Absorberende materialen

Meestal gebruik je bij ongewild verlies van urine en/of ontlasting (tijdelijk) absorberend incontinentiemateriaal. Een van onze gespecialiseerde verpleegkundigen, je (huis)arts of je voorschrijver uit het ziekenhuis kijkt samen met jou naar de mate van incontinentie en jouw persoonlijke omstandigheden. Zo kan MediReva je helpen bij het kiezen van een passend product.

Er zijn verschillende producten beschikbaar:

  • Inlegverbanden met plakstrip (voor lichtere vormen van incontinentie)
  • Inlegverbanden zonder plakstrip (voor de matige tot zware incontinentie)
  • Pants broekjes
  • Slips (voor de zware tot zeer zware incontinentie)
  • Flex/Wing (voor zwaar urine- of ontlastingsverlies)

 

In alle incontinentiematerialen zitten absorberende korrels. Die kunnen vijftig keer hun eigen gewicht opnemen en zorgen voor een constante temperatuur. Ook hebben deze korrels een geurneutraliserende werking. Deze unieke eigenschappen zorgen ervoor dat materialen niet onprettig aanvoelen en je ze niet steeds hoeft te verwisselen.

Incontinentiemateriaal voor vrouwen

Er is speciaal incontinentiemateriaal voor vrouwen. Dit heeft een vorm die is aangepast aan het vrouwelijke lichaam. Bij inleggers voor vrouwen absorbeert het middelste deel het meeste vocht, omdat de vrouw daar het meeste vocht kwijtraakt.

Voor vrouwen zijn er ook inleggers in verschillende kleuren. Zo kan je een kleur kiezen die het beste past bij je ondergoed. Daarnaast zijn er fixatiebroekjes in verschillende vormen en kleuren. Slips of luiers voor vrouwen zijn makkelijk aan te passen, zodat ze op de huid aansluiten.

Maandverband gebruiken

Voor lichte incontinentie zou je als vrouw kunnen besluiten om maandverband te gebruiken. Let hierbij wel op dat maandverband is gemaakt om bloed op te nemen. Urine is wateriger dan bloed en kan langs het maandverband lekken. Daarnaast hebben de meeste reguliere maandverbanden geen geurneutraliserende werking.

Incontinentiemateriaal mannen

De man zit anders in elkaar dan de vrouw. Bij urine-incontinentie raakt de man urine kwijt via de penis. Daarom hebben inleggers voor mannen meer absorptievermogen aan de voorkant van de legger. Sterke plakstrips zorgen dat de inleggers op de juiste plek blijven zitten.

Voor slips en pants is het voor mannen extra belangrijk dat ze de juiste maat kiezen. Ook de pasvorm is belangrijk. Die is anders dan bij de vrouw. Een slechtzittende slip zal leiden tot lekkages. Daarom is het belangrijk om een product in de juiste maat te kopen. Hierbij kan MediReva je adviseren.

Voor mannen zijn er ook fixatiebroeken die het incontinentiemateriaal op zijn plek houden.

Incontinentiemateriaal ouderen

Het is voor ouderen soms een worsteling om incontinentiemateriaal aan te krijgen. Dit beperkt de zelfstandigheid en vrijheid. Het is altijd raadzaam om een materiaal te kiezen dat je zelf aan en uit kunt doen. Worstel jij ook met je incontinentiemateriaal, of zorg je voor iemand die er mee worstelt? Vraag dan of er andere materialen beschikbaar zijn. Welk materiaal het makkelijkste is verschilt per persoon.

Meer weten over incontinentiemateriaal voor mannen of vrouwen?

Bij MediReva vertellen we je er graag meer over. Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie. Ook leveren wij incontinentiemateriaal voor ouderen. Onze gespecialiseerde medewerkers weten precies wat je nodig hebt!