Vertel / Het beste medicijn is muziek Gepubliceerd op 11 mei 2018 “Sporten houdt me op de been. Ik zwem iedere dag en wandel en fiets ook veel. Ik vind het heerlijk om actief bezig te zijn en te genieten van de Nederlandse natuur. Het beste medicijn om mijn energie een boost te geven, is echter muziek. Ik zing in een klassiek koor en speel piano. Fijne daarvan is dat ik onder de mensen ben en al mijn zorgen kan vergeten.”
Jose werkte achttien jaar geleden op de eerste hulp van een ziekenhuis. Iets wat ze altijd met veel plezier deed, totdat haar buikklachten verergerde. “Als kind had ik al last van obstipatie. Dat heeft me alleen nooit ergens van weerhouden. Totdat er iets vreemds met mijn lijf gebeurde. Na diverse onderzoeken bleek dat ik last had van invaginatie, een deel van mijn dikke darm schoof in mijn endeldarm. Echter functioneerden mijn darmen wel nog, als ik maar twee keer per week met een klysma spoelde. Alleen toen mijn dikke darm naar buiten kwam, ben ik geopereerd aan die verzakking.”
Altijd positief
Jose’s klachten bleven aanhouden. “Na de prolapsoperatie, kreeg ik last van passageproblemen. Mijn eten zakte niet goed en stagneerde in mijn darmen. Er zat geen beweging in. Met die klachten ben ik teruggegaan naar de chirurg en die had nog maar één oplossing: een ileostoma. In totaal is mijn buik zestien keer open geweest. Dat heeft behoorlijke impact gehad op mijn leven. Toch ben ik altijd positief gebleven. Sterker nog: ik heb mijn stoma geaccepteerd en geef zelfs les op een zorgacademie in Heerlen. De studenten mogen oefenen op mijn buik. Dat vinden ze fijn, want in het echt ziet een stoma er toch heel anders uit dan op een oefenpop.”
Iedere dag zwemmen
Sinds negen jaar heeft Jose sondevoeding. “Voor mij een uitkomst. Ik krijg er energie van waardoor ik weer wat kan doen. Zwemmen bijvoorbeeld, dat doe ik iedere dag. Fietsen en wandelen doe ik ook graag. Vooral in Nederland, want naar het buitenland gaan durf ik niet meer. Nu ben ik herstellende van een artrose-operatie. Ik heb een nieuwe knie gekregen. Zodra het kan, ga ik weer op pad. Lekker genieten van de lente.”