Lifestyle

7 + 3 rolstoelvriendelijke uitjes in eigen land

Vertel / Rolstoelvriendelijk dagje uit Gepubliceerd op 25 maart 2021 Meezingen met oudhollandse draaiorgels, de heerlijkste geuren opsnuiven of het water op in het meest idyllische dorp van Nederland, er zijn gelukkig steeds meer leuke rolstoelvriendelijke uitjes in ons land. Vertel… zet de leukste belevenissen op een rij waar je ook in rolstoel ongehinderd kunt genieten. Gooien de coronaregels roet in het eten, dan nog drie bonusuitjes die sowieso kunnen.


Door actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus kan de informatie afwijken. Kijk daarom altijd eerst op de website van de activiteit voor je op pad gaat.

 

1. Botanische tuinen in Utrecht
Waan je op de Bahama’s in de subtropische kas, prikkel al je zintuigen in de thematuin of ga op zoek naar ringslagen in de diertjestuin. In de Utrechtse Botanische tuinen raak je niet uitgekeken. Met uitzondering van de rotstuin zijn de tuinen rolstoelvriendelijk. Uiteraard zijn er invalidetoiletten aanwezig, hulphonden zijn welkom en in de ontdektuin zijn bijvoorbeeld verhoogde plantenbakken, zodat je ook vanuit je rolstoel de planten kunt voelen en van dichtbij kunt bekijken. Op de website vind je meer over de toegang voor rolstoelgebruikers.
2. Zeehondensafari in de Oosterschelde
Op safari in eigen land? Dat kan! Met Frisia Rondvaarten kun je op zeehondensafari in de Oosterschelde. Op één van de zandbanken kom je gegarandeerd zeehonden tegen. En met een beetje geluk zie je ook nog bruinvissen, de Nederlandse dolfijn. Het partyschip Frisia is dankzij een gangway op rolstoelbreedte, een stoeltjeslift en een minder valide toilet geschikt voor rolstoelgebruikers. Geef bij de reservering door dat je rolstoelafhankelijk bent, dan weet je zeker dat je op de juiste boot terechtkomt.
3. Bakkersmuseum De Grenswachter in Luyksgestel
Het allerlekkerste museum staat in Brabant: het bakkersmuseum De Grenswachter. Hier wordt nog door echte bakkers ambachtelijk gebakken in een houtoven uit 1850. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag met broodbakken. En ben je een zoetekauw? Breng dan ook zeker een bezoek aan het nostalgische snoepwinkeltje. Dankzij schegplaten rol je zo het museum en ook de molen in. De oude molen is alleen op de begane grond rolstoelvriendelijk, maar om niks te missen kun je via een video op een scherm de hele molen bekijken. En uiteraard is er ook een minder valide toilet aanwezig.
4. Linnaeushof in Bennebroek
In de grootste speeltuin van Europa vervelen kinderen (en dus hun ouders ook niet) zich geen moment. Minder valide kinderen en rolstoelgebruikers staan in Linnaeushof niet langs de kant, maar kunnen heerlijk meespelen. Zo zijn bijvoorbeeld de trein en de draaimolen van Linnaeushof omgebouwd zodat er een rolstoel in past en kun je in je rolstoel gewoon in de Zandfabriek spelen. Verder is er een rolstoelwip en een unieke rolstoeltrampoline. Maar er is meer, kijk snel op de site voor alle rolstoelvriendelijke speeltoestellen en attracties.
5. Museum Speelklok in Utrecht
In dit muzikale museum word je blij. De zelfspelende muziekinstrumenten klinken uit alle hoeken. Van kleine speeldoosjes en oudhollandse draaiorgels (die je zelf mag aanzwengelen) tot gigantische carillonklokken. Door te luisteren, maar vooral ook door te doen leer je van alles over de instrumenten. Museum Speelklok is grotendeels rolstoelvriendelijk: alle ruimtes zijn gelijkvloers, er zijn geen drempels, in het pand zijn twee liften en er is een toilet voor mindervaliden. Meer over de toegankelijkheid van het museum vind je online.
6. Veluwse Stoomtrein Maatschappij
Beleef het indringende geluid van de stoomfluit. Ervaar het stampen, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotief. Tussen Apeldoorn en Dieren rijdt de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM). De reis voert over een meer dan honderd jaar oude spoorlijn. Geniet ondertussen van het prachtige landschap tussen de Veluwe en de IJsselvallei. De perrons zijn drempelvrij en één van de rijtuigen is voorzien van een rolstoellift. De lift is op alle stations (met uitzondering van Eerbeek en Immenbergweg) te gebruiken. Kijk voor meer informatie op de minder valide pagina van VSM.
7. Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk
In het veilingmuseum leer je veilen zoals dat er vroeger aan toe ging. Op deze historische plek is het veilen bij afslag ontstaan. Dit was in 1887 en tot op de dag van vandaag is het nog steeds dé manier van veilen. Doen en beleven staat voorop bij museum BroekerVeiling. Veil zelf groente, maak een rondvaart, laat je door Tuinder Arie over het museumterrein begeleiden of bezoek een expositie. Varen of meedoen aan de veiling kan ook als je in een rolstoel zit. De rondvaartboot heeft een lift en in het afmijnlokaal zijn er acht rolstoelplekken, zodat je vanuit je rolstoel op de knop kunt drukken. Kom hier meer over de toegankelijkheid van het museum te weten.
8. Rolstoelklimbos in Goirle
Klim & Avonturenbos Rocks ’n Rivers is één van de mooiste klimbossen in Brabant. Niet alleen vanwege de prachtige ligging, maar vooral omdat ze vanaf april 2021 ook kinderen in een rolstoel uitdagen hun grenzen te verleggen. In een rolstoelvriendelijk parcours overwinnen ze verschillende hindernissen tussen boomtoppen en suizen ze via een tokkelbaan van 35 meter hoog naar beneden. Ervaren instructeurs begeleiden de kinderen in hun avontuur, dus pa en ma hoeven alleen maar te genieten van het blije snoetje van hun kroost.
9. Friese kustpad
Friesland heeft een bijzondere kuststrook. Het gebied langs de Waddenzee is relatief dunbevolkt en heeft een uniek landschap met prachtige vergezichten. Langs de Friese kust loopt een officiële wandelroute van 152 kilometer (!). Dit Friese kustpad voert over verharde paden en is dus ook geschikt voor (elektrische) rolstoelgebruikers. Al is een duwtje in de rug wel aan te raden. Je komt langs een aantal van de Friese steden en verder voert de route langs deftige states (authentieke Friese kastelen), gezellige dorpjes en buitendijkse natuurgebieden. Overnachten doe je op z’n Fries bij een Bêd & Brochje, dat wil zeggen bed and breakfast op een Friese manier. B&B’s mogen ook tijdens de lockdown gasten ontvangen.

10. Dagje strand
Een wandeling over de boulevard met uitzicht op het strand is altijd een goed idee. En ook nog eens heel coronaproof. Maar wees alert: niet alle boulevards hebben zicht op zee. Scheveningen of Zandvoort hebben dat bijvoorbeeld wel. Wil je ook het strand op kies dan voor een rolstoelvriendelijke badplaats. In Domburg of op Texel kun je ook in een rolstoel onbezorgd genieten van zon, zee en strand. En voor een lekkere versnapering bieden veel strandtenten take aways aan.