Absorberende materialen

Meestal gebruik je bij ongewild verlies van urine en/of ontlasting (tijdelijk) absorberend incontinentiemateriaal. Een van onze gespecialiseerde verpleegkundigen, je (huis)arts of je voorschrijver uit het ziekenhuis kijkt samen met jou naar de mate van incontinentie en jouw persoonlijke omstandigheden. Dit om zo een passend product te adviseren. Er zijn verschillende producten beschikbaar:

 • Inlegverbanden met plakstrip (voor lichtere vormen van incontinentie)
 • Inlegverbanden zonder plakstrip (voor de matige tot zware incontinentie)
 • Pants broekjes
 • Slips (voor de zware tot zeer zware incontinentie)
 • Flex/Wing (voor zwaar urine- of ontlastingsverlies)

In alle incontinentiematerialen zitten absorberende korrels. Die kunnen vijftig keer hun eigen gewicht opnemen en zorgen voor een constante temperatuur. Ook hebben deze korrels een geurneutraliserende werking. Deze unieke eigenschappen zorgen ervoor dat materialen niet onprettig aanvoelen en je ze niet steeds hoeft te verwisselen.

Afvoerende materialen

Wanneer je last hebt van retentie, heb je afvoerende materialen nodig. Met een katheter (die door je plasbuis gaat) open je feitelijk de blaas. Er zijn verschillende soorten afvoerende materialen:

Tijdelijke en langdurige urinekatheters

 • Eenmalige katheters
 • Verblijfskatheters
 • Suprapubische katheters
 • Condoomkatheters

Het inbrengen van dit type urinekatheters, kan verscheidene oorzaken hebben zoals:

 • Retentie of residu door slappe blaaswand
 • Neurogene aandoeningen (MS, Spina Bifida, dwarslaesie)
 • Vernauwing door stricturen of vergrote prostaat
 • Beschadiging zenuwen die de blaas aansturen (na een operatie)
 • aandoeningen van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld neuropathie door diabetes)
 • Na een blaasoperatie
 • Toedienen van medicatie

Eenmalige katheter
De (eenmalige) blaaskatheter is bedoeld voor kort gebruik. Je brengt hem in via de plasbuis. Na het ledigen van de blaas kun je de katheter verwijderen. Afhankelijk van de klacht en aandoening, dien je één of meerdere keren per dag of week zelfkatheteriseren. De eenmalige katheter kun je zelf inbrengen, of dit door een verpleegkundige in het ziekenhuis laten doen.

De eenmalige katheter wordt ook gebruikt voor het toedienen van medicijnen in de blaas.
Er zijn verschillende soorten katheters voor zowel mannen als vrouwen, met verschillende diameters (charièrre), lengtes en van verschillend materiaal.

Verblijfskatheters
Een verblijfskatheter wordt voor een kortere of langere periode ingebracht. De katheter zorgt voor een continue afvloed van urine. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje gevuld met water. De verblijfskatheter wordt meestal aangesloten op een urinezak om de urine op te vangen. De verblijfskatheter wordt door een verpleegkundige van het ziekenhuis of arts bij je ingebracht. Ook hiervan zijn er verschillende soorten en diameters.

Suprapubische katheter
Een suprapubische katheter is een katheter die via een klein sneetje via de buikwand, net boven het schaambeen, in de blaas wordt ingebracht. Deze katheter wordt altijd door een arts geplaatst.

De meest voorkomende redenen om een suprapubische katheter in te brengen is blaasretentie. Daarnaast is na sommige operaties aan de urinewegen een katheter nodig om het operatiegebied goed te laten genezen.

Condoomkatheter
Een condoomkatheter is een hulpmiddel bij urine-incontinentie van de man. Het wordt ook wel externe katheter genoemd. Een condoomkatheter is een uitwendige katheter. Het condoom schuif je over de penis en sluit je aan op een urinezak die op het been zit. Een condoomkatheter kan als vervanging van incontinentie-absorberend materiaal genomen worden; voor sommige mannen een comfortabele oplossing.

Urinezakken
Bij een verblijfskatheter wordt continu urine afgevoerd. Voor de opvang van de urine gebruik je een opvangzak die je aansluit op de verblijfskatheter. Voor overdag kun je een dagzak gebruiken, die je op het been draagt. ‘s Nachts sluit je een urinezak aan met een grotere inhoud. Die zak bevestig je met een rekje bijvoorbeeld aan de rand van het bed. Zowel de dagzak als de nachtzak hebben aan de onderkant een zogenaamd kraantje om tussentijds de urine af te voeren in het toilet. Er zijn verschillende soorten urineopvangzakken beschikbaar, namelijk beenzakken en opvangzakken.

 • Beenzakken
  Beenzakken kun je zowel op het bovenbeen als onderbeen dragen. De slang kun je in de meeste gevallen op een gewenste lengte maken en heeft een inhoud van 500, 600 en 750 ml. Een beenzak heeft een kraantje om het zakje leeg te maken. De beenzak sluit je op een universele manier aan op je (externe) katheter.
 • Opvangzakken
  Nachtzakken/bedopvangzakken bevestig je aan het bed. Ze hebben een inhoud van 1500 tot 2000 ml. Net als een beenzak sluit je een opvangzak op een universele manier aan op je (externe) katheter. Ook kun je een nachtzak aan een beenzak koppelen.

Overige hulpmiddelen

Katheterventiel
Een katheterventiel is een soort kraantje dat je aansluit op de katheter. De urine wordt hierbij gewoon in de blaas opgeslagen, totdat je het ventiel opent. Zo kun je de blaas trainen en behoudt deze zijn functie en capaciteit.

Een katheterventiel mag je alleen gebruiken op advies van een arts of continentieverpleegkundige. Zij instrueren je over het gebruik ervan en zullen aangeven hoe vaak en wanneer je de blaas moet ledigen.

Beenbandjes en beenzakhouders
Urinebeenzakken bevestig je aan het bovenbeen of onderbeen. Hiervoor zijn speciale houders ontwikkeld. Deze beenbanden of beenzakhouders houden de urinezak op de plaats zonder te knellen. Voor bewegelijke gebruiker zijn er ook elastische beenzakhouders leverbaar.

Andere middelen
Door een lichamelijke beperking of handicap is het soms moeilijker om zelf te katheteriseren. Andere hulpmiddelen kunnen dan uitkomst bieden. Soms kan een (been)spiegeltje het zelfkatheteriseren voor vrouwen vergemakkelijken. Ook een broekafhouder, inbrenghulp of kledingklem kan praktisch zijn. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je graag bij het vinden van de juiste hulpmiddelen.