Voeding

‘Nu ik anders eet, voel ik me veel fitter’

Vertel / 2020: weg met die obstipatie en dat opgeblazen gevoel! Gepubliceerd op 24 december 2019 Van een opgeblazen gevoel en buikpijn tot brandend maagzuur: 3,7 miljoen Nederlanders hebben er last van. Anders eten kan de klachten flink verminderen. Daarom schreef huisarts Tamara de Weijer – zelf behept met een prikkelbare darm – een boek met tips en lekkere recepten.

Dit boek móest er komen, vond Tamara de Weijer. Want mensen met chronische maag- of darmklachten krijgen nogal eens te horen: leer er maar mee leven. Terwijl je met een goede voeding- en leefstijl veel kunt verbeteren. “De ideale Schijf van Vijf voor deze groep bestaat helaas niet. Maag- en darmklachten zijn heel individueel. Bij maagklachten geven vooral alcohol, roken, koffie en kruiden problemen. Bij darmklachten is het nóg persoonlijker: bij de een is het suiker, bij de ander gluten of lactose. En bij weer een ander zijn bepaalde groenten de boosdoener, zoals koolsoorten, prei, bonen, ui en knoflook. Ook peulvruchten, op zich een goede bron van eiwitten, geven vaak klachten in je darmen. Gelukkig kun je ook lekker eten zonder klachten te krijgen.”

“Ook als je niet alles verdraagt, kun je toch lekker eten”

Veel fitter
Zelf heeft Tamara een prikkelbare darm, dat werd 25 jaar geleden vastgesteld door een internist. Jarenlang dacht ze dat het normaal was om last te hebben van een opgeblazen gevoel, obstipatie en winderigheid. “Acht jaar geleden ben ik anders gaan eten, aanvankelijk om af te vallen. Maar als ‘bijwerking’ had ik geen last meer van mijn darmen. Het was nog wel een zoektocht naar wat ik wel en niet kan verdragen. Inmiddels weet ik dat ik best ui en knoflook kan nemen maar voorzichtig moet zijn met gluten. Mijn nieuwe manier van eten zorgde voor enorme winst: ik voel me veel fitter. Een onrustige buik kost immers bakken met energie.”
Wees je eigen onderzoeker
Om de zoektocht voor anderen iets makkelijker te maken, legt ze in haar boek uit van welke grote groepen voedingsmiddelen je klachten kunt krijgen. Om erachter te komen wat voor jou werkte en wat juist niet, adviseert ze het volgende stappenplan:
  1. Haal twee tot vier weken alle mogelijke uitlokkende producten uit je voeding. Zijn je klachten grotendeel verdwenen, dan kun je door naar fase 2. Houd je klachten, ga dan naar de huisarts.
  2. Voeg gedurende twee weken prebiotische producten toe: groenten en fruit die ook klachten kunnen uitlokken, zoals peulvruchten, prei, uit en knoflook.
  3. Voeg gedurende twee weken gefermenteerde lactose toe, zoals yoghurt en kaas.
  4. Voeg gluten toe. Sommige mensen met darmklachten verdragen bijvoorbeeld wel speltbrood maar geen volkorenbrood.

Tamara raadt aan gedurende dit experiment een klachtendagboek bij te houden. ‘Daarin noteer je wat bij jou problemen geeft. Wees je eigen onderzoeker, zeg ik altijd.” Voorproeven? Een paar smaakvolle recepten per fase vind je hier.

Lunch met groenten
Vooral groenten zijn super belangrijk voor een gezonde darmflora, zegt Tamara. Ze bevatten plantaardige vezels die weer als voeding fungeren voor de gezonde bacteriën in je darmen. Maar hoe krijg je per dag de voorgeschreven 250 gram binnen? “Probeer ook bij de lunch vast 150 gram groenten te eten. Doe wat sla, tomaatjes of komkommer op brood. Neem groentesoep of een groenteomelet. Rauwkost is voor sommige darmen wat zwaar om te verdragen. Wissel rauwkost daarom af met verwarmde groente. Sommige groenten, zoals wortels en tomaten, zijn ook gezonder als je ze verwarmt, dan leveren ze meer vitaminen en mineralen. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk te variëren in groenten. Eet het liefst met de seizoenen mee, dat is beter voor het milieu én voordeliger.”

Eet wat je lekker vindt
Ook als je niet alles verdraagt, kun je toch lekker eten. Dat blijkt wel uit de 55 smakelijke recepten uit Tamara’s boek. “Eet wat je lekker vindt, dan houd je het beter vol. Geef het even de tijd, soms moeten je darmen ook wennen aan een voedingsmiddel. Of je kunt een kleine hoeveelheid best verdragen. Ik kan bijvoorbeeld prima een volkorenboterham per dag eten zonder klachten te krijgen. Af en toe spring ik ook uit de band. Dan neem ik een pizza of iets anders met witmeel. Soms heb je zo’n zin in iets dat je de klachten een keertje voor lief neemt.”
Het boek van Tamara
Hoe verminder je door een gezonde leefstijl je buikklachten? Tamara leert je hoe je in acht weken een rustige buik krijgt. Met 55 makkelijke en lekkere recepten. Maak en proef al vier recepten hier.

Eet beter, minder maag- en darmklachten met huisarts Tamara de Weijer € 21,99 (Kosmos Uitgevers).