Lifestyle

“Ik bewonder zijn positiviteit enorm”

Vertel / Van topfit naar doodziek Gepubliceerd op 28 oktober 2019 Luuk (24) begon aan zijn laatste jaar aan de Koninklijke Militaire Academie toen hij plotseling colitis ulcerosa kreeg. Toch slaagde hij erin om af te studeren. Genoeg reden voor zijn vriendin Maud om hem op te geven voor de MediReva-giftbox.
Maud de Wit (24): “Tijdens mijn verjaardag vorig jaar aten we een taartje bij Luuk in het ziekenhuis. Hij was vel over been. Van mijn stoere, sportieve militair was niets meer over. Heel confronterend. In eerste instantie dachten we aan buikgriep toen hij begin juli vorig jaar ziek werd. Hij hield niets meer binnen, had erge diarree en bleef overgeven. Maar de klachten gingen niet over. Na een aantal huisartsbezoeken belandde Luuk uiteindelijk met helse pijn op de spoedeisende hulp. Pas later werd duidelijk dat het ging om colitis ulcerosa, een chronische ontsteking aan de dikke darm. Dat was het begin van een enorm heftig jaar vol pijn, onderzoeken en teleurstellingen. In die hele rollercoaster is Luuk altijd optimistisch gebleven. Steeds weer gaf hij een positieve draai aan wat er gebeurde. Keek hij naar wat wel kon. Dat vind ik ongelofelijk knap. Luuk liet zich niet uit het veld slaan. Zelfs niet toen zijn dikke darm er acuut uit moest. Totaal onvoorbereid kreeg hij een stoma. Luuks reactie? ‘Als die darm eruit is, ben ik meteen mooi van die ziekte af.’ Nu is alles voorbij en gaat het goed met hem. De sportieve militair is terug. Ondanks alles wat er is gebeurd, studeerde hij afgelopen zomer af. Daar ben ik ongelooflijk trots op. Daarom zet ik hem graag in het zonnetje.”

“Steeds weer gaf Luuk een positieve draai aan wat er gebeurde: zo knap!”

Luuk (24): “Ik vind het erg lief dat Maud dit voor me heeft geregeld. Zelf sta ik eigenlijk niet meer zo vaak stil bij wat er is gebeurd. Het is in zo’n sneltreinvaart gegaan. Ondanks mijn ziekte wilde ik volgens plan afstuderen. Het is gelukt; mijn diploma is binnen! Ik ben erin geslaagd de dingen steeds per stap te bekijken. En niet te verzanden in negatieve gedachten over hoe het anders had gekund. Ik accepteerde mijn ziekte, maar deed daarnaast alles wat in mijn ‘span of control’  lag om beter te worden.

Ook al kregen we steeds het meest ongunstige scenario op ons dak; ik probeerde te focussen op wat wél goed ging. Daardoor kon ik ook mijn stoma makkelijker accepteren. Natuurlijk was het niet makkelijk. Ik heb altijd gezond gegeten en veel gesport. Van sterk en topfit ging ik naar heel zwak en doodziek. Dat je lichaam in korte tijd zo kan aftakelen, is confronterend. Maud heeft in die periode ontzettend veel voor me betekend. Haar elke dag aan mijn bed te zien, trok me er doorheen. Ze was er als het nodig was. En ook als het niet nodig was trouwens. Ik vind het heel bijzonder hoe ze dit samen met mij heeft willen doen.”

Ken jij ook iemand die wel een extraatje verdient? Geef hem of haar hier op.

40 jaar MediReva = 10 x verrassen! Omdat MediReva dit jaar 40 jaar bestaat, geven we maar liefst 10 giftboxen weg! Lees hier het verhaal van Eelke die zijn vrouw  Lobke verrast!