Ouderdom en incontinentie

Bij ouderen komt incontinentie vaak voor. Zowel mannen als vrouwen hebben er last van. Eén op de drie mensen van boven de 70 jaar is incontinent.

Soms is deze incontinentie te wijten aan een ouderdomsziekte, zoals Parkinson, waarbij de patiënt minder controle heeft over zijn of haar lichaam. Incontinentie kan ook het gevolg zijn van het uitrekken van de blaas, die op latere leeftijd minder elastisch wordt.

Soms is de incontinentie te wijten aan verminderde mobiliteit. Ouderen bewegen zich doorgaans minder snel. Ze voelen dan wel de aandrang om te plassen of poepen, maar het lukt niet om op tijd bij de wc te komen.

Mannen

Een oudere man verliest spierkracht en dat heeft ook gevolgen voor het continent zijn. Daarnaast zorgt een vergrote prostaat bij oudere mannen vaak voor plasproblemen. Lees er hier meer over: incontinentie bij mannen.

Vrouwen

Wanneer je als vrouw ouder wordt kan incontinentie op verschillende manieren optreden. Dit is het gevolg van ouderdom of een verandering in de hormoonspiegel. Daar lees je meer over via deze link: incontinentie bij vrouwen.

Incontinentie bij dementie

Dementie en incontinentie komen vaak samen voor. Dementie-patiënten kunnen bijvoorbeeld vergeten om naar de wc te gaan, of hebben moeite met het loskrijgen van hun kleding. Daarnaast hebben de meeste dementiepatiënten ook te maken met normale ouderdomskwalen die incontinentie veroorzaken. Bijvoorbeeld verslapte bekkenbodemspieren of bij mannen een vergrote prostaat. Ook slikken patiënten op leeftijd soms medicijnen die zorgen dat ze veelvuldig naar de wc moeten. Veel plassen komt bij dementie vaak voor.

Wat te doen bij incontinentie ouderen?

Incontinentie kan lastig zijn voor dementerende ouderen en mantelzorgers. Gelukkig zijn er simpele dingen die je kunt doen om incontinentie te voorkomen. Bijvoorbeeld de wc makkelijk vindbaar maken of makkelijke kleding aantrekken. Als dat niet helpt zijn er voor ouderen met dementie ook incontinentiematerialen en hulpmiddelen beschikbaar.

Meer weten over incontinentie bij ouderen?

Wat te doen bij incontinentie van ouderen? Bij MediReva vertellen we je er graag meer over. Wij helpen al meer dan 40 jaar mensen met incontinentie en hun verzorgers. Onze gespecialiseerde medewerkers weten precies wat je nodig hebt!