Sport

‘In het volleybalveld voel ik me even niet beperkt’

Vertel / Sport als uitlaatklep Gepubliceerd op 07 juli 2020 Na een simpele enkeloperatie belandde Eef van de Worp (26) in een rolstoel. Een drama voor haar, omdat ze altijd fanatiek sportte. Toch krabbelde ze ook door te sporten weer uit dat dal. Ze ontdekte zitvolleybal. “Juist door wat er is gebeurd, heb ik nu de kans om in Oranje te spelen.”
“Toen ik afgelopen jaar voor het eerst binnenkwam bij mijn sportschool, keken ze raar op: iemand in een rolstoel die wil komen trainen? Dat hadden ze nog niet meegemaakt. Inmiddels ben ik er een bekend gezicht: ik train drie keer per week. Krachttraining vanuit mijn rolstoel lukt prima en de eigenaren denken graag met me mee als ik wél ergens tegenaan loop. Ontzettend fijn. Sinds een jaar zit ik fulltime in een rolstoel. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een enorme struggle is geweest om te accepteren dat ik dystrofie heb. Maar aan de andere kant ontdekte ik ook wat ik allemaal nog wél kan. En dat het me nu lukt daarop te focussen. Sporten is altijd mijn lust en mijn leven geweest en het bijzondere is: juist omdat ik nu rolstoelafhankelijk ben, krijg ik de kans om als zitvolleybalster naar de Paralympische Spelen van 2024 toe te werken. Iets waarvan ik nooit had durven dromen. Door alles wat ik heb meegemaakt, weet ik dat voor- en tegenspoed soms hand in hand gaan.”
Meteen verkocht aan volleybal
“Sinds mijn achtste ben ik een fanatiek volleybalster. Mijn ouders moedigden me destijds aan een teamsport te gaan doen en ik was vanaf de eerste training verkocht, voornamelijk door het enthousiasme van mijn trainster. Volleybal is dynamisch en je kunt op veel verschillende posities spelen: als spelverdeler speel je weer zo anders dan als aanvaller. Ik was jaren spelverdeler en ging daarnaast op mijn vijftiende aan de slag als trainer. Mijn jeugd draaide eigenlijk om twee dingen: school en volleybal. En vooral dat laatste was mijn passie.
Toch moest ik op mijn achttiende stoppen met spelen. Ik kreeg anorexia en mocht tijdens mijn herstel niet sporten. Mede door mijn eetstoornis ging mijn dikke darm slechter functioneren. Die werkte te langzaam waardoor ik constant ernstige obstipatie had. Ik had nergens energie voor en kon naast mijn studie niets. Begin 2018 besloten de artsen dat er niets anders op zat dan een ileostoma te plaatsen. Heel ingrijpend op mijn 24e, maar ik keek er tegelijk ook naar uit. Ik wilde mijn leven terug. Lol kunnen maken. En weer sporten. Meteen na de operatie voelde ik: dat gaat weer lukken. Ik werd als een ander mens wakker. Ik ging meteen van tien procent energie naar tachtig. Zo bizar.”

“Als ik sport, gaat daar al mijn focus naartoe en voel ik de pijn niet”

Door dystrofie belandde ik in een rolstoel
“Zodra ik was opgeknapt, wilde ik maar één ding: weer het volleybalveld in, de plek die ik zes jaar lang alleen vanaf de zijlijn had kunnen bekijken. Maar al vrij snel speelde een enkelblessure op. Mijn enkel moest worden ‘schoongemaakt’. Een standaardoperatie die ik al eens had ondergaan. ‘Geen zorgen: over een week sta je weer op het veld,’ zei de arts. Maar toen ik na twee dagen het drukverband eraf haalde, dacht ik: dat weet ik zo net nog niet. Mijn enkel was ontzettend dik, rood en er was geen beweging in te krijgen. Na zes weken kreeg ik de diagnose dystrofie. Bij die aandoening reageert je zenuwstelsel abnormaal sterk op een ‘trauma’, zoals een operatie. Een complicatie en dus domme pech. Mijn enkel was het ene moment opgezwollen en warm, het andere moment ijskoud. En soms zat mijn enkel opeens onder de bulten. Ondertussen had ik 24/7 ondraaglijke pijn en stond mijn voet muurvast in een spitsstand. Maandenlang heb ik gerevalideerd – want dystrofie kan verbeteren – maar eind vorig jaar realiseerde ik me: dit knapt niet meer op. Ik ben 25, zit in een rolstoel en heb voor altijd elke dag pijn. Dat besef was heel moeilijk. Na mijn darmproblemen dacht ik mijn leven eindelijk weer op te pakken, nu was ik voor altijd mindervalide en lag mijn toekomst in duigen. Een baan zoeken lukte bijvoorbeeld niet, want ik kan me door de pijn heel slecht concentreren.”
Als ik sport, voel ik even geen pijn
“Een vriend met wie ik altijd samen training gaf, zag me worstelen en zei: ‘Probeer zitvolleybal, dan kun je alsnog je passie uitvoeren.’ Hij bleef het herhalen en na een tijdje dacht ik: oké, ik probeer het. Het bleek een gouden zet. In het veld voelde ik me voor het eerst sinds maanden even niet beperkt. Als ik sport, gaat daar al mijn focus naartoe en voel ik de pijn niet. Bovendien kost normaal alles energie door mijn aandoening, maar volleyballen gaf me juist energie. Ik was kapot na de training, maar voelde me ook zo voldaan.
Na drie trainingen hoorde ik spelers praten dat het Nederlands Team nieuwe spelers zocht. Tegen mijn moeder zei ik: ‘Zo heb ik alsnog een kans om in Oranje te spelen!’ Ik gaf aan dat ik interesse had en na een paar trainingen werd ik gevraagd om bij het team te komen. Dat veranderde mijn leven. Eindelijk heb ik ook weer een doel: met ons team naar de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Om dat doel te bereiken, trainen we nu elke vrijdag vier uur en eens in de maand op zaterdagochtend. Daarbij doe ik dus om de dag aan krachttraining. Die trainingen hebben me mijn leven teruggegeven. Ik heb ondanks alle pijn weer ritme en een levensdoel: sterker worden en winnen met ons team. En ik kan net zo fanatiek sporten als vroeger. Voor mij is dát geluk.”

“Ik kan weer net zo fanatiek sporten als vroeger. Voor mij is dát geluk”

Sport kan je weer een levensdoel geven
“Toch is de weg naar Parijs nog lang. Momenteel hebben we namelijk maar zes spelers en we hebben er minimaal negen nodig. Pas als we een compleet team hebben, kunnen we budget aanvragen om meer te trainen. Daarom doen we er de komende tijd alles aan om spelers te werven en ze op te leiden. Ik hoop dat ik met mijn verhaal mensen kan enthousiasmeren. Dat ze na het lezen van dit verhaal denken: laat ik zitvolleybal ook eens proberen. Want ik weet als geen ander: het kan zo veel voor je doen. Je hoeft natuurlijk niet meteen voor paralympisch niveau te gaan, maar sport kan je wel weer een levensdoel geven. Júist als je er doorheen zit.”
Zitvolleybal proberen?
Na het lezen enthousiast geworden over zitvolleybal en een training meedoen? Stuur dan een mail naar teammanager Chantal van Wamel: chantal.van.wamel@nevobo.nl Zij vertelt graag meer over de trainingen en het programma. Schroom niet om te mailen!