Lifestyle

Wonderbaarlijke wittebroodsweken

Vertel / Victor’s vriendin heeft MS Gepubliceerd op 13 april 2021 Victor Abeln is twee jaar samen met zijn vriendin als zij de diagnose MS krijgt. De populaire barman van het tv-programma First Dates en zijn vriendin zijn strijdvaardig. Ze doorlopen verschillende stadia van rouw en acceptatie. Een ding is voor het stel crystal clear: deze strijd voeren ze samen.

 

“Het ziekenhuis uit, het park in, weg bij de diagnose. Vechtend tegen de tranen duw ik mijn vriendin in de geleende rolstoel het duister in. Ondanks het verdriet overheerst toch een gevoel van strijdbaarheid: ‘wat er ook voor nodig is, we verslaan deze ziekte’. Het was een avond in maart 2019. Om negen uur ’s ochtends de eerste afspraak bij de neuroloog, om negen uur ‘s avonds de diagnose: multiple sclerose (MS). Wat drie maanden eerder begon met vage klachten, had zich nu gevormd tot een krachtige ziekte.”
Strijdvaardig
“We kijken terug op een heftige tijd. De aanvankelijke strijdbaarheid was vooral gestoeld op onwetendheid. We hadden nog geen idee welke invloed de ziekte op ons leven zou hebben, hoe langzaam herstel verloopt, wat MS überhaupt inhoudt. Laten we het de wittebroodsweken noemen. Er was een entiteit in onze relatie bij gekomen, maar we kenden haar nog maar net. Haar leren kennen kost veel tijd, en brengt veel emoties met zich mee. Frustratie, verzet, angst, opluchting, verdriet, verbazing. Verschillende stadia van rouw en acceptatie wisselen elkaar af, komen op en verdwijnen weer. Maar we doen het wel samen. Het vreemde is, inmiddels kunnen we ook heel goed zien wat ze ons heeft gegeven. De vijand waar we samen tegen strijden, is soms ook een vriend geworden. Het bracht ons nader tot elkaar. Maakte de banden met familie en vrienden sterker. En MS bracht ons in contact met geweldige mensen. De verpleegkundigen en artsen, het revalidatieteam van Reade, Wim Hof en andere beoefenaars van zijn methode. Mede dankzij hen zijn we nog steeds strijdvaardig.”

“Er was een entiteit in onze relatie bij gekomen en haar leren kennen kost veel tijd, en brengt veel emoties met zich mee”

Acceptatie
“Inmiddels kennen we haar dus wat beter. Ze kan nog even mondig zijn, maar we luisteren ook meer naar onszelf. En accepteren dat ze er is. Ze zorgt er ook voor dat we veel meer kijken naar de mooie dingen, genieten van elkaar en van alles wat we samen hebben. Natuurlijk is het op momenten enorm zwaar. Dat mag ook. Maar dat is nog geen reden om het niet aan te gaan. Het leven bestaat uit de dingen die we wél doen, niet om wat er niet kan. En die dingen zijn mooi.”
Nadat zijn vriendin in 2019 de diagnose MS kreeg, werd Victor Abeln ambassadeur van het Nationaal MS Fonds.