Lifestyle

Geïnspireerd op oma

Twee jaar geleden vroeg haar oma: “Als ik op een openbaar toilet mijn stomamateriaal wil verwisselen, kan ik nergens het materiaal hygiënisch neerleggen. Is daar geen oplossing voor te bedenken?” Productontwerper Robin Bouten (23) bedacht voor dit probleem de Mensam.
“Mijn oma Mariët heeft al sinds haar 55e een stoma. Inmiddels is mijn oma 73 jaar – ik weet dus niet beter dan dat ze een zakje aan haar buik heeft. Op een dag hadden we een gesprek over school – ik zat toen in het tweede jaar van de hbo-opleiding Industrieel Product Ontwerpen. We praatten over wat beter voor haar kon en ze vertelde dat ze het zo’n gedoe vond als ze buitenhuis was en naar het toilet moest. Omdat er vaak geen geschikte plek is voor het neerleggen en verwisselen van stomamateriaal. Dat triggerde iets bij mij. Kon dat niet anders? Ik krabbelde wat in een notitieboekje, maar deed er verder niks mee.”
De Mensam is een stomazakje in de vorm van een envelop
“Toen ik moest afstuderen, kwam het idee weer naar boven. Mijn afstudeerdocent was direct enthousiast en ik besloot ermee aan de slag te gaan. Ik ontwierp een speciale stomazakje, in de vorm van een neutrale A5-envelop. Het is voorzien van plakstrips, zodat je het op een deur of wand kunt ophangen. Als je het envelopje naar je toe opentrekt, kun je voorin gebruikt stomamateriaal kwijt. En achterin is ruimte voor schoon verwisselmateriaal. Daarna vouw je het zakje dicht, trek je deze weer van de deur of wand en gooi je het pakketje weg. Ik noemde het afvalzakje ‘Mensam’, Latijns voor tafel. Dit product vervangt immers een tafel.”
Ook gebruikers zijn enthousiast over de Mensam
“Uiteraard fungeerde mijn oma als testpersoon, evenals Soraya met wie ik in contact kwam via de Stomavereniging. Zelf kan ik immers niet echt ervaren hoe het is om de Mensam te gebruiken, aangezien ik geen stoma heb. Mijn oma was direct enthousiast. ‘Ik heb mijn vrijheid buitenhuis weer terug!’, riep ze uit. Ook op de opleiding waren ze erg te spreken over het product; ik studeerde af met een 8,5.”

“‘Ik heb mijn vrijheid weer terug’, riep mijn oma uit”

Crowdfundingsactie om grootschalig te produceren
“Maar de Mensam is niet alleen mijn afstudeerproject, het is mijn bedrijf geworden. Momenteel doe ik er alles aan om de zakjes officieel op de markt te krijgen; daarvoor ben ik een crowdfundingsactie gestart. Ik hoop daar voldoende geld mee in te zamelen, zodat ik grootschalig kan produceren. Zo hoop ik mensen met een stoma meer onafhankelijkheid, hygiëne en zekerheid te geven. Dat vind ik ook zo mooi als je producten ontwerpt voor in de zorg. Je kunt echt een verschil maken. Dat laat dit stomazakje mooi zien! En mijn oma? Die is uiteraard supertrots. Zij – en ik ook niet – had nooit kunnen bedenken dat haar stoma tot zoiets moois zou leiden!”
Benieuwd naar de Mensam? Kijk op www.mensam.online Of draag een steentje bij aan de crowdfundingsactie.