Win

“Paul loopt zijn benen onder zijn lijf voor me vandaan”

Vertel / “Dat mijn man ook mijn mantelzorger is, vind ik niet vanzelfsprekend” Gepubliceerd op 28 mei 2019 Sinds Annie Peters een stoma kreeg, heeft ze veel pech gehad met complicaties en buikbreuken. Daardoor is ze al negen keer geopereerd. Haar man Paul is haar steun en toeverlaat. Voor hem iets vanzelfsprekends. Maar Annie vindt het tijd voor een blijk van waardering! Zij gaf haar man op voor de MediReva giftbox.
Annie (72): “Met zijn optimisme weet Paul me altijd weer op te beuren”
“Als er iemand veel voor me doet, is het Paul wel. Hij kan eigenlijk geen dag weg zonder dat hij eerst hier het een en ander heeft gedaan. Iedere morgen helpt hij me met douchen en aankleden, hij verzorgt mijn stoma en doet het hele huishouden. Hij staat me al twaalf jaar lang met raad en daad bij, elke dag en nacht.

In 2007 kreeg ik endeldarmkanker. Mijn endeldarm werd verwijderd en er werd een stoma geplaatst. Later traden er veel complicaties op, zoals breuken in de buik. Daaraan ben ik inmiddels al negen keer geopereerd. Door al die operaties is mijn conditie sterk achteruitgegaan. Ik kan en durf steeds minder.

Er komt daardoor veel op Pauls schouders terecht. Hij loopt zijn benen onder zijn kont voor me uit. Dat mijn man ook mijn mantelzorger wil zijn, vind ik niet vanzelfsprekend. Zelf vindt Paul dat wel. Steevast antwoordt hij: ‘Dat doe je toch voor elkaar’. Maar ik vind het gewoon geweldig dat hij dit doet! Dat verdient een compliment.

Vorig jaar waren we vijftig jaar getrouwd. We hebben hele fijne maar ook moeilijke tijden gekend. Wanneer ik het zwaar heb, houdt Paul de moed erin. Hij me altijd weer op te beuren. ‘Kom, we gaan er weer tegenaan’, zegt hij dan. Daar ben ik dankbaar voor!”

Paul (72): “Je bent er voor elkaar, in goede en slechte tijden”
“Twee keer per week verwissel ik de huidplaat van Annie’s stoma. Als er lekkages zijn, zoeken we de juiste oplossing. Soms is de huid stuk en gaan we in de weer met zalfjes. Ik had nooit gedacht dat ik nog zo handig zou worden in de verzorging. Maar dat groeit vanzelf. Ik doe het graag voor Annie. Dit verwenpakket is een lief gebaar van haar, maar het had om mij niet gehoeven. Het was al goed.

We zijn meer dan vijftig jaar samen. In zo’n lange tijd ben je er voor elkaar, in goede én slechte tijden. Annie herstelt op dit moment van weer een operatie. Dan is het zoeken naar wat wel en wat niet kan. Maar we proberen te genieten van elke dag. We kijken niet terug, maar vooruit en maken er samen het beste van. Zo beleven we veel plezier aan onze vier kleinkinderen. Ook gaan we er graag op uit, bijvoorbeeld een dagje naar zee. Annie is mijn maatje en we hebben het goed samen. Ze kan heerlijk koken en doet dat ook graag. Daar kan ik dan weer erg van genieten!”

40 jaar MediReva = 10x verrassen!
MediReva geeft vier keer per jaar een giftbox weg: dan wordt in ons magazine Vertel… een fantastische mantelzorger, ziek familielid of attente buurvrouw verrast met een box vol verwennerij. Omdat MediReva dit jaar veertig jaar bestaat, geven wij niet vier, maar tien giftboxen weg! Lees hier het verhaal van Rian die haar moeder Sjaan verraste met een verwenpakket.