Lifestyle

‘Blijf proberen, er is echt wel een smaak die je lust’

Vertel / ‘Drinkvoeding geeft me de energie om te leven’ Gepubliceerd op 21 december 2020 Aniek Vogel (27) neemt sinds haar 21ste medische drinkvoeding. Hoewel het even wennen was, is ze ontzettend blij dat ze dankzij drinkvoeding weer voldoende energie heeft om mee te draaien in het leven.
Waarom ben je afhankelijk van medische drinkvoeding?
“Op mijn 21ste werd bij mij gastroparase vastgesteld en hierdoor heb ik medische drinkvoeding nodig. Er zijn periodes dat ik volledig afhankelijk ben van drinkvoeding, maar er zijn ook tijden waarin het iets beter gaat en ik naast drinkvoeding ook nog iets kan eten, zoals nu. Op dit moment neem ik één à twee flesjes per dag, en op dagen dat ik niets kan eten zijn dat vier à zes flesjes. Best veel ja, maar dat vind ik niet erg.”
Zag je er tegenop om drinkvoeding te proberen?
“Voordat artsen erachter kwamen dat ik een maagverlamming heb, was ik heel erg verzwakt. In die periode kon ik af en toe niets eten en de kilo’s vlogen eraf. Mijn BMI moest omhoog en ik greep alles aan om calorieën binnen te krijgen en meer energie te hebben. In die periode lag ik vooral op de bank en sliep ik heel veel. Ik had geen puf om iets anders te doen. Mijn lichaam was maar met één ding bezig: overleven. Daarom was ik ontzettend blij toen ze wisten wat er met me aan de hand was én dat ik een optie had waardoor ik meer energie kon krijgen. Dus nee, ik heb geen moment tegen drinkvoeding opgezien. Sterker nog, het was mijn redding.”
Kun je je de eerste keer drinkvoeding nog herinneren?
“Jazeker, ik weet nog dat ik heel blij was. Ik kon eindelijk iets nemen waardoor ik me beter zou voelen. Maar toen ik de eerste slok nam, moest ik letterlijk even slikken. Het was eh… best vies. Althans, het was niet wat ik ervan verwacht had. Mijn eerste flesje was met aardbeiensmaak, dus ik dacht misschien proeft het een beetje als een milkshake. Maar daar leek het totaal niet op. Qua smaak niet, en ook zeker niet qua structuur. Dat was wel een tegenvaller.”
Went drinkvoeding eigenlijk ooit wel?
“Het was een hele zoektocht om de juiste soort drinkvoeding te vinden die bij mij paste. Er is een heel groot aanbod van merken, smaken en verschillende toevoegingen, denk aan vezels, eiwitten, koolhydraten. Heel veel drinkvoeding bleek voor mijn maag te zwaar te zijn. Samen met de diëtist ben ik gaan uitproberen waar ik goed op reageerde, en waar juist niet op. Uiteindelijk is dat na een paar maanden gelukt. En toen ik eenmaal de juiste variant vond, merkte ik al vrij snel verschil: ik voelde me veel fitter worden en had meer energie. In die periode woonde ik nog thuis, en ik herinner me nog het moment dat ik eindelijk weer genoeg puf had om aan tafel te gaan zitten samen met de rest van mijn familie.”
Hoe vind jij je drinkvoeding het lekkerst?
“Ik leg mijn flesjes eerst even in de vriezer. Op dit moment ben ik fan van de koffiesmaak en maak ik vaak ijskoffie. Drinkvoeding in de blender, wat ijsblokjes en water erbij, een schep oploskoffie, even blenden et voilà: je hebt een heerlijke koffie. Ook vind ik de kinderdrinkvoeding in smoothievorm lekker. Die mix ik dan met wat echt fruit in de blender. Ik heb van alles uitgeprobeerd hoor, zo heb ik ook eens pannenkoeken gemaakt waarbij ik drinkvoeding aan het beslag toevoegde, maar dat vond ik het toch net niet. Ik bleef de nasmaak te veel proeven.”
Hoe heeft drinkvoeding je leven veranderd?
“Eigenlijk alleen maar positief. Op deze manier krijg ik genoeg calorieën en voedingsstoffen binnen waardoor ik veel meer energie heb. Het heeft echt een grote impact op mijn leven. Als ik geen drinkvoeding zou nemen, zou ik veel minder kunnen doen. En dat is zo zonde, omdat het redelijk simpel is om te verhelpen met zo’n flesje. In mijn geval is het drinkvoeding of sondevoeding. Dus zolang ik zelf kan drinken, doe ik dat natuurlijk liever dan dat het me wordt toegediend. Zo heb ik nog enige invloed qua smaak en keuze. Dus mijn advies als je het moeilijk vindt om drinkvoeding te blijven nemen: blijf volhouden, en geef niet op omdat het niet lekker is. Er is echt wel een smaak die je lust en dat is het allemaal waard.”

Carrie van den Akker maakte samen met haar diëtist Quirine Altorf het kookboek ‘Sterk’. Het eerste kookboek waarin recepten zitten met medische drinkvoeding.