Vertel / Het wondermiddel dat probiotica heet Gepubliceerd op 01 mei 2018 Wat doe je als stomadrager zijnde als je ernstige en zeer pijnlijke darmverstoppingen hebt? En niks lijkt te werken? Chanine Vogelzang (63) probeerde ten einde raad probiotica uit. En dat maakte een wereld van verschil.

“Mensen dachten dat ik hoogzwanger was, zó’n dikke buik had ik soms. Ik had ernstige verstoppingen waardoor mijn darmen zich uitzetten en ik geregeld naar de spoedeisende hulp moest. Hevige pijnaanvallen waren dat, te vergelijken met weeën. Zelfs morfine hielp niet. Koliekpijn wordt dat genoemd. Soms zwollen mijn darmen op tegen mijn middenrif, waardoor ik bijna geen adem meer kreeg. Om de twee weken lag ik in het ziekenhuis om mijn darmen te legen.”

Stoma vanwege kanker
“Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste darmoperatie. Vanwege een kronkel in mijn darmen verliep mijn stoelgang niet goed. Twee jaar later volgde nog een operatie, daarna gebruikte ik laxerende middelen. Het ging een tijd redelijk goed. Tot in 2008 darmkanker werd geconstateerd. Al vier jaar bleek er een kwaadaardige tumor in mijn darmen te zitten, met uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Chemo en bestraling hadden geen zin vanwege de plek van de tumor. Wel werd een stuk dikke darm verwijderd en kreeg ik een stoma. Maar te genezen was ik niet; ik had nog zo’n drie jaar te leven. ‘Dan ga ik mijn best doen,’ was mijn reactie. Ik wilde reizen en leuke dingen doen in de tijd die ik nog had.”

‘Je krijgt de Gouden griffel omdat je zo positief in het leven staat’, zeiden ze in het ziekenhuis.

Vechtlust komt naar boven
“Maar er volgde helemaal geen tijd van leuke dingen doen. Ik had continu problemen met mijn stoma en moest regelmatig terug naar het ziekenhuis. Koliekpijnen, nierfalen, een nieuwe operatie, een nieuwe stoma. Zelfs eten ging op een gegeven moment nauwelijks vanwege hevige obstipatie.‘Je krijgt de Gouden griffel omdat je zo positief in het leven staat,’ zeiden ze in het ziekenhuis. ‘Anders was je er waarschijnlijk niet meer geweest.’ Ik denk dat ze gelijk hebben. Ik geef niet zo snel op.”

Probiotica: dé oplossing
“Toen laxerende middelen en sondevoeding mij er ook niet bovenop hielpen, ben ik naar Medisch centrum De Veluwe gegaan. Eerst kreeg ik dure nieuwe medicijnen, maar al snel kwamen de klachten terug. Toen stelde dezelfde arts probiotica voor. De gedachte daarachter? Voorgaande jaren had ik al zó vaak antibiotica geslikt, dat mijn lichaam die weleens nodig zou kunnen hebben. Antibiotica doodt niet alleen slechte bacteriën, ook goede. Dit alles kwam mij wel heel ‘simpel’ over. Ik had immers al allerlei toonaangevende medicijnen geprobeerd. Maar levenslustig als ik ben, ging ik akkoord.”
Eetlust en energie komen weer terug
“Na kort geëxperimenteerd te hebben met de hoeveelheid en het type probiotica, kwam ik uit bij Ecologic®PRO.AD. En wat een wonder: ik had mooie ontlasting in mijn stoma! Ook kwam mijn energie terug, de eetlust, mijn huid kreeg weer kleur… Een wereld ging weer voor mij open. Dit had ik nooit durven dromen. En dat allemaal door zo’n zakje poeder!”
Eindelijk zonder angst naar buiten
“Hoe het nu met me gaat? Ik ben niet genezen van kanker. Ik ben ziek zonder symptomen. Wanneer die weer de kop opsteken weet ik niet, maar nu heb ik mijn leven terug. Dankzij probiotica heb ik geen ernstige verstoppingen meer en ben ik niet altijd meer moe. Ik heb er keihard voor moeten vechten en heb heus nog wel dipjes, maar ik ga zonder angst naar buiten. Dat alleen is al geweldig.”