Ruud (39) heeft een tatoeage naast zijn stoma gezet. Een zoentje van zijn vrouw en een zoentje van zijn dochter. Omdat hij weer écht kan leven.
Hoe kom ik van mijn colitis aanvallen af? Zoiets typte Ruud (39) in de zoekbalk van Google. Een van de antwoorden: een stoma. Nu heeft hij een stoma én een tatoeage. “Door mijn tattoo denk ik soms terug aan hoe het was en wat ik nu heb.”
Zoentjes naast een stoma “Niet alle stellen overwinnen een ziekteperiode. Mijn vrouw en ik zijn juist meer close geworden. De laatste keer dat ik in het ziekenhuis lag, had ze een kaart gemaakt met daarop een lieve tekst. Er stonden ook twee kussen op. Van lippenstift. Een zoentje van mijn dochter en een van mijn vrouw. Dat raakte me zo ongelooflijk. ‘We hopen dat je weer gezond wordt en we samen eindelijk leuke dingen kunnen doen.’ Ik dacht meteen: ik wil dit moment vastleggen voor altijd. Later ben ik naar de tattooshop gegaan. Mijn vrouw en mijn dochter hebben daar opnieuw een kus op papier gezet. Hun lippen zijn met carbonpapier overgenomen en op mijn buik getatoeëerd. Bij mijn stoma. Where life begins, love never ends. Dat staat erbij. Mijn leven begon opnieuw door mijn stoma én de liefde en steun van mijn vrouw en dochter.”
Stoma zonder nadenken “Of een tatoeage de acceptatie van een stoma versnelt? Nou ja, mijn stoma accepteren was in eerste instantie geen probleem. Het was helemaal mijn eigen beslissing. Ziekenhuis in en uit, nieuwe medicijnen, andere medicijnen: dat zijn geen leuke dingen. En het ergste waren natuurlijk mijn colitis aanvallen. Hoewel ik het iedereen in mijn omgeving altijd afraad om op Google te kijken als je ergens last van hebt, ben ik zelf de Google-dokter gaan uithangen. Wat zijn er toch voor oplossingen voor mij? Ik kwam al snel terecht bij een stoma. Zowel mijn huisarts, internist als het ziekenhuis vonden het een goed idee. Ik ben daar heel rigoureus in geweest. Gewoon doen, dacht ik toen, ik wil van mijn klachten af!”
“Heel gek, maar ik voelde me meteen weer gezond. Met een stoma op mijn buik, nu definitief”
Kleur op het gezicht “Misschien was het wat ondoordacht, dat geef ik eerlijk toe. Zeker omdat ik later ik de keuze voor een stoma probeerde terug te draaien. Toen heb ik een pouch genomen, een soort inwendig reservoir dat de ontlasting indikt. Dat is helemaal mislukt. Mijn lichaam wilde het niet accepteren. Ik ben er een jaar ziek van geweest. Dat is lang hoor. Ik kon niks meer. Natuurlijk was het een ijdele kwestie. Ik heb toen de pouch laten verwijderen en weer een stoma genomen. Het was mijn enige én beste keuze. Na de operatie zat er meteen kleur op mijn gezicht. Mijn vrouw gaf me in die periode het kaartje en zag het direct: geen grauw gezicht meer. Heel gek, maar ik voelde me meteen weer gezond. Met een stoma op mijn buik, nu definitief.”
Leven terug “Ik weet dat niet iedereen met een stoma het zo ervaart, maar voor mij is het echt een cadeautje. Ongeveer 9 jaar heb ik gesukkeld met mijn gezondheid. En nu kan ik weer lekker werken en sporten. In de jaren dat ik ziek was, stond mijn vrouw altijd voor me klaar. Daar ben ik zó dankbaar voor. Eigenlijk heb ik die dankbaarheid op mijn buik laten tatoeëren. Door mijn tattoo denk ik soms terug aan hoe het was en wat ik nu heb. En ja, de wens van mijn dochter en mijn vrouw is uitgekomen. Ineens kan ik het leven weer leven zoals ik dat wil.”
Ook Karin heeft een tatoeage bij haar stoma gezet. Haar geheim? Galgenhumor. “Shit happens, dat heb ik bij mijn stoma laten tatoeëren. Zo kom ik rotperiodes door.” Lees haar verhaal.
Gerelateerde verhalen
Een stoma stinkt! Of niet?!Lees verder
Wat zijn de meest gehoorde stomavooroordelen en hoe ga je er mee om? ...
3 jaar geleden
Lingeriemodel Lynn doorbreekt taboeLees verder
Influencer en model Lynn Quanjel doorbreekt alle taboes door zich letterlijk en figuurlijk bloot te geven.
...
3 jaar geleden
Leven na kankerLees verder
Margje haar wereld stond op z’n kop, maar de kanker gaf haar ook iets terug: “ik heb mezelf eindelijk echt leren kennen”. ...
3 jaar geleden