Lifestyle

“Dit stoma-afvalzakje geeft stomadragers zo veel meer vrijheid”

Vertel / Getest: stoma-afvalzakje voor openbare toiletten Gepubliceerd op 05 maart 2020 Hoe is het om je hele leven een colostoma te hebben? Soraya van Antwerpen (25) weet niet beter. Toen ze gevraagd werd om een speciaal stoma-afvalzakje voor openbare toiletten te testen, hoefde ze niet lang na te denken. Wat zijn haar bevindingen?
“Al mijn hele leven heb ik een colostoma. Door een aangeboren verlamde sluitspier kreeg ik als baby van vier weken oud een kunstmatige uitgang. Ik weet niet beter dan dat ik niet op de normale manier naar de wc kan gaan. Voor mij is mijn stoma juist normaal! Omdat ik er letterlijk vanaf kleins af aan mee te maken heb, ben ik er ook zó aan gewend. Dat zakje aan mijn buik, het hoort erbij. Het is onderdeel van mij.”
Stress buiten de deur
“Ook al heb ik vijfentwintig jaar stoma-ervaring, dat betekent niet dat ik niet met uitdagingen te maken krijg. Buitenshuis zijn met een stoma kan soms best stressvol zijn. Dat je in een bar of restaurant bent, naar de wc moet en denkt: zou er wel een invalide-wc zijn? Of als je bij iemand thuis bent jezelf afvragen of de wc daar wel een bril heeft. Zodat je daar je je stoma-spullen op kunt leggen. Er kan echt van alles door je hoofd gaan.”

“Buitenshuis naar de wc met een stoma kan best stressvol zijn”

Vreemde situaties buitenhuis
“Toen ik via een kennis door Robin Bouten benaderd werd of ik haar stoma-afvalzakje voor openbare toiletten wilde testen, twijfelde ik geen moment. Natuurlijk wilde ik dat! Ik heb mezelf min of meer aangeleerd om vóór ik de deur uitga, mijn stoma te verschonen. Zelfs als dat in principe niet echt nodig is, stoma-technisch gezien. Maar alles liever dan in een vervelende situatie op een vreemd toilet terecht te komen. Maar met de Mensam kun je gaan en staan waar je wil. Het is een soort grote envelop met plakstrips. Daardoor kun je het op een deur of wand hangen. Als je het envelopje naar je toe opentrekt, kun je voorin gebruikt stomamateriaal kwijt. En achterin is ruimte voor schoon verwisselmateriaal. Na gebruik vouw je het zakje dicht, trek je deze weer van de deur of wand en gooi je het pakketje weg. Supermakkelijk!”
Groot gevoel van vrijheid
“Mijn eerste reactie na het testen? ‘Dit is fantastisch!’ Wat mij betreft móet dit product op de markt komen. Het geeft stomadragers echt zo veel meer vrijheid. Ik hoop dan ook dat Robin het voor elkaar krijgt om de zakjes op grote schaal te produceren. Dat gun ik haar en vooral ook alle stomadragers. Kleine verbeteringen zoals deze kunnen echt het verschil voor ons maken. Dat laat Robin met haar uitvinding mooi zien!”
Benieuwd hoe Robin op het idee kwam? Ze vertelt het hier. Robin is momenteel bezig om haar speciale stoma-afvalzakjes officieel op de markt te brengen. Draag een steentje bij aan haar crowdfundingsactie.