Voeding

“Je hoeft als je een sonde hebt niet in een zwart gat te vallen”

Vertel / Hoe Cees (53) dankzij een PEG-sonde weer kan genieten van eten en drinken Gepubliceerd op 30 maart 2018 Lekker eten en drinken: iets wat Cees Taai (53) vijftien jaar niet kon zonder pijn te hebben. Dankzij een PEG-sonde kan hij inmiddels weer genieten van het leven.

“Alsof een sinaasappel door een penvulling moest. Zo voelde het als ik iets had gegeten. Ik heb in het verleden diverse darmoperaties moeten ondergaan, wat veel littekenweefsel heeft opgeleverd. Dit zorgde voor vernauwingen in mijn darmen waar het voedsel doorheen ging. Zelfs een glas water drinken deed pijn. Lekker eten en drinken is iets wat ik ruim vijftien jaar niet kon. Dat ging altijd gepaard met veel pijn. Ik heb de ziekte van Crohn en door alle operaties het kortedarmsyndroom. Oftewel: een tekort aan goed functionerend darmweefsel.”

“Alsof een sinaasappel door een penvulling moest; zo voelde het vroeger als ik iets at”

Eindelijk eten zonder pijn
“Dankzij een PEG-sonde die ik in 2008 kreeg, kan ik weer genieten. Via sondevoeding krijg ik de benodigde voedingsstoffen en vitaminen binnen. Daarnaast kan ik gewoon alles eten zonder pijn. Van vis tot zelfs een lekker sateetje. Zelfs pittig gekruid voedsel is geen probleem. Ook is mijn kwaliteit van leven vooruitgegaan omdat ik nu alleen nog ’s nachts sondevoeding hoef toe te dienen. En niet meer vierentwintig uur per dag. Mijn pad heeft geen zijwegen, maar ik kan hier tachtig jaar mee worden. Als je chronisch ziek bent, moet je elke dag opnieuw afwachten hoe je lichaam functioneert.”
Positiviteit proberen over te brengen
“Leuk of niet, zo leer je bij de dag te leven. Ik geniet van kleine dingen. Voor de Crohn- en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) begeleid ik groepsgesprekken met patiënten. Die zijn soms emotioneel. Mensen zien door hun aandoeningen hun leven overhoop gehaald worden en carrières verdwijnen. We vangen elkaar op en ik probeer positiviteit over te brengen. Je hoeft niet in een zwart gat te vallen en te verdwijnen als je een ziekte of aandoening hebt. Heus!”
Gebruik jij ook medische voeding? En heb je vragen, problemen of juist behoefte aan een luisterend oor? MediReva is er voor je! Klik hier voor meer informatie over onze drink- en sondevoeding.