Interview

Ziek zijn en een baan hebben, hoe gaat dat samen?

Vertel / 5 x vraag en antwoord over chronisch ziek zijn en een baan hebben Gepubliceerd op 22 oktober 2020 Werken: je wil wel, maar je lijf doet niet altijd mee. Toch kan (chronisch) ziek zijn en een baan hebben heel goed samengaan. Experts Joasie en Eugene, van de organisatie Werken Tijdens Kanker, geven in dit artikel antwoord op de meestgestelde vragen rondom werken en (chronisch) ziek zijn.
Wat vertel ik mijn werkgever?
Dit is voor iedereen anders. Vertel alleen wat je zelf wil vertellen. Omdat het over medische geheimen gaat, ben je niet verplicht om alles te vertellen. Onthoud dat jij de regie in handen hebt. Je kunt altijd even je werkgever apart nemen en aangeven wat je situatie is en dat je niet weet hoe het gaat verlopen de komende periode, maar dat je graag betrokken blijft bij alle werkzaamheden.

‘Vertel alleen wat je wilt vertellen’

Wat vertel ik mijn collega’s?
In eerste instantie vertel je aan je collega’s dat je ziek bent. Ook hiervoor geldt: je vertelt alleen wat je wil vertellen. Als je je open wil stellen, kun je alles delen met je collega’s. Hoe je je voelt, wat je te wachten staat, maar ook wat je van je collega’s verwacht. Wij willen je als tip meegeven om wel contact met je collega’s te houden en eventueel aan te blijven sluiten bij teamoverleggen. Zo blijf je betrokken binnen het team.
Ik wil graag werken, maar mijn werkgever vindt van niet. Wat nu?
Helaas is dit een veelgestelde vraag. Wij adviseren je om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt hoe je je voelt en luistert naar je lichaam. Wij denken zelfs dat het je helpt bij je re-integratie. Omdat je in contact blijft met je collega’s en je afleiding hebt van je ziekte, kan dat zeker je herstel bespoedigen. Bovendien heb je maar 2 jaar de tijd om te re-integreren en de meeste behandelingen, bij kanker bijvoorbeeld, duren een jaar. Op het moment dat je weer teruggaat naar je werk, zit het eerste jaar er al op.

‘Blijf juist betrokken bij je collega’s’

Ik voel me niet gehoord door mijn bedrijfsarts. Wat nu?
Op het moment dat jij je niet gehoord voelt door je bedrijfsarts, geef dat dan vooral aan. De bedrijfsarts is een belangrijk persoon voor jouw proces tussen ziekte en werk. Voor sommige mensen is het lastig om aan te geven wat hun wensen en behoeftes zijn. Ons advies is dan om iemand met je mee te laten gaan. Het helpt ook om je eventuele vragen van te voren op te schrijven.
Hoe ga ik om met mijn werkgever en de ARBO-arts?
Wij willen je adviseren om heel erg open te zijn en te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Mocht je toch merken dat de communicatie tussen jou en een van de andere partijen stroef loopt, dan zijn wij er om jou te ondersteunen. Wij kunnen met jou mee naar je werk gaan en een brug slaan tussen bewustwording over de ziekte en het werk.

Soms kan het ook voorkomen dat je door jouw ziekte, noodgedwongen je baan moet opgeven (omdat het bijvoorbeeld fysiek niet meer kan). Het kan lastig zijn om te bedenken wat je dan leuk zou vinden om te gaan doen. In deze video geeft jobcoach Malou enkele tips die jou kunnen helpen op weg naar een nieuwe baan.

Wil jij meer weten over werken met een chronische ziekte? Stel hem dan op: www.medireva.nl/vertel.