Wat is een darmspoeling?

Via een darmspoeling (ook wel lavement) raak je ontlasting kwijt. Dit doe je, wanneer je niet normaal kunt ontlasten, bijvoorbeeld door obstipatie of wanneer je last hebt van ontlastingsincontinentie. Een darmspoeling kan ook nodig zijn als voorbereiding op een operatie en wordt soms gebruikt om medicatie toe te dienen.

Tijdens een darmspoeling pomp je water in je darm. Dat doe je met behulp van een spoelsysteem met een handpomp of een elektrische pomp. Je brengt het water in via de anus. Daarmee prikkel je de dikke darm en de endeldarm. Die trekken zich samen en je ontlasting verlaat, met het water, je lichaam.

Ook met een colostoma is darmspoelen mogelijk. Daarbij breng je water in via je stoma. Het water komt ook weer via de stoma naar buiten. Lees er meer over op deze pagina: colostoma spoelen.

MediReva: jouw partner voor darmspoelen

Als je voor het eerst gaat darmspoelen, kan dit vragen oproepen. Of wellicht zou je graag advies krijgen over hoe je het beste kunt spoelen. Welke hulp of begeleiding je ook nodig hebt, MediReva is er voor je. MediReva kan je helpen bij het vinden van geschikte hulpmiddelen en materialen op het gebied van darmspoelen. Ook beantwoorden we graag je vragen over het gebruik van verschillende soorten darmspoelen en wat een darmspoeling precies is.

Manieren darmspoelen

Er zijn grofweg twee manieren om medisch te darmspoelen: via je anus, of via je stoma. Voor beide soorten darmspoelen zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar.

1: Anaal darmspoelen

Darmspoelen via de anus is een kunstmatige manier om de endeldarm te legen. Dit wordt ook wel rectaal darmspoelen genoemd.

Meer  over anaal spoelen >

2: Darmspoelen via een stoma

Er zijn twee stoma’s waarmee je kunt darmspoelen: de colostoma en een spoelstoma (Malone-stoma). Het water wordt dan via de stoma in de dikke darm gebracht.

Meer over darmspoelen  via een stoma >

Darmspoelen met of zonder pomp?

Je kunt je darm spoelen met verschillende systemen. Die systemen hebben altijd een pomp. Darmspoelen zonder pomp is niet mogelijk. Er zijn systemen met een handpomp en systemen met een elektrische pomp. De elektrische pomp stuwt het water gelijkmatig door je darm. Dit is vooral handig wanneer je zelf weinig kracht in je handen hebt, of je handen vrij wilt hebben tijdens het darmspoelen. De handpomp is kleiner en makkelijker mee te nemen. Je hebt verschillende soorten en maten. Lees er meer over op deze pagina: darmspoelen materialen en hulpmiddelen.

Wanneer mag ik niet darmspoelen?

Darmspoelen wordt afgeraden wanneer je last hebt van een van de volgende aandoeningen:

  • Anale of rectale stenose (vernauwing);
  • Een actieve ontsteking aan de darm;
  • Acute diverticulitis;
  • Dikke darm kanker;
  • Ischemische colitis (beschadiging van de dikke darm door de onderbreking van de bloedtoevoer);
  • Inwendige aambeien;
  • Obstructie van de dikke darm;
  • Fissuren of fistels;
  • Anorexia nervosa.

 

Na deze ingrepen wordt darmspoelen afgeraden:

  • Na een chirurgische ingreep aan het rectum;
  • Na het endoscopische verwijderen van poliepen;

 

Ben je zwanger en is darmspoelen noodzakelijk? Dan is het raadzaam om eerst een gynaecoloog of verloskundige te raadplegen.

Ga je darmspoelen en wil je meer weten?

MediReva is er voor je! Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen die darmspoelen en vertellen je graag meer over wat darmspoelen is en hoe het jou kan helpen. Uiteraard mag je ons ook bellen met vragen over hulpmiddelen en materialen. Onze medisch specialisten staan voor je klaar.