Wat is stress-incontinentie?

Stress-incontinentie is geen gevolg van psychische stress. De ‘stress’ is in dit geval een verhoging van de druk in de buikholte. Die druk ontstaat bij hoesten, niezen of fysieke inspanning, zoals sporten of tillen.

Wanneer je stress-incontinentie hebt, zorgt inspanning ervoor dat de druk op je blaassluitspier te groot wordt. De sluitspier gaat open en laat urine naar buiten. Het gevolg: een lekkage, zonder dat je de aandrang voelde om te plassen.

Urineverlies bij hoesten en niezen

Inspanningsincontinentie kan je een erg onveilig gevoel geven, omdat je onverwacht urine verliest bij een plotselinge beweging. De bekkenbodemspieren kunnen de druk op de blaas niet opvangen, waardoor er druppels urine lekken.

Dit komt vaak voor bij hoesten of niezen. Dat is lastig, want je kunt dit vaak niet tegenhouden of voorspellen. Wanneer je vaak last hebt van urineverlies kan je incontinentiemateriaal dragen. Er zijn verschillende soorten incontinentiematerialen beschikbaar, ook voor licht urineverlies.

Je leest er meer over op deze pagina: Incontinentie: materialen en hulpmiddelen

Stress-incontinentie bij vrouwen

Incontinentie tijdens de overgang

Statistisch gezien hebben vrouwen boven de 40 jaar het meeste last van stress-incontinentie. Vrouwen produceren tijdens en na de menopauze minder oestrogeen. Hierdoor worden de bekkenbodemspieren slapper en rekken de buikspieren uit. Dit heeft ook een effect op de spieren rondom de blaas. De plasbuis krijgt meer moeite om de druk van de blaas te weerstaan. Die druk neemt bij inspanning toe, wat tot lekkages kan leiden.

Stress-incontinentie en de bekkenbodemspieren

Inspanningsincontinentie bij vrouwen is meestal te wijten aan het slapper worden van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren verslappen tijdens de zwangerschap en na een bevalling. Ook kunnen een gynaecologische operatie, hormonale verandering en overgewicht incontinentie veroorzaken.

Stress-incontinentie bij mannen

Over het algemeen zijn er meer vrouwen dan mannen die inspanningsincontinentie ervaren. Meestal ontstaat deze vorm van incontinentie bij mannen na een operatie of een beschadiging van de zenuwen. Mannen ervaren bijvoorbeeld stress-incontinentie na het verwijderen van de prostaat of na een beschadiging van de sluitspier van de blaas.

Inspanningscontinentie en sporten

Jonge vrouwen hebben vaak last van stress-incontinentie tijdens het sporten. De hoeveelheid druk op de buikholte is daarbij de belangrijkste factor. Bij zware of plotselinge inspanning kan je urine verliezen. Er zijn manieren om oefeningen anders uit te voeren of de spieren rondom je bekkenbodem te trainen. Wil je hieraan werken? Bekijk deze pagina: Oefeningen om incontinentie te verminderen.

Meer weten over incontinentie en stress?

Heb je zelf last van stress-incontinentie of wil je iemand bijstaan die hier last van heeft? We helpen je graag verder. MediReva helpt al meer dan 40 jaar mensen met verschillende vormen van incontinentie. Neem contact op met onze gespecialiseerde medewerkers. Zij weten precies wat je nodig hebt!