Incontinentie: ongewenst ontlasting verliezen

Wanneer je ontlastingsincontinent bent, kan je de aandrang om te poepen niet onderdrukken. Dit kan het gevolg zijn van een verslapping van de kringspieren in de anus, zenuwaandoeningen of een chronische darmontsteking. Lees meer over incontinentie op deze pagina: wat is incontinentie?

Ontlastingsincontinentie hoeft in je dagelijks leven geen probleem te zijn. Met behulp van opvangmaterialen kan je lekkages voorkomen. Veel mensen met incontinentie gebruiken inlegverbanden of slips die vocht opnemen en geuren neutraliseren. Toch geeft in sommige gevallen het opvangmateriaal niet voldoende zekerheid. Dan kan darmspoelen een uitkomst zijn.

Darmspoeling bij incontinentie: zo werkt het

Tijdens een damspoeling breng je lauwwarm water in je darm via een spoelsysteem. Je pompt het water naar binnen via de anus. Door het water worden de dikke darm en endeldarm geprikkeld. Ze trekken zich samen en duwen je ontlasting, samen met het water, naar buiten. Lees meer over darmspoelen op deze pagina: wat is darmspoelen?

Voor iemand met incontinentie geeft een darmspoeling meer controle over het ontlasten. Nadat de darmen geleegd zijn, verlies je één tot twee dagen geen ontlasting meer. Je hebt gedurende die tijd geen last van ontlastingsincontinentie.

Darmspoeling bij incontinentie: de voordelen

De voordelen van darmspoeling voor mensen met incontinentie zijn dit:

  • Je voorkomt ontlastingsincontinentie gedurende maximaal 2 dagen;
  • Je bepaalt zelf wanneer je spoelt;
  • Als je op een vaste tijd spoelt, kan je je darmen trainen, waardoor je minder snel last hebt van incontinentie;
  • Je hebt minder opvangmateriaal nodig;
  • Je hebt minder zwaar opvangmateriaal nodig.

Darmspoelen na aanleg colostoma

Voor sommige mensen met zware ontlastingsincontinentie wordt er in het ziekenhuis een colostoma aangelegd. De colostoma zorgt ervoor dat ontlasting het lichaam kan verlaten, voordat het in de endeldarm terechtkomt. Om de ontlasting op te vangen gebruik je een stomazak.

Heb je last van de stomazak? Of ontstaan er vaak lekkages rond je stoma? Dan is darmspoelen een optie. Je hebt dan geen of slechts een kleine opvangzak nodig. Het darmspoelen doe je iedere 24 tot 48 uur. Tussen het spoelen door hoef je de stomazak niet te legen. Soms is het zelfs voldoende om de stoma met een stop af te sluiten.

Meer informatie over darmspoelen en incontinentie

Onze medisch specialisten staan klaar om je vragen te beantwoorden. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie en mensen die darmspoelen.