Mobiliteit

‘Ik vertel haar dingen die ik met niemand anders deel’

Vertel / Jij bent er altijd voor me Gepubliceerd op 13 augustus 2020 In de periode dat Silvy van Dongen revalideert na een dubbele hersenbloeding, overlijdt de man van haar overbuurvrouw Lenie Kuijpers. Een verdrietige tijd voor beiden, maar ze bouwen hierdoor wel een bijzondere vriendschap op. Silvy wil met de giftbox van MediReva Lenie bedanken dat ze altijd voor haar klaarstaat.
Silvy (54): Lenie verdient de giftbox omdat ze er altijd voor me is
“Tien jaar geleden kreeg ik totaal onverwacht een hersenbloeding. Ik was 44, had drie kinderen en werkte met veel plezier in de thuiszorg. Mijn leven stond op z’n kop. Helemaal toen ik een tweede hersenbloeding kreeg. Met spoed werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Het bleek dat er ook vocht in mijn hersenen zat en er werd een drain geplaatst, maar hier kwam een bacterie in waardoor ik een hersenvliesontsteking kreeg. Ik was doodziek. De neuroloog en zijn team stonden ervan te kijken dat ik het overleefde. Zes weken lag ik in het ziekenhuis en daarna volgden dertien maanden in de revalidatiekliniek. In die periode overleed de man van mijn overbuurvrouw Lenie. Het was voor ons beiden een loodzware tijd.”
Wandelen als medicijn
“Ik herstelde, maar hield er een ruggenmergaandoening en zichtprobleem aan over. Om mijn wervelkolom soepel te houden, moet ik zo veel mogelijk bewegen. Daarom besloot ik destijds elke dag een wandeling te maken met mijn hondjes Max en Hummer. Doordat ik non-stop thuis was, kwam ik Lenie vaker tegen. Ik zag hoe moeilijk ze het had met het verlies van haar man en vroeg of mee wilde wandelen. Dat is nu negen jaar geleden en sindsdien gaan we twee keer per week op pad. We vonden elkaar in elkaars verdriet. Samen hebben we heel wat afgehuild, maar we lachen ook veel hoor. Ik voel me ontzettend bevoorrecht dat ik Lenie heb gevonden, onze vriendschap is zo bijzonder. Ze steunt me onvoorwaardelijk. Lenie is wel 22 jaar ouder, daarom hoop ik écht dat we nog heel lang kunnen wandelen. Desnoods zij in een scootmobiel en ik ernaast.”
Lenie (76): vriendinnen helpen elkaar, dat is toch vanzelfsprekend?
“Eigenlijk vind ik het vanzelfsprekend wat ik voor Silvy doe. Vriendinnen helpen elkaar, zij staat ook altijd voor mij klaar. Ik was dan ook ontzettend verrast toen ik de giftbox kreeg. Silvy betekent ook erg veel voor mij. Ik vind het knap hoe zij in het leven staat, ze heeft het echt niet makkelijk gehad. Het is bijzonder hoe we bevriend zijn geraakt. Vroeger waren we nooit buren die bij elkaar langskwamen, maar ze zag hoe ik in een dip raakte door het verlies van mijn man en samen begonnen we met wandelen. Die wandelingen betekenen heel veel voor me. Ik kan mijn hart luchten en vertel haar dingen die ik met niemand anders deel. We wonen op een paar honderd meter van het bos en lopen over de mooiste bospaadjes. Natuurlijk nemen we ook op tijd rust, want Silvy wordt wat sneller moe door haar aandoening en zelf ben ik ook niet meer de jongste. Dan gaan we even zitten op een bankje, en luisteren naar de vogels. Ja, dan genieten we enorm.”
DOE MEE!
Ook iemand verrassen met de giftbox? Geef hem of haar op en vertel ons waarom diegene dit verdient.