Mobiliteit

“Ik heb mijn leven opnieuw moeten vormgeven. Stap voor stap en met vallen en opstaan”

Vertel / Alok Blondé liep als 24-jarige een dwarslaesie op door een duik in een recreatieplas Gepubliceerd op 30 maart 2018 Je leven kan onvoorzien van de ene op de andere dag drastisch veranderen. Alok Blondé (32) weet dat als geen ander. Hij liep in 2010 een dwarslaesie op. Hoe gaf hij zijn leven opnieuw vorm?

“In 2010 heb ik een complete dwarslaesie opgelopen. Bij een duik in de Maarsseveense plassen brak ik mijn nek. Ik was 24 en een afgestudeerd psycholoog die vol in het leven stond. Met net een backpackreis achter de rug naar India, waar ik ben geboren. Op zoek naar mijn roots. Gelukkig heb ik dat nog gedaan, die ervaring neem ik de rest van mijn leven
met me mee.”

“Mijn oude leven krijg ik niet terug. Maar dankzij een vast zorgritueel en hulpmiddelen kan ik weer grotendeels zelfstandig leven”

Van totaal onafhankelijk naar totaal afhankelijk
“Het zwemongeluk veranderde mijn leven compleet. Vanaf mijn borst kan ik niks meer aansturen. Mijn armfuncties werken gedeeltelijk. Mijn vingers kan ik niet gebruiken. Het is onvoorstelbaar wat er dan op je afkomt. Allereerst ging ik in de overlevingsmodus, want als mens wilde ik léven. Maar hoe? Van totaal onafhankelijk werd ik totaal afhankelijk.”
Leven opnieuw vormgeven
“Ik moest revalideren en mijn leven opnieuw vormgeven. Stap voor stap en met vallen en opstaan. Met de geweldige hulpmiddelen die er zijn. Ik zit nu in een elektrische rolstoel, heb een handbike en een tillift in huis. Ook mijn blaasfunctie is aangetast, waardoor ik moet katheteriseren. Naast een katheterzak aan mijn been, onder mijn broek, moet mijn blaas volledig worden leeggemaakt met een speciaal soort katheteriseren. Daarvoor wordt een à twee keer per dag een plastic slangetje de plasbuis ingebracht. Dit zorgt ervoor dat mijn blaas en nieren gezond blijven.”
Grotendeels zelfstandig leven
“Ik woon inmiddels zelfstandig in een Fokuswoning naast revalidatiecentrum De Hoogstraat en kan bellen als ik zorg of hulp nodig heb. Hoewel ik mijn oude leven niet terugkrijg, kan ik dankzij een vast zorgritueel en hulpmiddelen weer grotendeels zelfstandig leven. Dat had ik zeven jaar geleden niet gedacht.”
Moet jij net als Alok ook katheteriseren? MediReva staat je graag bij met raad en daad. Klik hier voor meer informatie.