Lifestyle

De 5 rolstoel-
vriendelijkste stranden van Nederland

Vertel / De rolstoelvriendelijkste stranden van Nederland Gepubliceerd op 04 juli 2019 Lekker onbezorgd genieten van zon, zee en strand is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Als je in een rolstoel zit bijvoorbeeld. Is het strand wel toegankelijk en zijn er invalide toiletten? We zetten de 5 meest rolstoelvriendelijke stranden van Nederland voor je op een rij.
1. Strand Scheveningen
Op het strand van Scheveningen is een aantal verharde paden richting het strand aangelegd. Voor mensen in een rolstoel is het strand daarom goed te bereiken. Links van Strandtent Hart Beach is een verhard pad tot aan het water, speciaal voor minder validen. Je kan dus lekker het strand op met je rolstoel.
Ook zijn er bij de stranden van Scheveningen speciale strandrolstoelen te huur. Onder andere Biesieklettes is zo’n verhuurbedrijf. Hier zijn naast rolstoelen, ook speciale invalidentoiletten, douches en invalidenparkeerplaatsen te vinden.
2. Strand Domburg
De Zeeuwse stranden zijn erg geschikt voor zowel validen als minder validen. Verschillende duinovergangen hebben speciale invalidenparkeerplaatsen. Bij het strand van Domburg zijn er verharde paden tot aan het strand en strandrolstoelen beschikbaar. Op het strand staan op meerdere plekken (invaliden)toiletten. Zo is een dagje strand voor iedereen goed te bereiken.
3. Strand Texel
Bij strandpaviljoen Paal 17 zijn er speciale strandrolstoelen te leen: de Cadweazle. Dankzij de Cadweazle is het strand van Texel beter toegankelijk voor minder validen. De Cadweazle is een rolstoel die je zelfstandig kunt gebruiken, dankzij een stille en sterke elektromotor. Met deze motor kun je zeker twee uur over het strand rijden.
Ook is de weg naar het strand volledig verhard en tot halverwege het strand liggen betonnen platen. Het is daarom goed te bereiken. Daarnaast zijn er bij strandpaviljoen Paal 17 speciale invalidentoiletten.
4. Strand Wassenaar
Bij het strand van Wassenaar is parkeerplaats Zeelust dé plek om je auto te parkeren voor een dagje strand. Bij deze parkeergelegenheid zit ook het officiële uitleenpunt voor strandrolstoelen. Hier worden drie soorten rolstoelen uitgeleend: Jutters, de Easy roller en de Tiralo. Met deze laatste strandrolstoel kun je zelfs de zee in.
5. Strand ’s Gravenzande
Het strand van ’s Gravenzande heeft bij de strandopgang Strandweg in Ter Heijde extra voorzieningen beschikbaar. In de zomermaanden loopt er tot aan de vloedlijn een pad over het strand, speciaal voor minder validen. Ook kun je hier een strandrolstoel huren of gebruikmaken van het invalidentoilet.
Welke stranden zijn nog meer rolstoelvriendelijk?
Met al deze tips wordt een dagje strand met de rolstoel hopelijk een stukje gemakkelijker! Wil je weten welke stranden nog meer geschikt zijn, kijk dan eens op: Accesible travel.