Lifestyle

Altijd tijd om te luisteren

Vertel / Reddende engel Gepubliceerd op 23 december 2019 “Ze begrijpt me als geen ander. Dat heb ik zo nodig, want de buitenwereld is soms bikkelhard.” Marijke is haar onmisbare steun en toeverlaat en daarom gaf Gabriëlle haar hartsvriendin op voor de giftbox van MediReva.
Gabriëlle Beerendonk (47): “Vlak voor mijn eerste darmoperatie overleed mijn moeder. Een groot gemis, want ik had een sterke band met haar. Na die eerste operatie volgden er nog tientallen operaties met complicaties, periodes van zware depressie, hartproblemen en chronische vermoeidheid. Ik kan gerust zeggen dat het een vreselijke tijd was. Ik had gehoopt op steun van mijn familie, maar helaas kom ik vaak van een koude kermis thuis. Dat raakt me erg, want ik heb toch al het gevoel dat ik overal alleen voor sta.
Marij staat altijd voor me klaar
Gelukkig heb ik Marij. Ik zou niet weten wat ik zonder haar moet. Soms wordt het me teveel en zitten de tranen hoog. Bij Marij kan ik die tranen gewoon laten gaan. Het is niet erg om even flink uit te huilen, zegt ze dan. Ze zegt en doet sowieso altijd precies het goede. De ene keer stuurt ze op de overlijdensdag van mijn moeder een engelenkaartje en de andere keer staat ze een dag na een operatie op de stoep met een spons en een emmer om mijn ramen te lappen. Zo lief. Ik schaam me ervoor dat ik het zelf niet kan.
De buitenwereld is soms bikkelhard
En dan is er weer die buitenwereld die keihard oordeelt. Toen ik tussen twee operaties in de ziektewet zat ben ik een keer op tv geweest. Mijn baas zei achteraf: ‘Je was goed aan het lachen’. Ik dacht bij mezelf: “Mag het een keer met al die ellende die ik meemaak!”. Marij zou zoiets nóóit zeggen. Soms ben ik bang dat het alleen maar over mijn problemen gaat en dan weet ik niet hoe ik haar moet bedanken. Een keer heb ik op een kerstmarkt een engeltje voor haar gekocht. Want Marij is voor mij een engel, die altijd precies op het goede moment uit de lucht komt vallen.”

“Ze is voor mij een engel, die altijd op het goede moment uit de lucht komt vallen”

Marijke Ooms (48): “Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik zoveel voor Gabriëlle doe. Ik heb juist het gevoel dat zij er vaak voor mij is. Dat is denk ik vriendschap, dat je niet doorhebt hoeveel je voor elkaar doet. Zelf ben ik gezegend met voldoende energie om voor mijn gezin te zorgen en te kunnen werken. Voor Gabriëlle is dat niet weggelegd. De man met de hamer ligt altijd op de loer.
In een ander jasje, maar in hetzelfde schuitje
Ik bewonder haar om hoe ze met haar ziekte omgaat. Ze heeft elke dag buikpijn, en ook al heeft ze net de zoveelste complicatie te verduren gehad, ze luistert altijd naar me. Als ik een ‘opvoedflater’ heb begaan of gewoon als ik een rotdag heb. Soms voelt het alsof we in een ander jasje in hetzelfde schuitje zitten. We kunnen daar heerlijk over filosoferen en ook om lachen. Gabriëlle vertelt me vaak dat ze zich zo begrepen en gehoord voelt door mij. Dat komt denk ik doordat ik rust uitstraal en altijd tijd maak om te luisteren. Zelf wist ik niet dat dit een bijzondere eigenschap is. Zo ben ik gewoon. Haar waardering maakt dat ik me waardevoller voel. En door de giftbox realiseer ik me ook weer hoe bijzonder onze vriendschap is. Ik ben ontzettend dankbaar dat we deze leuke ervaring samen mochten meemaken. Dat maakt onze band nóg sterker: we hebben echt een vriendschap voor het leven!”

“Vriendschap is dat je eigenlijk niet doorhebt hoeveel je voor elkaar doet”