Lifestyle

“Loslaten is óók liefde”

“Bij je partner blijven als die ziek wordt. Het is makkelijk gezegd. Maar je hebt geen idee hoe groot de impact van een ziekte kan zijn op je relatie. Dat weet je pas als je in die situatie belandt. Mijn ex-vrouw kreeg flinke kritiek toen we tweeëneenhalf jaar na mijn dwarslaesie gingen scheiden. Veel mensen stelden dat ze me in de steek liet. Terwijl scheiden een gezamenlijk besluit was. Onze relatie was niet meer hetzelfde. Door mijn dwarslaesie viel de intimiteit weg. En dan is loslaten soms júist een teken van liefde.”
Van een op andere dag een compleet ander leven
“Mijn ex-vrouw en ik hadden een bijna perfect huwelijk. Tot ik op mijn 46ste plotseling last kreeg van mijn rug. Binnen een jaar na de eerste symptomen zat ik in een rolstoel. De diagnose: een complete dwarslaesie. Vermoedelijk veroorzaakt door een beknelde rugzenuw. Van een vitaal en actief persoon veranderde ik in een rolstoelafhankelijke man zonder baan. Dat kwam hard aan. Ik moest accepteren dat ik nooit meer de oude zou worden.”
Samen praten over gevoelens en seksualiteit
“In de revalidatiekliniek kregen zowel mijn vrouw als ik begeleiding. Zo waren er speciale partnergesprekken over seksualiteit. Hoe ga je er samen mee om als een van de twee niks meer voelt daarbeneden? Wat kan dan nog wél? En hoe praat je samen over je gevoelens? Door mijn dwarslaesie kan ik nooit meer een erectie krijgen. Wel kan ik nog psychisch opgewonden raken. Maar dat verandert niets aan mijn lichamelijke staat: daarbeneden is alles stilgevallen en voel ik niets meer.”

“Door mijn dwarslaesie viel de intimiteit weg. Dan is loslaten en scheiden júist een teken van liefde”

Henny
Het missen van échte intimiteit
“Mijn vrouw en ik hebben naar elkaar uitgesproken dat we een echt seksleven misten. We konden nog wel knuffelen en op andere manieren seks hebben. Maar na een tijdje is dat niet meer genoeg. En ga je allebei échte intimiteit missen. Voor mij was dat een voldongen feit. Ik kon het probleem niet oplossen en kon niets meer daarbeneden. Maar mijn vrouw voelde alles nog. En ze was pas midden veertig. Samen hebben we alle mogelijke oplossingen doorgenomen. We hebben zelfs besproken of zij geen minnaar kon zoeken. Maar dat was voor ons beiden geen reële optie. Mijn vrouw kon het niet en ook ik had er toch moeite mee. Het zou toch voelen als vreemdgaan.”
Scheiden uit liefde
“Tweeënhalf jaar na mijn dwarslaesie besloten mijn ex-vrouw en ik te scheiden. We hielden nog heel veel van elkaar en hadden geen ruzie. Maar onze relatie was te ingrijpend veranderd door mijn dwarslaesie en het gebrek aan intimiteit. Scheiden was onze beste optie. Ik gunde haar met heel mijn hart een mooi leven met iemand anders. Inclusief een seksleven. Dat is ook liefde.”
 Taboe: praten over het gemis van seks
“Praten over seks en het gemis daarvan is vaak taboe. Mensen denken vaak dat dat logisch is als je een dwarslaesie hebt. Maar intimiteit is zó belangrijk in een relatie. Dat merk je pas als die wegvalt. Alleen de mensen die het dichtst bij ons stonden, heb ik uitgelegd hoe onze relatie was veranderd. Bij anderen hield ik het algemeen: huwelijken lopen soms stuk. Maar veel mensen hebben toch een eigen mening. Ze vonden dat mijn ex me in de steek liet. En dat dat echt niet kon. Of ze vroegen of ons huwelijk dan nooit goed had gezeten. Ontzettend pijnlijk, want het was een besluit van ons samen.”
Niet meteen oordelen, maar luisteren en begrip tonen
“Inmiddels is mijn ex-vrouw overleden. We hebben haar hele leven nog goed contact gehad. Nog steeds zit het me dwars dat anderen hun mening klaar hadden over onze scheiding. De schuld meteen bij mijn ex-vrouw legden. Het is erg ingrijpend voor je relatie als een van de twee opeens ernstig ziek wordt. Een impact die je niet kunt inschatten. Zeker niet als je zelf gezond bent. Daarom doe ik nu mijn verhaal. Probeer je eens voor te stellen wat het teweeg zou brengen in je relatie als je seksleven met je partner opeens wegvalt. Heb niet meteen je mening klaar. Maar luister naar iemand en probeer begrip te hebben. Het is al vervelend genoeg om in zo’n situatie terecht te komen.”
Op zoek naar tips over seksualiteit bij een dwarslaesie? Nelleke van Winkelhof, intimiteitsdeskundige, geeft je hier 9 praktische tips voor intimiteit. Ook beantwoordt zij hier 4 veel gestelde vragen over seksualiteit bij een dwarslaesie.