1. Ernstige vormen van obstipatie
Bij ernstige obstipatie lukt het niet om jezelf te ontlasten. Dit kan pijnlijk zijn en zorgen dat ontlasting zich verder ophoopt in je darmen. Darmspoelen kan de obstipatie verhelpen. Het water dat je in de darm brengt maakt de ontlasting zachter en stimuleert de darmen. Die werken het water en de ontlasting naar buiten.
Meer: darmspoelen bij obstipatie >
2. Ongewild verlies van ontlasting
Wanneer je last hebt van ernstige ontlastingsincontinentie kan darmspoelen een manier zijn om meer controle te krijgen. Je bepaalt zelf wanneer je naar de wc gaat en helpt je darmen op gang met het water. Wanneer je op vaste tijdens je darmen spoelt, hoef je daarna voor langere tijd niet naar de wc. Je hoeft je dan minder zorgen te maken over ongewild ontlastingsverlies.
Meer: darmspoelen bij incontinentie >
3. Toedienen van medicatie bij chronische darmontsteking
Darmspoelen kan gebruikt worden om medicijnen toe te dienen. Bij een chronische darmontsteking gaat het meestal om ontstekingsremmers. Via een darmspoeling dringen de medicijnen dieper de dikke darm in om ontstekingen daar tegen te gaan.
Verder lezen: darmspoelen bij darmproblematiek >
5. Ter voorbereiding van darmonderzoek of operatie
Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen waarom darmspoeling voor een onderzoek of operatie nodig is. Het is eenvoudiger om te opereren of afwijkingen te ontdekken in een lege darm. Daarom wordt de darm vaak gespoeld voorafgaand aan een onderzoek aan de endeldarm of dikke darm.
6. Bij een colostoma
Darmspoelen heeft voordelen voor colostomadragers die regelmatig lekkages hebben of hinder ondervinden van groot stomamateriaal. Na het darmspoelen via een colostoma kan je 24 tot 48 uur ontlastingsvrij zijn. Een klein stomazakje of een stomapleister/stomaplug zijn dan voldoende om je ontlasting op te vangen.