op smaak te brengen. Door sucralose (kunstmatige zoetstof –red.) of palmsuiker te gebruiken, in plaats van geraffineerde suikers. Dadels zijn ook goede zoete vervangers. Maar let op; die bevatten veel koolhydraten, dus die gebruik ik met mate. Banaan werkt ook goed als zoetmaker, hoewel het qua smaak best overheersend kan zijn. Maar als je het combineert met kaneel of cacaopoeder krijg je een totaal andere smaakbeleving. Dat laat deze cake mooi zien. Verder is het ook een kwestie van variaties maken. In plaats van een appeltaart maak ik bijvoorbeeld graag een appelpizza. Voor een knapperige appeltaart met een hoogstaand randje, daarvoor heeft je deeg toch echt suiker nodig. Maar als je als basis een ‘pizza’ maakt, hoeft dat niet. En heb je qua smaak ongeveer hetzelfde idee!”
Ga op zoek naar gezonde vervangers
“Mijn supertip als je suikervrij de feestdagen in wilt: kijk waar je behoefte aan hebt. En bedenk vervolgens hoe je de ‘foute’ ingrediënten kunt vervangen. Zo ben ik dól op tiramisu. Dan ga ik op zoek naar het ‘gewone’ recept. En bekijk wat ik kan vervangen met iets gezonds. Vervolgens ga ik experimenteren, dus gewoon de keuken in en iets proberen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar ergens is dat ook juist leuk, dat experimenteren. En het geeft een kick als het dan lukt! Zo heb ik een superlekkere tiramisu weten te maken die tarwevrij is en geen geraffineerde suikers bevat. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een verantwoord kersttoetje, dan kan ik je deze zeker aanraden!”
Benieuwd naar nog meer suikervrije recepten voor de feestdagen? Je vindt ze op de blog van Jessica: jessicaonline.nl.