Lifestyle

Fervente festivalgangers deel 3: Regina

Vertel / Festivallen op wieltjes Gepubliceerd op 09 augustus 2021 Als je Regina Kruisheer (37) ergens blij mee maakt, is het wel een concert of festival bezoeken. Met rolstoel en al bezoekt ze elk jaar de nodige evenementen. Wat zijn haar ervaringen? En heeft ze nog handige tips voor mede-vierwielers?
“Paaspop, Toppers in Concert, Radio 538 Koningsfeest, Foute Party van QMusic, Helden van Oranje of het Eurovision Song Contest in Rotterdam … Ik ben er allemaal geweest, mét rolstoel. Daar zit ik sinds mijn tiende in, vanwege mijn reuma. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik een aandoening heb en probeer daar zo normaal mogelijk mee om te gaan. En vooral ook: alles uit het leven te halen. Als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Soms moet dat met een omweg, maar dat is dan maar zo. Want ik weiger om mijn leven compleet te laten beheersen door mijn aandoening. Ik ga dan ook ‘gewoon’ naar festivals en concerten, waar ik zo gek op ben. Wat het zo leuk maakt? De sfeer, gezelligheid en natuurlijk de muziek. En de mensen! Op een festival heb je gemakkelijk contact, maak je al snel een gezellig praatje met anderen. Heel gezellig is dat. Ja, een festival is voor mij echt een heerlijk dagje uit!”
Afhankelijk van de rolstoeltaxi
“Ook al weiger ik om mijn reuma en rolstoel een beperking te laten zijn, dat neemt niet weg dat ik wél vaak voorbereidingen moet treffen. En geregeld veel dingen moet checken, wil ik naar een festival kunnen gaan. Zo ben ik altijd afhankelijk van een rolstoel-taxibedrijf. Dat werkt an sich prima, alleen rijden die niet meer na twaalf uur ’s nachts. Daardoor vallen sommige evenementen bij voorbaat al af. Dat vind ik soms best jammer. Maar goed, dat is niet anders. Verder moet ik qua kosten ook rekening houden met wáár het festival is. Met de rolstoeltaxi naar Amsterdam is nogal een duur grapje voor mij, aangezien ik in Noord-Brabant woon. Daarom kies ik vrijwel altijd evenementen uit in mijn eigen provincie, of in de omgeving van Rotterdam. Dat is nog te doen.”

“Als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Soms moet dat met een omweg, maar ik dóe het!”

Worstelen met de wc’s
“Verder mail of bel ik vaak van tevoren met de organisatie van het festival, om de status van de wc’s te checken. Want voor mij is het wel zo prettig als er een ruim invalidentoilet is, waar ik gemakkelijk met mijn elektrische rolstoel in kan. Ook is het fijn als een wc aan beide kanten steunbeugels heeft hangen, zodat ik me hier aan vast kunnen houden. Helaas wordt dat nog weleens vergeten en zijn de invalidentoiletten ook vaak veel te krap. Daarom probeer ik bij outdoor evenementen altijd te kijken of er een restaurant of bioscoop in de buurt zit die wél een roltoelproof toilet hebben. Als dat niet zo is – maar ik wil wél heel graag naar een specifiek festival toe – dan moet ik me aanpassen. Dan drink ik tijdens die dag gewoon zo min mogelijk, zodat ik niet naar de wc hoef. Bij thuiskomst sla ik dan vaak gelijk een liter water achterover om het vocht weer bij te vullen. Niet ideaal, maar soms moet je wat over hebben voor een supergezellige dag!”
Liever vooraan staan
“Een negatieve festival-ervaring? Tot nu toe is het gelukkig altijd goed gegaan. Maar ik heb af en toe wel mijn uitdagingen. Zo is de rolstoeltaxi nog weleens te laat. Of ze kunnen niet voor de ingang van het event parkeren, waardoor ik van tien straten verderop moet komen. Dat is niet zo praktisch, laat staan leuk. En verder is het bij elk evenement weer de vraag: kan ik met rolstoel in de buurt van het podium komen? Vooraan staan is voor mij namelijk echt een must. Ik vind het zonde van mijn tijd én mijn geld om continu tegen ruggen aan te kijken. Gelukkig zijn mensen vaak erg behulpzaam, en gaan ze doorgaans moeiteloos voor je aan de kant. Ook wel een fijne opsteker: bij Breda in Concert – waar ik al jarenlang naartoe ga – hadden ze een paar edities geleden een speciaal rolstoelvak gemaakt, helemaal vooraan bij het podium. Daar was ik zó blij mee! Zo kon ik tenminste zonder extra moeite optimaal genieten van de avond. Ja, daar kunnen veel festivals een voorbeeld aan nemen. Want áls er op zo’n vak of verhoogd platform is, vind je die helemaal achteraan de zaal. Toch jammer!”

“Ik vind het zonde van mijn tijd én geld om continu tegen ruggen aan te kijken, dus het is wel echt een must om vooraan het podium te staan”

Meer dan de moeite waard
“Mijn tip voor anderen? Probeer het gewoon eens, naar een festival gaan! Ga dan wel samen met iemand die wat meer mobieler is, dat is vaak net even wat praktischer. Voor de rest zou ik aanraden om op tijd te komen. Dan heb je meer kans dat je vooraan staat en een goed plekje hebt. En bekijk van tevoren goed naar een mogelijke ‘vluchtroute’. Dat je weet hoe je moet met je rolstoel weg kunt komen als je je bijvoorbeeld opeens niet goed voelt. Nog een tip: schrijf je via je gemeente in bij een regionale afdeling van De Zonnebloem. Hier kun je met mede-mindervaliden en mensen met een beperking allerlei uitstapjes maken. Dus ook naar concerten en festivals. Het fijne daarvan is dat er dan begeleiders meegaan, wel zo handig. Voor de rest zou ik zeggen: vergeet vooral niet te genieten! Je moet misschien iets meer moeite doen om naar een festival te gaan dan iemand die niet in een rolstoel zit. Maar het is echt meer dan waard!”
Benieuwd hoe andere festivalgangers zich niet laten tegenhouden door hun beperking? Check dan het verhaal van “festivaltijger on wheels” Niek. En lees hier hoe Esther op evenementen met haar diabetes omgaat.