Mobiliteit

Sporten vergroot je wereld

Vertel / Foppe Fonds laat kinderen met beperking sporten Gepubliceerd op 11 januari 2021 Sporten zou vanzelfsprekend moeten zijn voor kinderen, maar dat is het helaas niet. Voor kinderen met een lichamelijke en of verstandelijke beperking bijvoorbeeld. Om ook deze kinderen een kans te geven, begon oud-voetbaltrainer Foppe de Haan met het Foppe Fonds.
“Sporten is voor elk kind ongelooflijk belangrijk, maar zeker voor kinderen met een lichamelijke en of verstandelijke beperking”, begint Foppe de Haan zijn verhaal over het Foppe Fonds. “Sporten is namelijk niet alleen goed voor je gezondheid, je beleeft er vooral ook heel veel plezier aan. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: sporten helpt je om je wereld te vergroten. Daarom is het zo jammer dat sporten juist voor kinderen met een lichamelijke en of verstandelijke beperking niet vanzelfsprekend is. Ze willen vaak heel graag meedoen op school of bij een sportclub, maar dat gaat niet. Omdat ze het juiste materiaal niet hebben, geen goede begeleiding krijgen of omdat hun ouders niet de financiële mogelijkheden hebben om hun kind te laten sporten. Het Foppe Fonds zet zich in om deze groep wél aan het sporten te krijgen, want ieder kind hoort te kunnen spelen!”

“Kinderen worden blij en gelukkig van sport en dat is eigenlijk de grootste winst”

Sport maakte hem gelukkiger dan ooit
“Inmiddels bestaan we al vijftien jaar en heb ik met eigen ogen mogen zien hoe blij een kind is als het mee kan doen met sport. Zo hebben we een aantal jaar terug een rolstoelproject gehad. Een fantastisch mooi project waarbij we 130 sportrolstoelen voor kinderen hebben ingezameld. Tijdens dit project kwam ik in contact met een veertienjarige jongen die al zijn hele leven in een rolstoel zat. Zelf moest hij tijdens het project – met zijn familie – ook actie ondernemen. Bijvoorbeeld door een deel van het geld in te zamelen via een Facebook- of sms-actie, of een sponsorloop organiseren bij een basisschool in de buurt. De jongen die ik ontmoette, kwam voor die tijd niet vaak buiten, maar nu werd hij ‘gedwongen’ in beweging te komen. Hij reed door de buurt, ging naar de basisschool en andere kinderen in de buurt gingen hem herkennen. Ze zochten contact met hem en wilden met hem spelen. Die jongen is hierdoor helemaal opgebloeid. Zijn moeder vertelde me na later: ‘Hij is nog nooit zo blij geweest’. Hij had veel meer energie en het sporten vergrootte letterlijk zijn wereld. En ja: dat is dan eigenlijk de grootste winst!”
Doe mee
Kan jouw kind ook wel een steuntje in de rug gebruiken of wil je het Foppe Fonds steunen, kijk dan op foppefonds.nl.