Sport

``Op het water voel ik me weer net zo vrij en zelfstandig als vroeger``

Thierry Schmitter vertelt.

“Het is altijd mijn passie geweest: sporten in de natuur. Na mijn ongeluk dacht ik even dat dit voorbij zou zijn. Maar niets is minder waar, al is dan het op een andere manier. Als ik nu aan het
kitesurfen ben, voel ik me even weer net zo vrij en zelfstandig als vroeger. Dan waait mijn handicap uit mijn hoofd en ben één met de wind, de zee, de golven. Wanneer ik aan land spoel, volgt de klap. Want dan heb ik hulp nodig om weer bij de club te komen. Hoewel ik mijn handicap nooit zal accepteren, ben ik er wel aan gewend. En kan evengoed volop genieten van het leven.”
Meedoen aan de Paralympische Spelen
“Vanaf jongs af aan nam mijn vader me mee het water op en de bergen in. Het was mijn droom om berggids te worden. Toen ik 29 was, ben ik tijdens het beklimmen van een bevroren waterval zestig meter omlaag gevallen. Het gevolg? Een complete dwarslaesie. Tijdens mijn revalidatie werd ik gemotiveerd om te sporten. Dat hoefden ze mij geen twee keer te zeggen. Ik heb als zeiler verschillende keren meegedaan aan de Paralympische Spelen en heb daar meerdere medailles gewonnen. Anderen vinden dat geweldig, mij ging het vooral om het zeilen zelf. Zo gaat dat ook bij bergbeklimmen: je succes, dat beleef je alleen.”

“De wind waait mijn handicap uit mijn hoofd”

Als ik iets wil, doe ik het
“In 2012, na de Spelen van Londen zocht ik een nieuwe uitdaging. Kitesurfen lag voor de hand, met mijn zeilervaring en zeemanschap. Ook al is er in Nederland niemand anders met een
dwarslaesie die dat ook doet. Noem me een malloot maar ik wilde het. En als ik iets wil, dan moet het snel. Ik vroeg de bekende boardshaper Bram Hoogendijk een aangepast kiteboard voor mij te ontwerpen en kort erna vloog ik met hem naar Aruba. Binnen tien dagen kon ik het!”
Vertrouw volledig op jezelf
“Zodra de wind goed staat, ben ik op het water te vinden. Natuurlijk, er zijn risico’s aan verbonden. Mensen kunnen schrikken van hoe ik door de branding word gespoeld. Maar vergeleken met de bergsport zijn de objectieve gevaren, waar je zelf geen controle over hebt, nihil. Ik vertrouw volkomen op mijn doorzettingsvermogen, techniek, ervaring en gezond verstand. Ik heb vijf kinderen nu, een vrouw; ik ken mijn verantwoordelijkheden. Maar sporten in de natuur? Ik kan onmogelijk zonder.”
Meer lezen over Thierry? Neem dan eens een kijkje op zijn website: sitkite.com.