Juist omdat we er met z’n allen zo weinig over praten, weten we vaak ook niet goed wat gezonde poep is of wanneer we ermee naar een dokter moeten. “Veel mensen hebben buik/darmklachten, maar durven daar gewoon niet mee naar de dokter. Bijvoorbeeld als je 2 weken lang niet goed kunt (leeg) poepen, dan kan je al chronische obstipatie ontwikkelen. Lastig is dat een poepprobleem soms niet goed herkend wordt. Harde, pijnlijke poep is een duidelijk signaal dat het niet lekker gaat. Maar ook diarree kan komen doordat er een ophoping van ontlasting in je buik zit. Tijdige herkenning en aanpak voorkomt een boel ‘shit’”.
Huisarts Tamara de Weijer schreef een boek met tips en lekkere recepten die kunnen helpen bij darmklachten.
Ook stress en spanning kunnen zorgen voor een opstopping in de darmen. Stress in je hoofd, zorgt voor stress in je lichaam. Het spant je spieren aan, wat kan zorgen voor opstopping of juist diarree. “Misschien herken je dat zelf ook wel. Als je iets gaat doen wat je heel spannend vindt, dan kan je weleens last van je buik krijgen. Het is dus lang niet altijd zo, wanneer je een poepprobleem hebt, dat er daadwerkelijk een medische oorzaak is. De tip die ik echt iedereen wil meegeven is: ga wanneer je moet!”
“Ik hoop heel erg dat we massaal wat meer over poep durven praten, want het is letterlijk de normaalste zaak van de wereld! En een heleboel problemen kunnen daarmee al voorkomen of opgelost worden”.
Wil je nog meer weten over poep? Kijk dan op www.superpoeper.nl