Afvoerende materialen
Wanneer je last hebt van retentie, heb je afvoerende materialen nodig. Met een katheter (die door je plasbuis gaat) open je feitelijk de blaas. Er zijn verschillende soorten afvoerende materialen:
Tijdelijke en langdurige urinekatheters
- Eenmalige katheters
- Verblijfskatheters
- Suprapubische katheters
- Condoomkatheters
Het inbrengen van dit type urinekatheters, kan verscheidene oorzaken hebben zoals:
- Retentie of residu door slappe blaaswand
- Neurogene aandoeningen (MS, Spina Bifida, dwarslaesie)
- Vernauwing door stricturen of vergrote prostaat
- Beschadiging zenuwen die de blaas aansturen (na een operatie)
- aandoeningen van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld neuropathie door diabetes)
- Na een blaasoperatie
- Toedienen van medicatie
Eenmalige katheter
De (eenmalige) blaaskatheter is bedoeld voor kort gebruik. Je brengt hem in via de plasbuis. Na het ledigen van de blaas kun je de katheter verwijderen. Afhankelijk van de klacht en aandoening, dien je één of meerdere keren per dag of week zelfkatheteriseren. De eenmalige katheter kun je zelf inbrengen, of dit door een verpleegkundige in het ziekenhuis laten doen.
De eenmalige katheter wordt ook gebruikt voor het toedienen van medicijnen in de blaas.
Er zijn verschillende soorten katheters voor zowel mannen als vrouwen, met verschillende diameters (charièrre), lengtes en van verschillend materiaal.
Verblijfskatheters
Een verblijfskatheter wordt voor een kortere of langere periode ingebracht. De katheter zorgt voor een continue afvloed van urine. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje gevuld met water. De verblijfskatheter wordt meestal aangesloten op een urinezak om de urine op te vangen. De verblijfskatheter wordt door een verpleegkundige van het ziekenhuis of arts bij je ingebracht. Ook hiervan zijn er verschillende soorten en diameters.
Suprapubische katheter
Een suprapubische katheter is een katheter die via een klein sneetje via de buikwand, net boven het schaambeen, in de blaas wordt ingebracht. Deze katheter wordt altijd door een arts geplaatst.
De meest voorkomende redenen om een suprapubische katheter in te brengen is blaasretentie. Daarnaast is na sommige operaties aan de urinewegen een katheter nodig om het operatiegebied goed te laten genezen.
Condoomkatheter
Een condoomkatheter is een hulpmiddel bij urine-incontinentie van de man. Het wordt ook wel externe katheter genoemd. Een condoomkatheter is een uitwendige katheter. Het condoom schuif je over de penis en sluit je aan op een urinezak die op het been zit. Een condoomkatheter kan als vervanging van incontinentie-absorberend materiaal genomen worden; voor sommige mannen een comfortabele oplossing.
Urinezakken
Bij een verblijfskatheter wordt continu urine afgevoerd. Voor de opvang van de urine gebruik je een opvangzak die je aansluit op de verblijfskatheter. Voor overdag kun je een dagzak gebruiken, die je op het been draagt. ‘s Nachts sluit je een urinezak aan met een grotere inhoud. Die zak bevestig je met een rekje bijvoorbeeld aan de rand van het bed. Zowel de dagzak als de nachtzak hebben aan de onderkant een zogenaamd kraantje om tussentijds de urine af te voeren in het toilet. Er zijn verschillende soorten urineopvangzakken beschikbaar, namelijk beenzakken en opvangzakken.
- Beenzakken
Beenzakken kun je zowel op het bovenbeen als onderbeen dragen. De slang kun je in de meeste gevallen op een gewenste lengte maken en heeft een inhoud van 500, 600 en 750 ml. Een beenzak heeft een kraantje om het zakje leeg te maken. De beenzak sluit je op een universele manier aan op je (externe) katheter.
- Opvangzakken
Nachtzakken/bedopvangzakken bevestig je aan het bed. Ze hebben een inhoud van 1500 tot 2000 ml. Net als een beenzak sluit je een opvangzak op een universele manier aan op je (externe) katheter. Ook kun je een nachtzak aan een beenzak koppelen.