Wanneer krijg je een permanente urinestoma?

Je krijgt een blijvende urinestoma bij problemen met de blaas of je urinewegen. De stoma zorgt ervoor dat urine je lichaam kan verlaten wanneer je niet kunt plassen. Permanente urinestoma’s worden vaak geplaatst omdat je blaas verwijderd is (door infecties of blaaskanker). Ook een ongeluk met schade aan de urinewegen kan een reden zijn voor een urinestoma. Daarnaast besluit een arts soms om een stoma aan te leggen bij incontinentie of aangeboren afwijkingen. Hierover lees je meer op deze pagina: Urostoma – aandoeningen aan de blaas.

Permanente stoma: continent of incontinent

Bij een permanente stoma zijn er twee keuzemogelijkheden. Een incontinent stoma met urine-opvangzakjes of een continent stoma die je leegt met een katheter. Welke stoma jij krijgt hangt af van je medische situatie en de conditie van je blaas en darmen.

1: Incontinent urinestoma

Bij een incontinent stoma worden de urineleiders (ureters) verbonden met een stukje darm dat de chirurg door een opening in de huid naar buiten brengt. Dit vormt de stoma. Het stukje darm is ongeveer vijftien tot twintig centimeter lang en wordt uit je eigen darm gehaald. Daarna worden de darmen weer aan elkaar gehecht. Omdat het stukje darm nog altijd de samentrekkende beweging maakt, wordt de urine vanzelf naar buiten geperst.

Bij een incontinent stoma gebruik je een stomazak om de urine op te vangen. Die zak sluit aan op je stoma en draag je op je buik. Er zijn verschillende opvangmaterialen beschikbaar voor een incontinent stoma. Daar lees je meer over op deze pagina: stoma opvangmaterialen.

2: Continent urinestoma

Bij een permanente continent stoma wordt een reservoir gemaakt van een deel van de blaas of van een stuk darm. Met een katheter kun je het reservoir enkele keren per dag legen. Dit wordt katheteriseren of sonderen genoemd. Je brengt de katheter naar binnen via je stoma, tot hij in de blaas zit. De urine stroomt vanzelf naar buiten. Het duurt vijf tot tien minuten voor je reservoir leeg is.

Na het legen van je reservoir dek je de stoma af met een pleister, gaasje of een stopje. Je hebt bij een continent stoma geen stomazak nodig.

Meer weten over een permanente stoma?

Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Bij MediReva helpen we al meer dan 40 jaar mensen bij het verzorgen van een stoma, dus we weten precies wat je nodig hebt!

📞 043 – 3690 820