Lifestyle

Heb jij last van poepschaamte?

Vertel / Praat over poep! Gepubliceerd op 09 juni 2020 Nog altijd heerst er een taboe rondom het onderwerp ‘poep’. Dat terwijl iedereen het doet en er toch ook een flink aantal mensen last heeft van darmklachten. Waarom gaat men daar dan toch niet graag mee naar de dokter? Poepexpert Hadassa Voet legt uit wat gezonde poep is waarom het zo belangrijk is om over poep te praten.
Taboe doorbreken
“Er heerst veel schaamte rondom het onderwerp ‘poep’”. Wellicht dat je dit bij jezelf wel herkent? Moet je bijvoorbeeld lachen als het over poep gaat of word je ongemakkelijk als je merkt dat je moet, terwijl je op een feestje bent bijvoorbeeld? Hadassa vindt dat dat taboe echt maar eens doorbroken moet worden. Het is namelijk erg belangrijk om over poep te praten, omdat je ontlasting je een heleboel kan vertellen over je gezondheid.

Juist omdat we er met z’n allen zo weinig over praten, weten we vaak ook niet goed wat gezonde poep is of wanneer we ermee naar een dokter moeten. “Veel mensen hebben buik/darmklachten, maar durven daar gewoon niet mee naar de dokter. Bijvoorbeeld als je 2 weken lang niet goed kunt (leeg) poepen, dan kan je al chronische obstipatie ontwikkelen. Lastig is dat een poepprobleem soms niet goed herkend wordt. Harde, pijnlijke poep is een duidelijk signaal dat het niet lekker gaat. Maar ook diarree kan komen doordat er een ophoping van ontlasting in je buik zit. Tijdige herkenning en aanpak voorkomt een boel ‘shit’”.

Wat is dan gezonde poep?
Kijk jij weleens achterom na de grote boodschap? Het kan goed helpen om dit gewoon te doen. De kleur en samenstelling van je poep kunnen je namelijk best wat vertellen over je gezondheid. Je kunt via de Poepwijzer van de Maag Lever Darm Stichting heel gemakkelijk checken of je poep in de ‘gezonde categorie’ valt. “Ervaar je klachten bij het poepen, gaat poepen lastig of ziet je poep er anders uit dan dat je gewend bent en duurt dit langer dan 2 weken? Overleg dan met je huisarts. Soms kan een medische oorzaak aan de basis liggen van de klachten. Gaat het om obstipatie zonder medische oorzaak? Kijk dan of je met wat simpele aanpassingen – vezelrijke voeding, voldoende drinken en beweging – de ontlasting weer in beweging krijgt. Soms is er meer voor nodig om het poepen weer goed op gang te krijgen”.

Huisarts Tamara de Weijer schreef een boek met tips en lekkere recepten die kunnen helpen bij darmklachten.  

“Er heerst veel schaamte rondom het onderwerp ‘poep’”

Oorzaken obstipatie
“De meest voorkomende oorzaak van darm- of buikklachten is het te lang ophouden en niet luisteren naar je aandrang”. Als je op je werk bent, dan vinden de meeste mensen het onprettig om naar het toilet te gaan. Of stel je voor dat je in de auto zit en dan naar het toilet moet, de openbare toiletten zijn lang niet altijd schoon. Het liefst houd je het op totdat je thuis op je eigen wc zit.

Ook stress en spanning kunnen zorgen voor een opstopping in de darmen. Stress in je hoofd, zorgt voor stress in je lichaam. Het spant je spieren aan, wat kan zorgen voor opstopping of juist diarree. “Misschien herken je dat zelf ook wel. Als je iets gaat doen wat je heel spannend vindt, dan kan je weleens last van je buik krijgen. Het is dus lang niet altijd zo, wanneer je een poepprobleem hebt, dat er daadwerkelijk een medische oorzaak is. De tip die ik echt iedereen wil meegeven is: ga wanneer je moet!”

Goed poepen
Hoe poep je goed? Daar heeft Hadassa wel een tip voor. “Het is ons aangeleerd om op een wc te gaan zitten met onze knieën in een hoek van 90 graden, maar de beste houding is juist de hurkhouding.” Hierbij zijn je knieën hoger dan je heupen. Deze houding creëer je door je voeten op een verhoging te zetten, zoals een krukje, stapel boeken of de speciaal daarvoor ontworpen squatty potty. “Door in deze houding op de wc te zitten, zouden een heleboel klachten verholpen of zelf voorkomen kunnen worden, omdat je op deze manier veel natuurlijker zit en goed en gemakkelijk kunt leegpoepen.

“Ga wanneer je moet!”

Laxeren kan geen kwaad
“Heb jij last van verstopping en helpt aanpassing in je dieet en beweging onvoldoende? Dan kan laxeren in de regel geen kwaad. Gebruik laxeermiddelen die langer mogen worden gebruikt en niet prikkelend op de darm werken, maar uitsluitend de ontlasting zachter maken en meer volume geven, zodat uitpoepen weer gemakkelijk gaat. Deze middelen werken niet verslavend en geven geen luie darmen of gewenning”. Mocht je twijfelen over welk laxeermiddel het meest geschikt is, neem dan contact op met jouw huisarts.

“Ik hoop heel erg dat we massaal wat meer over poep durven praten, want het is letterlijk de normaalste zaak van de wereld! En een heleboel problemen kunnen daarmee al voorkomen of opgelost worden”.

Wil je nog meer weten over poep? Kijk dan op www.superpoeper.nl