Lifestyle

“Sporten werkt uitstekend om je hoofd leeg te maken”

1. Sport met professionele hulp
“Twee keer in de week fitness ik bij een fysio. Daar krijg ik zowel conditietraining als oefeningen gericht op de versterking van mijn lichaam. Altijd prettig als je begeleiding hebt – zeker als je ergens onzeker over bent of niet weet hoe je het sporten nu het best kunt aanpakken. Is er geen fysiofitness bij jou in de buurt? Informeer dan eens bij een lokale sportschool. Vaak lopen daar wel fysiotherapeuten rond die met je kunnen meedenken wat er binnen jouw eigen mogelijkheden allemaal kan.”
2. Kies een sport die je leuk vindt
“Ik vind rolstoeltennis heel leuk om te doen. Ook al voegt het qua conditie-opbouw eerlijk gezegd niet veel toe. Het is veel te explosief. Toch doe ik het graag. Rolstoeltennis is heerlijk ter ontspanning. Tijdens het spelen moet ik me compleet focussen op die bal. Dit helpt om mijn hoofd leeg te maken.”
3. Focus op de mogelijkheden
“Ik heb geen volledige dwarslaesie, dus ik kan wellicht iets meer dan andere rolstoelgebruikers. Maar ik weet zeker dat er voor bijna iedere rolstoelgebruiker wel een sport te vinden is die bij hem of haar past. Kijk dus vooral naar wat er wél mogelijk is. Handbiken met elektrische fietsondersteuning bijvoorbeeld. Of zeilen met een (licht) aangepast zeiljachtje. Laatst heb ik zelfs aan blokarten gedaan. Supergaaf!”

“Kijk vooral naar wat er wél mogelijk is”

4. Zoek het water op
“Zwemmen werkt heel goed om lenig te blijven. Het voorkomt dat je stram wordt. Extra belangrijk als je in een rolstoel zit. Ook geestelijk doet het iets met je. In het water voel je je heel vrij. Ik voel mijn benen dan wel niet meer, maar baantjes borstcrawl gaan me goed af. Sterker nog, ik denk dat ik zelfs beter kan zwemmen dan vroeger. Hydrotherapie, ook wel therapeutisch zwemmen genoemd, werkt vaak ook heel goed. Dit is fysiotherapie in het water en kan de belasting van gewrichten flink verminderen terwijl je wel aan kracht, mobiliteit en stabiliteit werkt.”
5. Wissel af
“Volgend jaar word ik vijftig. Dat betekent dat ik al bijna twintig jaar in de stoel zit. Dat doet een groot beroep op mijn schouders en bovenlichaam. Gelukkig doe ik veel verschillende sporten. Daardoor zit er veel diversiteit en afwisseling in de bewegingen die ik maak. Door af te wisselen, belast je je lichaam minder en houd je slijtage zo lang mogelijk buiten de deur.”

“Wissel af, daardoor belast je je lichaam minder”

6. Werk toe naar een sportieve uitdaging
“Voor mij werkt het heel goed om jaarlijks een sportief doel te hebben. Dat kan van alles zijn. De pelgrimsroute van Bordeaux naar Santiago al handbikend afleggen, bijvoorbeeld. Of een Handbike Battle in Oostenrijk van een week, of gedeeltelijke para-Triatlon. Zo’n uitdaging motiveert enorm. Mijn wens voor dit jaar? In november wil ik met mijn sportmaatje Robbert meedoen aan de marathon van Beirut in Libanon. Dat doen we met een freewheel. We koppelen een derde wiel bij het voetenplankje. Zo kunnen we alsnog meerijden. Ik kijk er nu al naar uit om door het prachtige Libanese landschap te rijden en om allemaal nieuwe mensen te leren kennen, die allemaal met sporten bezig zijn.”