Stoma

“Mensen komen echt voor het contact’

Vertel / “Mensen komen echt voor het contact” Gepubliceerd op 08 oktober 2019 Op 29 juni vond Day at the Beach plaats, een evenement voor actieve stomadragers. Zij konden op die dag samen met andere stomadragers diverse sportieve uitdagingen aangaan. Dit is een mooie kans voor mensen die nog niet zo lang een stoma hebben om andere stomadragers te leren kennen en ervaringen te delen.
Mariëtte Stevens en Brigitte Bocken, verpleegkundigen bij MediReva, waren erbij. Mariëtte: “Zo’n dag als vandaag draait om de ontmoeting met onze klanten. Veel deelnemers komen even een praatje maken, omdat zij al jaren hun materialen bij ons afnemen. Soms hebben zij ook een concrete vraag en vragen zij ons om advies, of naar mogelijke alternatieven.”
Stoma niet op de voorgrond
Day at the Beach wordt georganiseerd door Coloplast, een bedrijf dat o.a. stomamaterialen produceert. Brigitte : “Ik vind het heel bijzonder dat Coloplast dit als producent organiseert. De activiteiten zijn hartstikke leuk, maar je ziet dat mensen echt komen voor het contact. Day at the Beach is een evenement voor ontmoeting. Er zijn hier al hechte vriendschappen ontstaan. En al is het erg druk op het strand, dat weerhoudt deelnemers er niet van om lekker mee te doen en zich te laten zien. Zij hebben wel een stoma, maar die staat vandaag niet op de voorgrond.”
Taboe doorbreken
Hoe denkt Nederland over stomadragers? Gaan zij nog wel naar de wc? Voelen zij zich onzeker over hun lichaam en hoe zit het met seks? Bezoekers van Day at the Beach kregen stellingen voorgelegd die bij het Nederlandse publiek zijn getoetst om het taboe rondom stoma’s te doorbreken. De reacties spreken voor zich. Bekijk hier de compilatie.