Lifestyle

Erik: “Hoe beter mijn conditie is, hoe fijner ik me voel”

Vertel / Erik: “Hoe beter mijn conditie is, hoe fijner ik me voel” Gepubliceerd op 15 oktober 2018 “De laatste jaren haal ik mijn kracht toch wel het meest uit sporten. Ik probeer zo fit mogelijk te zijn en tik wekelijks al snel de acht uur aan. Naast handbiken, zwem ik bijvoorbeeld graag baantjes borstcrawl. Lekker ontspannend en goed voor je lijf. Ook doe ik aan fysiofitness, tennis en ‘hardlopen’ (hard rollen in rolstoel-met-voorzetwiel) en zijn we (Robbert en ik) met triatlon bezig. Hoe beter mijn conditie is, hoe meer energie ik heb en hoe fijner ik me voel.”
Kijken naar wat ik wel kan
“Sinds 1999 ben ik vanaf borsthoogte deels verlamd als gevolg van een operatie. Ik werd geopereerd aan twee cystes en een tumor in mijn ruggenmerg. Van tevoren wist ik dat het een moeilijke operatie zou worden en dat ik kans had op een dwarslaesie, al had ik er niet op gerekend. Gelukkig gaat het nu heel goed met me. Mijn dwarslaesie heb ik intussen volledig geaccepteerd. Het is immers al zo lang geleden. Ook in de bijkomende blaas- en darmproblemen heb ik mijn weg gevonden. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik soms beperkt ben in mijn doen en laten, maar ik ben en blijf positief en kijk liever naar wat ik wel kan.”
Samen naar het strand
“Samen met mijn vrouw en kinderen ga ik bijvoorbeeld graag naar het strand of de duinen in. Met mijn rolstoel kan ik natuurlijk niet al te ver het zand op rijden, maar ik vind het heerlijk om naar mijn kinderen te kijken en te zien hoe zij zich vermaken. De jongste, Shadi, speelt graag in het water en mijn dochter Yasmin (21 jaar inmiddels) is vooral met haar mobiel bezig, maar ze gaat soms nog mee en ik weet dat ze ervan geniet. Daar krijg ik dan weer een energieboost van. Daarnaast haal ik veel energie uit het schrijven. Zo hebben Robbert, Ed en ik een blog bijgehouden voor MediReva over onze handbike-avonturen en dat is verschrikkelijk leuk om te doen. De reacties die we daarop krijgen, zijn heel positief. Van tevoren had ik niet verwacht dat ik dat zo leuk zou vinden.”

“Volgend jaar staat een reis naar Santiago de Compostella op het wensenlijstje”

Tijd van mijn leven 
“Volgend jaar staat een reis naar Santiago de Compostella op het wensenlijstje. Het lijkt me supergaaf om drie weken lang op pad te gaan. Natuurlijk is het intensief om zo’n 25 kilometer per dag af te leggen met mijn rolstoel, maar de sfeer en het ontmoeten van mensen lijken me meer dan de moeite waard. Dat was ook het leuke aan mijn vakantie dit jaar. We waren naar de Costa Blanca met het gezin. Dankzij de hulp van plaatselijke strandwachten heb ik de tijd van mijn leven gehad. Temeer omdat ze zagen dat ik prima een aantal kilometers kan zwemmen. Zij hebben me geholpen om de zee in te gaan en naar een open gedeelte in een grot te zwemmen. Dat was echt zo mooi! En ik heb hen op mijn beurt ook geholpen. Ze zochten een ‘echte gehandicapte’ om een artikel te maken over de toegankelijkheid van de stranden. Dus zo zie je maar: als je iets voor elkaar over hebt, kom je ergens!”